Rabarber-pistache kruimeltaart

DSC_0183 (2).JPG

Rabarber. Het is eigenlijk een groente die vaak onder het fruit geschaard wordt. Waarom weet ik niet, want het smaakt niet bijzonder zoet of sappig. Het heeft een zure smaak en een draderige textuur.

Worden jullie al enthousiast?

Toch kan ik me elk jaar niet inhouden als ik die prachtige rode stelen zie. Rabarber luidt het voorjaar in. Het eerste fruit van het jaar, en een dikke koploper op de nummer twee, de zomerkoninkjes. Ze smaken overigens ook goed samen, deze twee, maar daarvoor moeten we nog even wachten tot juni.

Dus ook nu ligt er weer een flinke bos te wachten om soldaat gemaakt te worden. Deze keer geloof ik het echt: rabarber is awesome. En daarom verdient hij het om deel uit te maken van een goed stuk gebak. Aan de slag dus!

Rabarber-pistache kruimelcake

3 Sterren.png= voor de kookliefhebbers

Wat heb je nodig? voor 4 à 6 personen

Voor de rabarbermoes:

6-7 stengels rabarber

1 kaneelstokje

Sap van 1 sinaasappel

3 el ahornsiroop

Voor de bodem:

100 gram gesmolten kokosolie

200 gram volkoren meel

80 gram bruine suiker

Voor de kruimels:

150 gram havermout

25 gram gesmolten kokosolie

40 gram ahornsiroop

50 gram pistachenoten

Oven

Wat ga je doen?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in. Meng in een kom meel, gesmolten kokosolie en suiker door elkaar. Zet deze 25 minuten in de oven, of totdat deze stevig begint te worden. Laat afkoelen.

Maak intussen de rabarbermoes. Was de stengels rabarber en snijd de harde onderkant en de bladeren weg. Snijd de stengel in kleine stukjes. Pers een sinaasappel uit. Doe de rabarber, het sap en het kaneelstokje met 3 eetlepels ahornsiroop in een pan op laag vuur. Laat de rabarber zachtjes pruttelen tot hij vanzelf uit elkaar valt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Haal het kaneelstokje eruit en laat even afkoelen.

Meng voor de kruimels de alle ingrediënten door elkaar. Je kan ervoor kiezen om de pistaches nog even in een droge koekenpan te roosteren van tevoren, dit geeft ze een sterkere smaak. Voeg zo nodig nog wat meer havermout toe om er mooie kruimels van te maken.

Spreid de rabarbermoes over de bodem uit. Bedek met kruimels en zet nogmaals 15 minuten in de oven totdat de kruimels goudbruin kleuren.

IMG_3757.JPG

Eet smakelijk!

Tip: ook heel lekker met een bolletje veganistisch roomijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s