Het begint weer te kriebelen bij mij: het wordt herfst! Ik wil weer lange wandelingen maken in het bos, kopjes thee drinken, sjaals en truien dragen en lekkere warme stoofpotjes en soepjes eten. Maar nog meer stond ik te trappelen om de nieuwe oogst binnen te halen om ermee te gaan koken. De markt overspoelt er momenteel mee: pompoenen, kolen, knollen, wortels, aardappels, appels, peren, noten en kastanjes. Afgelopen week kon ik niet kiezen waar ik eerst mee wilde koken. Pastinaak? Of toch rode kool? Misschien wel flespompoen. Het werden dus pastinaken en superverse winterwortels, gecombineerd met Nederlandse uitjes die ik omtoverde in een jus waar mijn vriend en ik onze vingers bij aflikten. Hopelijk vind jij het net zo lekker als wij!
p.s. Je hebt het niet van mij, maar met een soepje vooraf en een apple crumble als toetje is dit een waar feestmaal!
Pastinaak en wortel uit de oven, aardappelpuree, linzen en uienjus.
= voor de kookliefhebbers
Ingrediënten voor 2 personen
Pastinaak en wortel uit de oven
2-3 winterwortels (je kan het ook extra gaaf maken door verschillende kleuren te gebruiken, zoals paars en geel)
3 pastinaken
1 eetlepel olijfolie
Zout, peper en gedroogde tijm
Aardappelpuree
0,8-1 kg kruimige aardappels, zoals Bintje
Een scheut ongezoete plantaardige melk
Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
Linzen
Een kop blonde linzen, geweekt
Uienjus
2 kleine of 1 grote ui
1 eetlepel olijfolie
1 flinke eetlepel bloem
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel ketjap
1 eetlepel tomatenpuree
750 milliliter groentebouillon
2 laurierbladeren
Zwarte peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de wortels en pastinaken en snijd ze in repen. Blancheer ze (dit duurt ietsje langer voor de wortels dan voor de pastinaken). Bekleed een bakplaat met papier, giet de groenten af en verspreid ze over de bakplaat. Druppel wat olie over de groenten, kruid ze en hussel ze nog even door elkaar voordat je de bakplaat de oven in schuift. Zet een timer op 30 minuten.
Snijd de ui in dunne ringen. Verwarm de olie in de pan op zacht vuur en bak de ui tot deze zacht is. Voeg dan de bloem en de tomatenpuree toe en roer even door. Voeg de bouillon toe en daarna de laurierbladen, ketjap, sojasaus en zwarte peper. Laat het op laag vuur zo’n 15-20 minuutjes zachtjes pruttelen, of langer als je wilt (voeg water toe als het dreigt aan te bakken).
Schil de aardappels en kook ze tot ze zacht zijn.
Kook de linzen in 15-25 minuten beetgaar (dit verschilt een beetje per soort).
Giet de aardappels af, maar houdt een beetje kookvocht achter. Voeg de plantaardige melk en de kruiden toe en pureer met een pureestamper.
Dien alle elementen op op een mooi bord, leef je uit! Overgiet alles met een beetje jus en aanvallen maar!
Een gedachte over “Herfst op je bord: pastinaken, wortels, aardappelpuree, linzen en uienjus!”