Vegan Party Food – 13 ideeën

Afgelopen weekend gaf ik een feestje en ik dacht dat het leuk zou zijn om met jullie te delen wat voor soort hapjes ik maakte om aan mijn gasten te serveren. Zo kan je inspiratie opdoen om op je volgende feestje de blitz te maken met deze kleurrijke en lekkere hapjes. Ik vind het altijd leuk om uren in de keuken te staan, maar dat is zeker geen voorwaarde. Alle hapjes zijn op zichzelf staand lekker, en bij elkaar was het genoeg voor ongeveer twintig personen (het doet er niet toe dat er maar tien mensen waren, oké? Ik heb nog met veel smaak twee dagen lang hapjes gegeten).

Tijd voor de recepten!

IMG_4998.JPG

Brood met dipjes

Ik had veganistische stokbroden met bietenhummus, vegapaté en pompoenspread.

 

Bietenhummus

2 sterren= een beetje handigheid vereist

Ingrediënten

1 rauwe biet

1 blik kikkererwten van 200 gram

1 el tahini

Een scheutje olijfolie extra vierge

Sap van ¼ citroen

½ theelepel komijnpoeder

¼ theelepel knoflookpoeder

Een snuf zout

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de bieten met schil en al 45 minuten in de oven (doe dit gelijk met de pompoen als je ook pompoenspread maakt). De bieten zijn klaar als ze er makken met een vork in kan prikken. Als je alleen voorgekookte bieten kan vinden, dan kan je deze stap overslaan. Laat ze heel even afkoelen en pel dan de schil eraf. Doe alle ingrediënten in een blender of in een maatbeker en pureer met de staafmixer. Tadaa!

 

Vegapaté

Dit recept heb ik van de Albert Heijn gestolen, maar op feestjes strijk ik graag met de eer.

Ster= dummy-proof

Ingrediënten

1 gegrilde paprika uit pot

130 gram zongedroogde tomaten (dit is ongeveer een half potje)

100 gram ongezouten walnoten

Een handje verse salieblaadjes

 

Bereiding

Blend!

 

Pompoenspread

Ster= dummy-proof

Ingrediënten

1 flespompoen

1 tl ras al hanout kruiden (dit kan je ook zelf mengen, men neme 1 tl van elk gemalen peper, gemberpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, kaneel, ¼ tl van elk nootmuskaat, kardemomzaad, paprikapoeder, kurkuma, zout, piment en kruidnagel en mengt dit door elkaar)

Een kneepje citroensap

Een snufje zout

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen doormidden, verwijder zaden en zaadlijsten en bestrijk het oranje deel met een klein beetje olijfolie. Doe de pompoenhelften (samen met de bieten) in de oven tot het vlees zacht is. Schraap dan het oranje vlees uit de pompoen en pureer dit met de kruiden en het citroensap. Klaar is kees!

IMG_4995.JPG

Koude hapjes

Lekkere dingen die mensen de hele avond door kunnen snacken.

 

Olijven

Spreekt voor zich.

 

Studentenhaver

Een mengsel van pecannoten, amandelen, gedroogde cranberries en pompoenpitten (maar verzin vooral zelf een lekkere mix).

 

Snackballetjes

De naam zegt het al. Klik hier voor het recept.

 

Snackgroente

Wortels, komkommers, cherrytomaten, paprika, bleekselderij. Wat is er beter dan het geluid van knisperende groente als er een ongemakkelijke stilte valt? Grapje. Groente is gewoon lekker.

img_4991.jpg

Fruitprikkers

Ik gebruikte aardbeien, mango en kiwi, maar maak vooral zelf een lekkere mix!

 

Aubergine rolletjes met cashew roomkaas

3 Sterren= voor de kookliefhebbers

Ik moet eerlijk zeggen, deze zijn wat meer werk, maar wel echt heel fancy. Als je wilt kan je ook alleen de cashewkaas maken, en deze als een dip serveren.

Ingrediënten voor ongeveer 15 stuks

2 lange aubergines

125 gram cashewnoten

1 el edelgistvlokken

Het sap van ½ citroen

Verse bieslook (optioneel)

Peper, zout en Italiaanse kruiden

Olijfolie

Cocktailprikkers

Grillpan

Blender of sterke staafmixer

 

Bereiding

Week de cashewnoten een nacht. Of als je een valsspeler bent, zoals ik, dan kook je de cashewnoten 10 minuten tot ze zacht zijn. Meng de cashewnoten met de edelgist, het citroensap en wat zout, en blend het mengsel tot het egaal is. Hak de bieslook fijn en meng door de “kaas” heen.

Snijd de aubergines in dunne plakken in de lengte. Verhit de grillpan. Bestrijk de plakken aubergine aan beide kanten met olijfolie en grill ze aan beide kanten tot ze zacht zijn en mooie zwarte strepen hebben. Kruid de aubergines met zout, peper en Italiaanse kruiden. Pak wat van de kaas, vorm hier met je handen een soort worstje dat even breed is als de plak aubergine. Leg het erop en rol de plak aubergine om het kaasje heen. Steek er een cocktailprikker doorheen. Herhaal dit met alle andere plakken aubergine. Eet smakelijk!

IMG_4992

Warme hapjes

Voor een extra speciaal effect kan je ook nog wat warme hapjes serveren. Deze kan je van tevoren klaarmaken en tijdens het feest hoeven ze alleen nog maar twintig minuten in de oven.

 

Spinazieflapjes

Superlekker en supermakkelijk. Het recept vind je hier.

 

Pizza met paddenstoelen

2 sterren= een beetje handigheid vereist

Ingrediënten

Kant en klaar pizzadeeg (check of het veganistisch is)

1 el olijfolie

2 uien

3 tenen knoflook

750 gram paddenstoelen (ik gebruikte kastanjechampignon en oesterzwam)

8 takjes verse tijm

Peper en zout

Plantaardige room (optioneel)

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de uien in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Bak de uien op laag vuur in olijfolie tot ze zacht zijn. Als ze beginnen aan te koeken, kan je een scheutje water toevoegen. Snijd de paddenstoelen in grove stukken. Voeg ze toe aan de pan en bak tot ze zacht zijn. Zet het vuur uit. Rol het pizzadeeg uit en als je dat wilt, kan je wat room over de bodem smeren. Verdeel de paddenstoelen-uienmix over de bodem. Rits de blaadjes tijm van de takjes af en strooi ze over de pizza. Bak de pizza in 20 minuten gaar of tot de bodem knapperig is. Eet smakelijk!

 

Taart

Wat is een feestje zonder taart?

Appeltaart2.jpg

Appeltaart

Ik maakte de helft van het recept van de Vegan Challenge.

 

Bananenbrood

Een vriendin van mij had een heerlijk bananenbrood gebakken, en ik vond dat die aan het lijstje toegevoegd moest worden! Dit is het recept dat ze gebruikte. Ik raad aan om het bakpoeder te vervangen door baking soda en het met appelciderazijn te mengen voordat je het aan het deeg toevoegt, dan wordt het het deeg luchtiger. Hier legt Lisa van Lisa Goes Vegan uit hoeveel je precies nodig hebt.

 

Op nog heel veel leuke en diervriendelijke feestjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s