Veganistisch ijs

Wat een heerlijk weer is het de afgelopen dagen geweest! Als het zo warm is, heb ik alleen nog maar zin om in de Waal te zwemmen en ijsjes te eten. Iedereen in mijn omgeving weet dat ik een fervent ijsfanaat ben, en je kan me voorstellen dat het eerste  dat ze me vroegen toen ik besloot veganist te worden was: “Kan je dan nog wel ijsjes eten?”

Het antwoord is gelukkig ja. Ik moet heel eerlijk zijn dat ik er wel twee keer over na had gedacht als ik geen ijsjes meer had kunnen eten. Gelukkig zijn er tal van veganistische opties voor ijs en kan ik met dit mooie weer ook regelmatig de ijssalon aandoen. Hier een paar tips voor als jij net zo van ijsjes houdt als ik.

DSC_0124 (2).JPG

In de supermarkt

Hertog vanille roomijs is helaas geen optie meer, maar er zijn meer alternatieven dan je denkt. Zo verkoopt bijna elke Albert Heijn Professor Grunschnabel ijs, dat per definitie veganistisch is. De smaken kunnen een beetje funky zijn, maar ik vind ze persoonlijk erg lekker! Het meeste sorbet- en kokosijs in de winkel is ook veganistisch. Check wel even de ingrediëntenlijst, want fabrikanten willen er nog wel eens een beetje room of ei in doen. Verder zijn alle waterijsjes helemaal prima en zijn er daarnaast zelfs merken die nu veganistisch versies van hun ijs maken, zoals veganistische magnums en roomijs. Check deze pagina voor het gehele overzicht van veganistische ijsjes in de supermarkt.

IJssalons

Of ijssalons veganistisch ijs hebben, verschilt in mijn ervaring heel erg per ijssalon. Vraag het gewoon. Het helpt om hier te benoemen wat er niet in mag zitten (ei, melk of honing), want veel mensen weten niet precies wat veganistisch betekent. Bij veel ijssalons zijn alle fruitsmaken veganistisch, maar dit is niet per definitie zo. Zo gebruiken sommige salons eiwit om het ijs te binden of melk om het romiger te maken. Dat is balen. Maar blijf zoeken, er is er bijna altijd één die wel vegan-vriendelijk is!

Zelf maken

Natuurlijk kan je ijs ook gewoon zelf maken! Je kan elke plantaardige melk of yoghurt of fruit als basis gebruiken voor ijs. Met een paar ijsvormpjes (bijv. deze) maak je het jezelf extra makkelijk om zelf ijsjes te maken! Pureer of meng je ingrediënten, doe ze in de vorm, zet ze een paar uur in de vriezer en voilà! Zelfgemaakt ijs. Zelf heb ik in de zomer ook vaak een paar gepelde, rijpe bananen in de vriezer (ook om te voorkomen dat de fruitvliegjes zich eraan tegoed doen), waarvan ik dan Nice Cream kan maken. Nog nooit van gehoord? Check het recept hieronder!

DSC_0104 (2).JPG

Bananen ijs (Nice Cream)

Ster= dummy-proof

Ingrediënten voor 2 bolletjes

2 rijpe bananen, gepeld en bevroren

1/2 tl vanillearoma

Een scheutje plantaardige melk

Blender of krachtige staafmixer

 

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot het een ijsachtige consistentie heeft. Doe in een bakje en voilà! Geniet ervan in het zonnetje, als ontbijtje, als snack of als toetje.

Je kan het ook opfleuren door verschillende smaakjes uit te proberen. Wat dacht je bijvoorbeeld van chocolade, bessen, walnoten of mango? Of doe er lekkere toppings op, zoals vruchtjes, granola of nootjes.

DSC_0122.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s