Rocking Buddha Bowl vol lentesmaken

Misschien is het jullie al opgevallen: ik ben de laatste tijd erg aan het experimenteren met seizoensgroenten. Ik moet zeggen dat het in het begin voelde als een beperking. Ik zei de hele tijd dingen tegen mezelf dat dit niet “mocht” en dat niet “kon”. Maar ik moet zeggen dat des te langer ik bezig ben, des te makkelijker het wordt.

Bij het maken van mijn weekmenu voor deze week zat ik weer te staren naar de lijst met seizoensgroenten van mei, toen ik op een idee kwam. Waarom zou ik één of twee ingrediënten uitkiezen als ik ook de helft van de lijst op mijn bord kon laten terugkomen? Het woord Buddha Bowl schoot door mijn hoofd.

Nou ben ik jullie waarschijnlijk wat uitleg verschuldigd. Want een Buddha Bowl? Wat is dat? Nou, een Buddha Bowl is één van de foodtrends van 2017. Het borduurt voort op de trends van vorig jaar waarin je alle ingrediënten in een kom doet, zoals de sushi bowl. De Buddha Bowl is een hartverwarmende, gezonde variant waarin volkoren granen, peulvruchten en groentes de hoofdrol spelen. Het is kom vol explosies van kleuren en smaken. Een feestje om te eten dus.

Nu kwam ik op het idee voor deze Rocking Buddha Bowl door al die mooie lentesmaken bij elkaar te laten komen tot een explosie van kleur en smaak. En dat is gelukt. Bescheiden als ik ben kan ik zeggen dat het heerlijk was, vol smaak en perfect verzadigend. Na het eten van deze kom taalde ik niet meer naar een toetje – terwijl ik normaal toch een redelijke zoetekauw ben!

DSC_0055

2 sterren= een beetje handigheid vereist

Wat heb je nodig om deze Rocking Buddha Bowl te maken? voor 2 personen

200 gram spinazie of een bos wilde spinazie

150 gram doperwten

120 gram quinoa

1 waspeen of kleine winterwortel

6 radijsjes

12 groene asperge(tip)s

1 eetlepel pompoenpitten

1 eetlepel zonnebloempitten

1 eetlepel pijnboompitten

 

Voor de pesto:

Een flinke bos basilicum

½ eetlepel edelgistvlokken

1 eetlepel pijnboompitten

1 eetlepel olijfolie

Snufje zout

Snufje knoflookpoeder

Keukenmachine

 

Voor de dressing:

4 eetlepels olijfolie

Sap en rasp van een halve citroen

Peper en zout

 

Tijd om de Buddha Bowl samen te stellen!

Kook de quinoa ongeveer een kwartier. Kook de doperwten beetgaar, een minuutje of zes. Was de asperges. Bestrijk ze met wat olijfolie en leg ze in een hete grillpan. Grill zodat ze aan beide kanten zwarte streepjes hebben. Rooster de pitten in een droge koekenpan. Pas op dat ze niet aanbranden! Zet het vuur laag en roer regelmatig om dit te voorkomen. Als ze beginnen te ruiken, zijn ze klaar (wacht niet tot ze bruin beginnen te worden).

Was de spinazie. Als je van kleine stukjes houdt, kan je de spinazie kleinsnijden. Ik sneed mijn wilde spinazie in repen. Schil en rasp de wortel. Was de radijsjes en snijd ze in dunne plakjes.

Doe voor de pesto alle ingrediënten in de keukenmachine en laat draaien totdat het kleingemaakt is. Schep de pesto door de gekookte quinoa.

Meng voor de dressing alle ingrediënten door elkaar in een kom. Hussel door de spinazie.

Nu is het tijd voor het feestje: de kom samenstellen! 😊

Geniet ervan! Omnomnomnom…

3 gedachten over “Rocking Buddha Bowl vol lentesmaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s