Duurzaam voor Dummies – Waterfles

In Duurzaam voor Dummies zal ik elke keer kort een tip uitlichten om duurzamer te leven. Deze tips zijn laagdrempelig en makkelijk te realiseren. Ook kan je lezen hoe je met deze kleine aanpassingen een verschil maakt. Want het maakt niet uit hoe groot de stappen zijn die je maakt, of hoe snel je ze maakt, het gaat erom dat je ze maakt. Zodat we samen, stap voor stap, toe kunnen werken naar een groene, leefbare aarde. Doe je mee?

Steeds meer mensen gebruiken een herbruikbare waterfles, dit is een ontwikkeling die mij erg blij maakt! Anderen weten vaak ergens wel dat altijd maar flesjes kopen niet goed is voor het milieu. Maar waarom eigenlijk?Dopperenmizu (2)

Om twee redenen:

Minder afval

In Nederland gooien we ongeveer 21 miljoen kilo aan plastic drinkflesjes weg paar jaar, omgerekend zo’n 550 miljoen plastic flesjes[1]. Van al het plastic afval wordt volgens het rapport van Nedvang in 2013 48% gescheiden[2]. Waar de overige 52% blijft weten we niet. Het zou op straat kunnen belanden, in zee, of in de restafvalbak, waarna het op de vuilnisbelt belandt. Hoe dan ook, het is gedoemd om eeuwig te blijven rondzwerven, want plastic is niet biologisch afbreekbaar[3]. Op deze manier blijft het plastic afval zich opstapelen.

Een waterfles meenemen bespaart niet alleen afval, maar ook CO2-uitstoot en olieverbruik.

Minder productie

Plastic wordt gemaakt van petroleum, een product gemaakt van aardolie. Volgens de Plastic Soup Foundation wordt er elk jaar ongeveer 311 miljoen ton nieuw plastic gemaakt. Dit kost ongeveer 8% van de wereldwijde olieproductie. Daarbij komen nog het energiegebruik en het transport, die ook een flinke hoeveelheid CO2-uitstoot met zich meebrengen[4].

Dit filmpje van TED-Ed licht de levensloop van een plastic flesje helder toe: https://www.youtube.com/watch?v=_6xlNyWPpB8

Een roestvrijstalen waterfles gaat (levens)lang mee, is makkelijk af te wassen en steeds weer opnieuw te recyclen.

Wat te doen?

Een herbruikbare waterfles gebruiken! En overal mee naar toe nemen. Dit bespaart dus niet alleen afval, maar ook een hoop CO2-uitstoot en olieverbruik. En het bespaart jou een hoop gedoe en op de lange termijn ook geld. Nooit meer plastic water- en frisdrankflesjes hoeven kopen onderweg, aangezien jij altijd jouw eigen drinkfles meeneemt! Bonus: water drinken is ook nog eens veel gezonder.

Misschien heb je er nog wel eentje thuis liggen die je kan gebruiken. Denk aan een bidon, een drinkbeker met dop of een glazen fles met beugelsluiting. Mocht dat niet het geval zijn, dan raad ik je aan om voor een roestvrijstalen (rvs) drinkfles te kiezen. Zo’n fles gaat (levens)lang mee, is makkelijk af te wassen, en na zijn – lange – levensduur steeds weer opnieuw te recyclen. Het is een kleine investering, maar geloof me, die heb je er snel weer uit!

Een aantal mooie, duurzame drinkflessen die ik aan kan raden zijn:

Klean Kanteen https://www.kleankanteen.com/collections/water-bottles

Mizu https://www.bol.com/nl/p/mizu-m8-bottle-stainless-steel/9200000041203829/?suggestionType=browse

Dopper (alhoewel de originele Dopper flessen van plastic zijn, worden zij door de fabrikant na hun levensduur ook 100% gerecycled. Bovendien hebben ze nu ook een rvs dopper!) https://shop.dopper.com/nl/nl

Ik hoor graag of jullie al een herbruikbare waterfles gebruiken en welke jullie favoriet is!

 

[1] Meldpunt Verpakkingen. Hoeveel kleine kunststof flesjes worden er per jaar weggegooid in Nederland? Verkregen op 29 maart 2017 van https://meldpuntverpakkingen.nl/veel-gestelde-vragen/655/hoeveel-kleine-kunststof-flesjes-worden-er-per-jaar-weggegooid-in-nederland.html
[2] Nedvang (2013). Monitoring Verpakkingen Resultaten 2012. Verkregen op 29 maart 2017 van https://www.ilent.nl/Images/monitoring-verpakkingen-resultaten-2012%5B1%5D_tcm334-349679.pdf
[3] Siracusa, V., Rocculi, P., Romani, S., & Rosa, M.D. (2008). Biodegradable polymers for food packaging: A review. Trends in Food Science & Technology, 19, 634-643. Doi: 10.1016/j.tifs.2008.07.003
[4] Plastic Soup Foundation. Productie en toepassingen. Verkregen op 29 maart 2017 van http://www.plasticsoupfoundation.org/productie-en-toepassingen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s