Waarom ik zo gek ben op yoga

dsc_0262.jpg

Yoga en ik hebben elkaar ontmoet toen ik vijftien werd, en ik in mijn hoofd had gehaald om voor mijn verjaardagsfeest met vriendinnen een yogales te doen. Al was yoga toen niet veel meer dan strekken en ontspanningsoefeningen voor mij, het sprak meteen aan. Daarna volgde twee jaar yoga bij de sportschool, waar ik me met mijn houterige lijf in allerlei ingewikkelde houdingen probeerde te wurmen. En soms lukte het nog ook!

In mijn laatste jaar van de middelbare school kwam ik voor het eerst terecht bij een echte yogastudio, waar ik me meteen op mijn gemak voelde. De lessen waren zeker intensiever, maar ook veel leerzamer. Mijn docent hielp me verder op een manier die ik niet voor mogelijk had gehouden. In een jaar groeide ik aanzienlijk in de beoefening van yoga. Hij hielp me mijn angsten te overwinnen, mijn grenzen te leren kennen en mijn gedachten voor het eerst in mijn leven tot rust te laten komen. En allerbelangrijkst, hij hielp me mijn eindexamens door. Het zal je vast niet verbazen dat ik hem nog steeds de beste yogadocent vindt die ik ooit heb gehad (ja Michael, ik bedoel jou). Zelfs toen ik een les had gehad van Manju Jois (zoon van de grondlegger van de Ashtanga yoga), betrapte ik mezelf erop dat ik dacht: “Mwoh. Mijn normale lessen zijn beter.”

Als ik niet was gaan studeren had ik nog steeds lessen bij Michael gevolgd. Maar helaas, elke vrijdagmiddag naar mijn ouderlijk huis haasten voor de yogales van zeven uur is niet erg zen. Ik volgde korte tijd yogalessen in het centrum van Nijmegen en opnieuw in het sportcentrum, maar ik was verwend. Niets was natuurlijk zo goed als ik gewend was. Daardoor kwam mijn yogabeoefening – helaas! – stil te liggen. Ik denk voor twee, misschien wel drie jaar. Echt heel erg zonde, want yoga bracht me zoveel!

Gelukkig bedacht ik me anderhalf jaar geleden van de ene op de andere dag: wat nou als ik elke dag yoga ga beoefenen? En toen heb ik dat gewoon maar gedaan. Matje uitrollen, YouTube aan, in mijn pyjama op de yogamat. Zo gaat het inmiddels elke morgen en ik kan niet meer zonder! Het is me in de loop der tijd steeds meer gaan brengen en ik heb het gevoel dat het nog meer voor me in petto heeft. Yoga is echt de liefde van mijn leven en ik zal hieronder uitleggen waarom.

“Practice and all is coming” – Sri K. Patthabi Jois

Yoga geeft me energie

Als ik ’s ochtends – veel te vroeg – mijn bed uit kom strompelen, voel ik me vaak nog moe, stijf en futloos. Na een half uurtje yoga merk ik dat dat compleet voorbij is. Ik voel me energiek en ik heb zin in de dag. Dat vind ik het fijnste begin van de dag dat er is. Yoga is wat dat betreft goed voor alle momenten en gelegenheden: voor elke stemming is wel een yogasessie te vinden. Ik doe yoga om meer energie te krijgen of juist om rustig te worden. ’s Ochtends, ’s middags, ’s avonds, het is altijd goed.

Door yoga voel ik me beter in mijn lijf

Ik voel me door de oefeningen minder stijf en meer ontspannen. Ik word er lening, sterk en fit van. Dat voelt goed!

Yoga helpt me om beter naar mijn lichaam te luisteren

Bij yoga moet je je grenzen goed leren aanvoelen. Je zoekt in elke houding het punt dat je voelt dat je spieren gestrekt worden, maar zonder dat je pijn ervaart. Je bent ook heel bewust met je lichaam bezig, tijdens het oefenen probeer je je aandacht bij je ademhaling en je lichaam te houden, dus je merkt opeens dat er veel meer gaande is dan je eerder had gedacht. Ik merkte dat ik daarom ook in mijn dagelijkse leven steeds beter ging merken wat er in mijn lichaam gebeurde. Ik kon signalen van honger, dorst en verzadiging bijvoorbeeld steeds beter aanvoelen, ik merkte steeds beter hoe mijn slaap mijn functioneren beïnvloedde en ging steeds meer merken wat bepaalde voeding met mijn lichaam deed. Zelfs emoties ging ik beter en eerder aanvoelen. Waar ik voorheen onbewust dingen opkropte, heb ik geleerd ze eerder te bemerken en te benoemen. Dankjewel yoga!

Met yoga oefen ik mindfulness

“Yoga is the practice of quieting the mind.” – Patanjali

Mediteren heb ik altijd al lastig gevonden; mijn gedachten houden gewoon niet op met kwetteren! Toch heb ik langzaam maar zeker geleerd om meer ruimte in mijn hoofd te creëren, om bewust meer afstand te nemen van voorbijdrijvende gedachten. Yoga is voor dit doel ideaal: ik ben bezig met oefeningen, waardoor ik in een soort “flow” kom. Daarmee bedoel ik dat ik mijn aandacht volledig bij datgene heb waar ik mee bezig ben. Ik heb ontdekt dat ik dat een heerlijk gevoel vind. Tegenwoordig lukt het me bovendien steeds beter om deze mate van aandacht ook te creëren als ik van mijn mat af ben, bijvoorbeeld als ik loop, kook, tanden poets… noem het maar op.

