Schorsenerenrisotto met Amandel Parmezaan

DSC_0110 (2).JPG

Risotto, dat is zo’n gerecht dat je eigenlijk niet goed veganistisch kan maken dacht ik altijd. Begrijp me niet verkeerd, het was prima te doen. Maar echt risottolekker? Nee. Ik miste simpelweg de Parmezaanse kaas.

Tot ik dit idee tegenkwam: Amandel Parmezaan. Mijn interesse was gewekt. Dus ik ging de keuken in met een berg amandelen, vreemd riekende edelgistvlokken en wat zeezout. Het resultaat vind ik het delen absoluut waard, want zelfs vriendlief was erover te spreken. Italianen zouden me voor heiden uitmaken, maar hè, gelukkig ben ik Nederlands.

Ik combineerde de risotto met schorseneren, want die zaten deze week in mijn groentepakket, maar voel je vrij om met de groenten te variëren.

Laat ik eerlijk zijn, het is niet precies hetzelfde als Parmezaanse kaas. Maar het komt wel verrassend dichtbij!

Schorsenerenrisotto met Amandelparmezaan

3 Sterren= Voor de kookliefhebbers

Ingrediënten voor 3 porties:

Extra vierge olijfolie

1 ui

2 tenen knoflook

1 kleine wortel en 2 stengels bleekselderij of 1 blokje groentebouillon

2 grote of 3 kleine schorseneren (ik had ongeschild 270 gram)

150 gram kastanjechampignons

Een bosje verse peterselie

1,5 kopje rondkorrelige rijst, zoals arboriorijst (risottorijst), sushirijst of rondkorrelige zilvervliesrijst

100 ml droge witte wijn

Sap van een halve citroen

1 liter gekookt water

Zout en peper

100 gram witte amandelen (gebruik amandelschaafsel als je geen keukenmachine hebt)

20 gram edelgistvlokken

5 à 6 gram zeezout

DSC_0112 (2)

Bereiding

Snijd de ui, de knoflook, wortel, bleekselderij en de stengels van de peterselie klein. Je kan de selderijblaadjes ook gewoon gebruiken. Deze groenten gebruik ik om smaak te geven aan de risotto, in plaats van bouillon te gebruiken. Als je liever een bouillonblokje of -kuipje gebruikt is dat ook prima, maar dan kan je de wortel en bleekselderij skippen. Verhit in een pan wat olijfolie en doe die groenten erbij en laat op laag vuur aanbakken.

Schil intussen de schorseneren.

Tip: Schil ze onder water. Bijvoorbeeld in de gootsteen. Dit voorkomt plakkerige handen en moeilijk afwasbare vlekken. Schorseneren werden om deze reden vroeger “keukenmeidenverdriet” genoemd. Maar eigenlijk zijn ze gewoon heel erg lekker!

Snijd ze in plakken. Snijd de kastanjechampignons in grove stukken. Was en snijd de blaadjes van de peterslie.

Voeg dan de schorseneren, rijst en kastanjechampignons toe en laat even meebakken. Voeg de wijn en het citroensap toe. Roer door en laat wat het vocht verdampen. Breng op smaak met peper en zout (dit laatste alleen als je geen bouillonblokje gebruikt.

En nu gaan we risotto maken op de luie manier: doe het gekookte water allemaal in de pan. Eigenlijk moet je dit stukje bij beetje doen en veel roeren, maar mijn ervaring leert dat dit net zo prima is. Laat zonder deksel op de pan op laag vuur pruttelen totdat de rijst het grootste deel van het water heeft opgenomen. Dit duurt 10-15 minuten. Roer op het einde veel, want anders gaat de rijst aanbakken.

Maak intussen de amandel Parmezaan. Doe hiervoor de amandelen, de edelgist en het zout in een keukenmachine en blend tot het een korrelige consistentie heeft. Als je amandelschaafsel gebruikt hoef je het alleen goed te mengen.

Voeg als de risotto bijna klaar is een paar eetlepels amandel Parmezaan toe en roer nog even door.

Serveer met verse peterselieblaadjes en nog wat meer amandel Parmezaan.

DSC_0111 (2).JPG

Geïnspireerd op een recept van de Hippe Vegetariër

Een gedachte over “Schorsenerenrisotto met Amandel Parmezaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s