Duurzaam voor Dummies – Ongewenste Post

In Duurzaam voor Dummies zal ik elke week kort een tip uitlichten om duurzamer te leven. Deze tips zijn laagdrempelig en makkelijk te realiseren. Ook kan je lezen hoe je met deze kleine aanpassingen een verschil maakt. Want het maakt niet uit hoe groot de stappen zijn die je maakt, of hoe snel je ze maakt, het gaat erom dat je ze maakt. Zodat we samen, stap voor stap, toe kunnen werken naar een groene, leefbare aarde. Doe je mee?

De Nee-nee sticker, wie kent hem niet? Bij zo goed als elke Nederlandse gemeente kan je hem krijgen. Toch krijgen veel bedrijven het voor elkaar om je alsnog reclame toe te sturen zonder dat je hierom gevraagd hebt. Denk aan de beruchte Postcode Loterij, de Ikea catalogus en allerlei flyers. Ik ben daar persoonlijk niet zo van gediend. Wel of geen sticker, hier zijn een paar tips om je brievenbus wat leger te maken en op die manier wat bomen met rust te laten.

Reclamefolders worden maar door de helft van de huishoudens gelezen, bij de rest verdwijnt het ongelezen in de papierbak. Dat is ongeveer één vijfde boom per jaar per huishouden.

Feiten en cijfers

Nederlandse huishoudens krijgen elk jaar ongeveer 36 kilo reclamedrukwerk en nog eens 32 kilo aan huis-aan-huisbladen in de bus als ze geen nee-nee sticker hebben. Deze folders worden maar door de helft van de huishoudens gelezen, bij de rest verdwijnt het ongelezen in de papierbak[1]. Dat is ongeveer één vijfde boom per jaar[2]. En dat is alleen nog maar ongeadresseerde post, dan hebben we het nog niet over al het papier dat “geadresseerd” door onze brievenbussen komt vallen. Aangezien dit enorme hoeveelheden zijn, zijn er in de stemmen opgegaan om een ja-ja sticker in te voeren, waarbij mensen dus een sticker moeten aanvragen als ze wel reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen willen ontvangen. In Amsterdam gaat de gemeente over niet al te lange tijd hiermee van start in de hoop dat vele steden zullen volgen. Het lijkt me overduidelijk dat de reclamebezorgers hier niet blij mee zijn, maar het milieu wel.

ja-nee-sticker.png

Wat je kunt doen

Aangezien het helaas in de meeste steden, zo ook mijn geliefde Nijmegen, nog niet zover is, zijn er een paar andere dingen die je wel kan doen om die kilo’s papier te besparen.

Nee-nee en nee-ja stickers zijn helemaal gratis.

Nee-nee sticker

Ik denk dat deze voor zich spreekt. De nee-ja sticker is een mooie middenweg voor mensen die nog geen afscheid kunnen nemen van hun huiskrantjes. Je kan de sticker bij de meeste gemeentes en op internet gratis aanvragen. Google even om te zien hoe dit in jouw gemeente werkt.

Bellen

Als je ook geen geadresseerde post meer wil, zoals maandelijkse blaadjes van winkels of verenigingen, bel dan even. Je hebt het zogenaamde ‘recht van verzet’, het recht om te zeggen dat je dat niet wilt. De organisatie moet dan binnen drie maanden stoppen met het versturen van die geadresseerde post. Als je de afzender nooit je naw-gegevens hebt gegeven, kan je je ook gratis afmelden via postfilter.

Retour afzender

Ten einde raad? Schrijf met koeienletters “retour afzender” op de envelop en stop hem opnieuw in de brievenbus. Of stuur ze een baksteen. Houden ze vanzelf op. (Grapje jongens, niet echt doen).

Zelfs voor mensen die van reclame houden is er een oplossing.

Verzot op de folders

Sommige mensen houden van reclame. Gelukkig is er ook voor die mensen een oplossing. De meeste reclamefolders zijn makkelijk online te vinden, bijvoorbeeld op Folderz, Reclamefolder, Foldersenkranten, Voordeemuis en Spotta.

Toch reclame in de bus?

Haal het plastic eraf en doe dat bij het plastic afval. Recycle de reclame bij het oud papier. En alles verplicht lezen!

[1] Milieu Centraal. Reclamedrukwerk. Verkregen op 29 mei 2017 via https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden-en-recyclen/afval-verminderen/reclamedrukwerk/
[2] Papierenkarton.nl. Grondstoffen: Hoeveel papier wordt gemaakt van één boom? Verkregen op 29 mei 2017 van http://www.papierenkarton.nl/vraag-en-antwoord/grondstoffen-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s