Pilav met bietenblad

DSC_0137

Het is weer tijd voor een recept met seizoensgroenten, deze keer: bietenblad! In mijn groentepakket zitten vaak bieten met het blad er nog aan, deze worden ook wel bosbieten genoemd. Het bietenblad op de bovenstaande foto komt uit eigen tuin – echte Nijmeegse snijbiet dus! Het blad heeft een hele eigen smaak, dat in de verste verte niet lijkt op de smaak van de rode bieten zelf. Vaak gebruik ik het blad als groen in een bietensalade, maar deze keer besloot ik het eens apart te maken, voor de afwisseling.

DSC_0132

Dus bij deze een simpel gerecht met bietenblad dat iedereen in elkaar kan draaien. Als je wilt kan je in plaats van bietenblad ook snijbiet in het gerecht verwerken, dat smaakt ongeveer hetzelfde.

Ster= Dummy-proof

Pilav met snijbiet

Ingrediënten voor 2 personen

2 eetlepels olijfolie

1 ui

2 teentjes knoflook

1 kopje zilvervliesrijst

Zout en peper naar smaak, of een theelepel bouillonpoeder

Een kneepje citroensap

Een handje rozijnen

1 kopje blonde linzen, gekookt (of uit blik)

Een bos bietenblad of snijbiet

Een handje amandelen

 

DSC_0125

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereiding

Snipper de ui en de knoflook. Kook een liter water. Verhit in een pan de olijfolie en bak de ui en de knoflook op laag vuur totdat ze zacht worden. Voeg dan de rijst toe. Bak eventjes mee tot de korrels gaan glanzen. Doe de rozijnen erbij. Voeg water beetje bij beetje toe en roer regelmatig. Voeg elke keer nieuw water toe als de rijst het water bijna heeft opgenomen. Was intussen de bietenbladeren en snijd deze fijn. Voeg de snijbiet en de linzen toe als de rijst bijna gaar is en warm nog even door. De pilav is klaar als de rijst zacht is. Kruid de pilav naar smaak met zout, peper en citroensap. Voeg dan ook de amandelen toe. Als je het lekker vindt, kan je de amandelen van tevoren nog even roosteren in een droge koekenpan.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s