6 tips om je studentenleven te verduurzamen

Als student is het gewoon niet eenvoudig om iets voor het milieu te doen. Geld is schaars, je hebt doorgaans geen auto tot je beschikking en je bent afhankelijk van een ongeïnteresseerde huurbaas en nalatige huisgenoten.

Toch zijn er dingen die jij als student kan doen, die al een groot verschil maken. Had je al gedacht aan het volgende?

Afval scheiden!

Maak in de (gezamenlijke) keuken verschillende vuilnisbakken voor elke soort. Op internet kan je vaak een afvalkalender downloaden om te weten wanneer wat wordt opgehaald.
IMG-20160730-WA0020 (2)
Koop groenten, fruit en aardappelen op de markt

Daar zijn ze vaak goedkoper, onverpakt en per stuk te koop. Dus drievoudige winst: meer geld voor leuke dingen, minder plastic afval en minder voedselverspilling. Neem je eigen tasjes mee voor extra milieuwinst!

DSC_0078 (2).JPG
Fiets

Simpel: fietsen is beter voor je conditie en het milieu. Te ver om te fietsen? Kies dan het liefst voor het openbaar vervoer of carpoolen.

Repaircafé 

In bijna elke stad is wel een dergelijk initiatief opgericht: het repaircafé. Kapotte spullen (kleding, elektrische apparatuur, etc.) zijn vaak makkelijk te repareren, zeker als je er verstand van hebt. En dat hebben de vrijwilligers van zo’n café zeker. Vaak zijn het mensen die deze reparatiewerkzaamheden als werk of hobby doen. Repareren is veel milieuvriendelijker dan nieuw kopen, en het is ook een stuk prettiger voor je portemonnee.

Koop tweedehands!

Nog zo’n winst voor je portemonnee: tweedehands kopen. Het is leuk, goedkoop en ook nog eens heel erg duurzaam. Google eens om te zien welke tweedehands winkels er in jouw stad zitten.
IMG-20150531-WA0001 (2).jpg
Eet meer plantaardig 

Probeer eens wat vaker plantaardig te eten, bijvoorbeeld door hummus (of pindakaas!) op je boterham te doen in plaats van ham of kaas. Plantaardige producten zijn op veel fronten beter voor het milieu dan dierlijke producten. Hierover in een latere post meer.

Wat doen jullie om een kleinere ecologische voetafdruk te hebben? Laat hieronder een opmerking achter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s