Yoga is er voor iedereen

“Yoga, as a way of life and a philosophy, can be practiced by anyone with inclination to undertake it, for yoga belongs to humanity as a whole. It is not the property of any one group or any one individual, but can be followed by any and all, in any corner of the globe, regardless of class, creed or religion.” – Sri K. Patthabi Jois

Ik geloof er heilig in dat yoga een pad is dat ieder mens kan bewandelen. Je hoeft niet slank of lenig te zijn om yoga te kunnen beoefenen, integendeel! Yoga is zoveel meer dan je op de perfecte manier in en ogenschijnlijk onmogelijke houding wurmen. Het is aandachtig bewegen, met respect voor je lichaam, geest en ziel. En dat is voor iedereen.

Door yoga slaap ik beter

Niet alleen de lichamelijke oefeningen die ik doe zorgen ervoor dat ik beter slaap. Het is een combinatie van die lichamelijke moeheid, de ontspanning en de rust in mijn hoofd die ervoor zorgt dat ik sneller en dieper slaap.

Yoga maakt me moedig

Ja, echt waar. Wie had ooit gedacht dat ik op mijn hoofd durfde te staan? Weet je hoe eng het is om in een houding te gaan waarvan je niet weet hoe je er veilig weer uitkomt? Juist. En moed is niet het ontbreken van angst, maar het is je angst in de ogen kijken, en het vervolgens toch doen. Dat is precies wat ik heb geleerd. Op een veilige manier natuurlijk. En dan leer je dat het meestal veel erger lijkt dan het eigenlijk is.

Yoga maakt ruimte in mijn hoofd vrij voor reflectie en creativiteit

“Yoga is not about touching your toes. It’s about unlocking your ideas about what you want, where you think you can go, and how you will achieve when you get there.” – Bron onbekend

Doordat ik tijdens yoga leer om mijn aandacht te richten op het hier en nu, ben ik minder bezig met zorgen over verleden en toekomst. Daardoor komt er op een magische manier meer ruimte voor andere dingen. Ik kan het zelf niet goed verklaren, maar soms lijkt het wel alsof een inzicht zonder aanleiding in mijn hoofd op popt. Of een idee. Inspiratie lijkt ook vertienvoudigd te worden als het me lukt om mindful te zijn. Heeft iemand een verklaring?

Yoga heeft me geleerd zelfliefde te beoefenen

“The beauty of a lake reflects the beauty around it.  When the mind is still, the beauty of the Self is seen reflected in it.” – B.K.S. Iyengar

Ik schreef al eerder over zelfliefde en yoga heeft me op dat pad ontzettend geholpen. Het heeft me geleerd om mezelf, mijn lichaam, mijn stemming en mijn gedachten te accepteren zoals ze op dat moment zijn. Om het er te laten zijn, om er van te houden. Dit heeft ook te maken met mindfulness, daardoor heb ik geleerd om onbevooroordeeld waar te nemen (is heel moeilijk hoor, lukt me het grootste deel van de tijd nog steeds niet). De yogaleraren die ik op YouTube volg vragen me vaak een intentie of mantra voor mijn sessie te bedenken. Meestal kies ik dan voor “mindfulness en zelfliefde” en probeer ik daar gedurende mijn oefeningen aandacht aan te besteden. Dit heeft wonderwel geholpen, een effect dat ik nooit van yoga had verwacht.

Yoga helpt me bij de beoefening van universele liefde

“Undisturbed calmness of mind is attained by cultivating friendliness toward the happy, compassion for the unhappy, delight in the virtuous, and indifference toward the wicked.” – Yoga Sutras

Ja, het wordt steeds zweveriger. Maar dit vind ik zo’n prachtig concept dat ik het jullie niet wil ontzeggen. Universele liefde is het liefhebben van elk levend wezen precies zoals het is om wat het is. Ja, dat klinkt pas filosofisch! Of iemand je vriend of je vijand is, man of vrouw, sympathiek of niet, maakt daarbij niet uit. Ik vind zogenaamde “loving kindness” meditaties hiervoor heel behulpzaam. Daarbij wens je zowel de mensen van wie je houdt, als de mensen waarmee je een moeilijke relatie hebt, als de mensen die je (nog) niet goed kent, goede dingen toe. Het voelt alsof mijn hart helemaal opengaat op die momenten. Het lijkt me mooi te kunnen leven vanuit een liefdevolle houding ten opzichte van anderen.

Door yoga heb ik fijnere relaties

Huh, wat? Ja, door alle bovengenoemde bijwerkingen van yoga (mindfulness, zelfliefde, moed, universele liefde) lukt het me om meer mezelf te zijn in relaties, beter te luisteren naar vrienden, vaker te zeggen wat ik denk of vind, beter mijn grenzen aan te geven en liefdevoller te zijn. Ik vind mijn relaties hierdoor waardevoller en haal er meer voldoening uit.

Zoals Sri K. Patthabi Jois al zei: “Practice and all is coming”.

4 gedachten over “Waarom ik zo gek ben op yoga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s