Veganistische pesto’s

DSC_0264.JPG

“Wat? Geen kaas meer? Maar dan kan je ook geen pesto meer eten!” Echt niet! Een veganistische pesto is makkelijk om te maken en net zo lekker als een traditionele pesto.

Het enige dat je nodig hebt om een pesto te maken is een keukenmachine of goede staafmixer. De truc is: je gooit de ingrediënten erin en blendt totdat het de gewenste consistentie heeft bereikt. En klaar!

En laten we eerlijk zijn: de meeste groene pesto’s uit de supermarkt smaken naar gras. Het gebrek aan smaak wordt vaak gecompenseerd door een berg zout toe te voegen. Niet bepaald gezond.

Bovendien is er zoveel meer mogelijk dan alleen een pesto Genovese. Hieronder een aantal ideeën, een paar groene, en twee rode pesto’s.

De truc is: je gooit de ingrediënten in de keukenmachine en blendt totdat het de gewenste consistentie heeft bereikt. En klaar!

Groen

Pesto Genovese

Laten we traditioneel beginnen. Pesto Genovese (of gewoon groene pesto) kennen we allemaal. Voor degenen die het niet weten: deze pesto wordt traditioneel gemaakt van basilicum, Parmezaanse kaas, pijnboompitten, olijfolie en knoflook. We vervangen de kaas gewoon door edelgistvlokken en klaar is kees.

Ingrediënten

Een flinke bos basilicum

½ eetlepel edelgistvlokken

1 eetlepel pijnboompitten

1 eetlepel olijfolie

Snufje zout

Snufje knoflookpoeder

Ik gebruikte deze pesto bijvoorbeeld in dit recept, maar deze is ook lekker op brood met sla en tomaat, bij een soep, door een pasta of in een risotto.

 

Raapstelenpesto

Raapstelen zijn in de lente overvloedig aanwezig en een stuk goedkoper dan basilicum. Ze geven de pesto een frisse smaak. Het recept wijkt niet zoveel af van het vorige.

Ingrediënten

1 grote bos raapstelen

40 gram pijnboompitten

8 gram edelgistvlokken

2 el olijfolie

1 teentje knoflook of een theelepel knoflookpoeder

Snufje zout

Deze pesto gebruikte ik in dit recept voor pasta.

DSC_0163 (2).JPG

 

Rucolapesto

Rucola maakt de pesto wat pittiger, dit kan heel erg lekker zijn met een zoete tegenhanger zoals gegrilde rode paprika of cherrytomaten.

Ingrediënten

30 gram rucola

1 eetlepel pijnboompitten

1 eetlepel olijfolie

½ teentje knoflook (of 1 teen gepofte knoflook)

Snufje zout

 

Munt-walnotenpesto

Dit recept is met dank aan de Groene meisjes, die dit overheerlijke prutje over hun couscous en falafel strooien. Lekker fris en zomers en perfect voor in een koud gerecht.

60 gram walnoten

2 handen muntblaadjes

1 hand peterselie

4 eetlepels olijfolie

een snuf zout

Sap van ½ citroen

1 teentje knoflook

Zwarte peper

DSC_0205.JPG

 

Groene olijvenpesto

Je mag het ook een tapenade noemen, maar olijvenspreads zijn heerlijk op een broodje, als smaakmaker in een mediterraans gerecht of als smeersel bij een broodplankje.

Ingrediënten

20 groene olijven (het mogen ook zwarte zijn)

Scheutje olijfolie

handje verse basilicum

½ teentje knoflook

Een kneepje citroensap en een beetje citroenrasp (van de gele schil)

 

Tuinkers-zonnebloempitpesto 

Deze pesto was mijn eerste kennismaking met veganistische pesto’s, en serveerde ik toen bij wat gestoomde bloemkool, heerlijk! Deze is naar recept van Lisette Kreischer.

1 bakje tuinkers

100 gram zonnebloempitten

Handje verse basilicum

½ teentje knoflook

Scheutje olijfolie

Zout en peper naar smaak

 

Korianderpesto

“Huh?” Denk je nu. Koriander in een pesto? Jazeker! Ik vind deze pesto heel erg lekker als topping op een soepje (recept komt snel), of bij Aziatische gerechten.

Ingrediënten

4 el olijfolie

15 g koriander

Snuf zout en peper

 

Rood/roze

Zongedroogde tomatenpesto

Dit is één van mijn favorieten. Heel erg smaakvol en eigenlijk overal lekker bij. Bijvoorbeeld als “jus” bij een stamppot.

Ingrediënten

10 zongedroogde tomaten en wat van de olie

7 halve walnoten

1 teentje knoflook

IMG_3874 (2).JPG

 

Bietenpesto

Dit recept is geïnspireerd op het recept van Proeven met Liefde, en deze pesto is in één woord geniaal. Zo lekker! Dankjewel Nelleke 🙂

Ingrediënten

2 grote rode bieten

2 teentjes knoflook

50 gram pistachenoten/ walnoten/ pijnboompitten

Sap van een halve citroen

Een flinke scheut olijfolie extra vierge

Snufje zout

Serveer deze pasta met wat rucola en je hebt een simpele en gezonde maaltijd.

DSC_0153.JPG

 

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s