Een goede noedelsoep; dat is één van die hartverwarmende gerechten die ik altijd kan eten. Zomer, winter, maakt niet uit. Een noedelsoep met een lekkere, smaakvolle bouillon past op elke dag en elke tijd.
Een noedelsoep kan je niet netjes eten. Zelfs mijn supernette vriend kan dat niet. En hij kan zelfs spaghetti netjes eten. Dit is dus hard bewijs. Iedereen knoeit met noedelsoep.
Maar het is het zo waard! De knapperige tofu, de subtiele smaak van paddenstoelen… Ik teken hiervoor.
Deze soep is met kastanjechampignons en paksoi, maar varieer naar hartenlust met wat je erin gooit. Wortel, tempeh, sesamzaad, Chinese kool, pinda’s, taugé, allemaal lekker. Daarnaast doe ik er heel veel paksoi in. Dat is niet uit culinaire overwegingen, maar omdat ik anders niet weet wat ik met de overgebleven paksoi moet doen. Minder paksoi is dus ook prima.
Daar komt ie dan, het langverwachte recept voor… noedelsoep!
Noedelsoep van miso-paddenstoelenbouillon met knapperige tofu
Veel te lange naam, ik weet het.
= voor de kookliefhebbers
Ingrediënten voor 2 personen
Voor de soep:
2 eetlepels sesamolie
1 ui
3 tenen knoflook
Een flink stuk gember (ongeveer zo groot als het vingerkootje van je duim)
Een handjevol gedroogde paddenstoelen (bijv. eekhoorntjesbrood of shiitake)
5 eetlepels Japanse sojasaus
1 theelepel bouillonpoeder
8 kastanjechampignons of shiitakes
1 paksoi
1 zakje misopasta (of 1 eetlepel)
2 porties bruine rijstnoedels (verkopen ze gewoon bij de ah of bij de biologische winkel)
Voor de knapperige tofu:
2 eetlepels olie
1 blok tofu
1 teen knoflook, geperst
½ theelepel sambal oelek of badjak
Een flinke scheut Japanse sojasaus
Om het af te maken:
1 lente-ui
Een paar takjes koriander
Bereiding
Snipper de ui, snijd de knoflooktenen en de gember fijn. Bak dit in de sesamolie tot het zacht is. Voeg daarna 1 liter water toe. Voeg gedroogde paddenstoelen, sojasaus en het bouillonpoeder toe. Breng aan de kook en draai het vuur vervolgens laag. Hoe langer je de bouillon door laat pruttelen, hoe beter. Probeer het minimaal een uur te laten koken. De bouillon kan je ook van tevoren maken en dan weer opwarmen. Zo kan je ook verschillende noedelsoepen maken van dezelfde bouillon. Ik ga terwijl mijn bouillon opstaat altijd wat anders doen, dat kan gewoon.
Snijd de tofu in blokjes. Verhit in een koekenpan de olie en bak de tofu rondom knapperig. Bak de knoflook en sambal even mee. Voeg op het laatst de sojasaus toe. Zet het vuur uit en zet even apart.
Snijd de paddenstoelen in plakjes en de paksoi in reepjes. Voeg dit tien minuten voor de soep klaar is toe aan de bouillon. Voeg ook de misopasta toe. Veel mensen zeven de bouillon eerst, maar ik vind het lekkerder als de smaakmakers gewoon in de bouillon blijven zitten.
Laat water koken in de waterkoker. Schenk dit over de rijstnoedels en laat even met het deksel op de pan staan.
Snijd de lente-ui in ringetjes en snijd de koriander grof.
Nu begin je met het opbouwen van de soep. Doe eerst de noedels in een schaaltje. Schenk de soep eroverheen. Garneer vervolgens met tofu, lente-ui en koriander.
Eet smakelijk! En niet te veel knoeien hè?
Een gedachte over “Japanse Noedelsoep met knapperige tofu”