Duurzaam voor dummies – Tasjes voor boodschappen

Duurzaam voor dummies – Tasjes voor boodschappen

In Duurzaam voor Dummies zal ik elke keer kort een tip uitlichten om duurzamer te leven. Deze tips zijn laagdrempelig en makkelijk te realiseren. Ook kan je lezen hoe je met deze kleine aanpassingen een verschil maakt. Want het maakt niet uit hoe groot de stappen zijn die je maakt, of hoe snel je ze maakt, het gaat erom dat je ze maakt. Zodat we samen, stap voor stap, toe kunnen werken naar een groene, leefbare aarde. Doe je mee?

Het verbod op gratis plastic tasjes in 2016 heeft me zo blij gemaakt! Nederlanders gebruiken volgens schattingen van winkelketens 71% minder plastic tassen bij het winkelen[1][2], een fantastisch resultaat. Maar we gebruiken met z’n allen dus nog steeds miljoenen plastic – en papieren – tasjes, die uiteindelijk bij ons afval of op straat terecht komen. Dat kan beter!

Waarom liever geen plastic?

Zoals ik in mijn vorige duurzaam voor dummies blog al vertelde, is plastic niet biologisch afbreekbaar. Het blijft dus op aarde. Voor eeuwig en eeuwig en eeuwig en eeuwig…

Jouw afval zal jou dus overleven. Geen fijne gedachte, toch?

Bovendien doodt het vissen en vogels[3] en vormt het zogenaamde plastic soepen in de oceaan, die naar schatting een grotere oppervlakte hebben dan de Verenigde Staten[4].

De oplossing is dat we minder plastic gaan gebruiken. Recyclen is zeker geen slechte optie, maar helaas kunnen de meeste plastic producten maar één keer gerecycled worden[5]. Waarna ze alsnog voor eeuwig en eeuwig en eeuwig en eeuwig rond blijven zwerven.

IMG-20160730-WA0020 (2)

Maarrr…. Wat gebruik je dan?

In plaats van de plastic boodschappentassen:

Neem je eigen boodschappentas mee. Dit kan een grote shopper zijn, een rugzak, een hergebruikte plastic of katoenen tas. Als je nieuw moet kopen, kies dan het liefst voor katoen, aangezien dit langer mee gaat, wasbaar en uiteindelijk het best recyclebaar is.

In plaats van plastic tasjes voor groente en fruit:

Hier is het belangrijk dat je een licht alternatief hebt, waar je bij voorkeur doorheen kunt zien. Er zijn veel sterke tassen met een netstructuur te krijgen, die hier uitermate geschikt voor zijn. Wasnetjes zijn op deze manier ook prima te gebruiken. Als je dit niet hebt, kan je hiervoor ook lichte katoenen tasjes gebruiken. Twee aanraders voor nettasjes:

http://re-sack.com/products/

www.againanda-gain.com/nl/products

Hopelijk heb ik jullie enthousiast kunnen maken om te gaan experimenteren met herbruikbare tassen. Laat me weten wat jullie ervan vinden!

[1] Franssen, A.G. (2016, april 15). Verbod op gratis tasje groot succes. Trouw, verkregen op 17 april 2017 van https://www.trouw.nl/home/verbod-op-gratis-tasje-groot-succes~a2bb6cdf/  
[2] ANP. (2017, april 18). Steeds minder plastic tasjes: vaker papieren variant. Algemeen Dagblad, verkregen op 20 april 2017 van http://www.ad.nl/binnenland/steeds-minder-plastic-tasjes-vaker-papieren-variant~a1c3006b/
[3] Derraik, J.G.B. (2002). The pollution of the marine environment by plastic debris: a review. Marine Pollution Bulletin, 44. 842-852. doi: 10.1016/S0025-326X(02)00220-5
[4] Marks, K. (2008). The world’s rubbish dump: A tip that stretches from Hawaii to Japan. The Independent. Verkregen op 17 april 2017 van www.independent.co.uk/environment/green-living/the-worlds-rubbish-dump-a-tip-that-stretches-from-hawaii-to-japan-778016.html
[5] Al-Salem, S.M., Lettieri, P., & Baeyens, J.(2009). Waste Managment, 29. 2625-2643. doi: 10.1016/j.wasman.2009.06.004

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s