
In mijn blogpost van vorige week gaf ik jullie een overzicht van alle seizoensgroenten- en fruit van dit moment.
Toen ik het overzicht opstelde, realiseerde ik me hoe weinig we nog in contact staan met ons voedsel. We hebben geen idee wanneer het groeit, waar het vandaan komt en hoe het tot stand gekomen is. We zijn er aan gewend dat al ons voedsel altijd en overal beschikbaar is.
Zo hoorde ik een vrouw op de markt laatst nog vragen waarom de marktkoopman deze week geen broccoli had. De geduldige man legde aan haar uit dat broccoli momenteel erg duur was en daarom niet was ingekocht. De vrouw staarde hem glazig aan. Waarom zou broccoli duurder zijn dan normaal? Geen wonder, dacht ik toen ik het later opzocht. Broccoli is in het seizoen van juni tot en met november. Wist jij dat? Ik in ieder geval niet.
Net zoals de meeste mensen staat er het hele jaar door een stoplicht van paprika’s, ui, wortel, tomaat en komkommer op mijn boodschappenlijstje. Toen ik mijn eigen overzicht doorlas, betrapte ik mezelf erop dat ik dacht: hoe in hemelsnaam moet ik fatsoenlijk koken als ik alleen deze groenten heb? Dat kan toch niet? Ik zag meteen tot doorgekookte groenten met een wit sausje voor me, zoals ze vroeger altijd gegeten werden.
Met dank aan de biologische groentepakketjes die ik elke week bij Akku (Nijmegen) kan ophalen, ben ik steeds meer (vergeten) seizoensgroenten gaan ontdekken. Ik word zo verplicht om te koken met groenten als koolraap, pastinaak, postelein en andijvie. Groenten die ik zelf niet zo snel zou kopen. En lekker dat ze bleken te zijn! Ik kan zonder cognitieve dissonantie zeggen dat ik het aan iedereen zou aanraden.

Alleen koolraap. Ik worstel nog steeds met koolraap.
Ehum. Seizoensgroenten dus. Omdat ik wil bewijzen dat het wél kan, koken met seizoensgebonden ingrediënten, heb ik een paar recepten op de planning staan waarbij ik uitsluitend seizoensgroenten- en fruit gebruik.
Vandaag een echte Pasta Pesto Primavera. Als dat niet prachtig allitereert, weet ik het ook niet meer.

= Een beetje handigheid vereist
Wat heb je nodig? Voor 2 personen

Voor de pesto:
1 grote bos raapstelen
Een handje verse basilicum of peterselie
40 gram pijnboompitten
8 gram edelgistvlokken (optioneel)
2 el olijfolie
1 teentje knoflook of een theelepel knoflookpoeder
Keukenmachine (grote of kleintje bij de staafmixer) of vijzel (dat duurt alleen eeeeeeuwig)
Verder nog:

3 handjes doperwten (ik gebruik verse peulen zoals je ziet, maar bevroren of gedroogde erwten zijn net zo lekker. Ik gebruikte ongeveer 800 gram peulen).
Een paar zongedroogde tomaatjes
150 gram volkoren pasta
Een bundeltje witte asperges, optioneel
Zout en peper
Wat ga je doen?
Je gaat eerst de pesto maken. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten tot ze goud beginnen te kleuren. Was de raapstelen en snijd het harde uiteinde eraf. Doe de raapstelen met de basilicum/peterselie, pijnboompitten, edelgistvlokken, olijfolie, citroenschil, peper en zout in de keukenmachine en blend tot een mooie pesto. Voeg water toe indien nodig om het wat dunner te maken.
Schil de asperges met een dunschiller van de kop naar de onderkant toe. Snijd de harde onderkant weg. Goed schillen is belangrijk, anders krijg je vieze draden. Snijd in stukjes.
Dop de erwten.
Kook de erwten en stukjes asperge 5-7 minuten in een pan of stoom ze.
Kook intussen ook de pasta beetgaar.
Snijd de tomaten in stukjes.
Giet beiden af en voeg samen in een pan met de pesto. Warm het nog even op en serveer.
Garneer eventueel met wat overgebleven pijnboompitten, en als je het hebt, nog wat amandel parmezaan.
Eet smakelijk!

Een gedachte over “Pasta met raapstelenpesto en lentegroenten”