Duurzaam voor Dummies – De ouderwetse zakdoek

In Duurzaam voor Dummies zal ik elke keer kort een tip uitlichten om duurzamer te leven. Deze tips zijn laagdrempelig en makkelijk te realiseren. Ook kan je lezen hoe je met deze kleine aanpassingen een verschil maakt. Want het maakt niet uit hoe groot de stappen zijn die je maakt, of hoe snel je ze maakt, het gaat erom dat je ze maakt. Zodat we samen, stap voor stap, toe kunnen werken naar een groene, leefbare aarde. Doe je mee?

Ik wil vandaag wat nostalgische gevoelens oproepen, want ik ga het hebben over de stoffen zakdoek. Je weet wel, dat lapje stof dat je grootouders altijd bij zich hadden. Van de met kant afgewerkte zakdoeken voor rijke dames tot de rode boerenzakdoek: het was een accessoire voor elke laag van de bevolking. Sinds de komst van de papieren zakdoekjes is de stoffen zakdoek in onbruik geraakt. Zonde eigenlijk!

DSC_0592

Waarom een stoffen zakdoek?

Er is voor mij één belangrijke reden. Papieren zakdoekjes worden gemaakt van papier en papier wordt gemaakt van bomen. En van bomen hebben we er al zo weinig. Waarom zouden we bomen kappen om papiertjes te maken waar we nauwelijks één keer onze neus mee kunnen snuiten? In plaats daarvan kunnen we ook een stoffen zakdoek  gebruiken die we keer op keer kunnen wassen en hergebruiken!

Jaarlijks verdwijnt er al 8,8 miljoen hectare bos, en daarvan gaat een aanzienlijk deel naar de productie van papier.

De keuze is simpel als je het mij vraagt. Maar nu vraag je je misschien af waarom ik de bomen zo graag wil beschermen. Dat heeft verschillende redenen:

  • Bomen creëren zuurstof, doordat ze de koolstofdioxide (CO²) in de lucht via fotosynthese omzetten in onder andere zuurstof die wij vervolgens inademen. Kortom, zonder voldoende bomen kunnen mensen niet leven;
  • 80% van alle diersoorten heeft bos nodig om te overleven;
  • Bomen voorkomen overstromingen, doordat ze water opnemen en gedoseerd weer afgeven aan de grond;
  • Bomen zorgen voor grondstoffen en voedsel, die wij als mensen nodig hebben;
  • Bomen zwakken extreme weersomstandigheden af, zoals kou, hitte, regen en droogte.

En volgens het WNF:

  • Wordt één op de drie bomen die gekapt wordt, gebruikt voor het maken van papier;
  • Verdwijnt er jaarlijks al 8,8 miljoen hectare bos! Ik vind eigenlijk dat dat op z’n zachtst gezegd wel wat minder mag.

Waarom zou je papieren zakdoekjes gebruiken die je na één keer alweer weggooit?

Wat kan je doen?

Het antwoord is gelukkig: heel veel! Hoe minder papieren zakdoekjes je gebruikt, hoe beter. Schaf bijvoorbeeld een aantal stoffen zakdoeken aan. Online kan je veel verschillende soorten vinden, of koop een pakje bij de Hema. Je kan ze ook zelf maken, bijvoorbeeld door een oud t-shirt of versleten beddengoed aan stukken te knippen of door een stofje op de markt te kopen en daar zakdoeken van te naaien. Je kan je zakdoeken bewaren in een glazen pot, je kledingkast of de keukenla, en natuurlijk zorg je ervoor dat je er altijd één in je tas hebt zitten. Na gebruik kan je de zakdoeken op 60 graden wassen, drogen en hergebruiken.

Dat was het voor vandaag. Hopelijk vonden jullie het behulpzaam. Ik ben benieuwd of jullie al zakdoeken gebruiken en zo niet, of jullie het van plan zijn te doen. Laat het me weten!

DSC_0587

4 gedachten over “Duurzaam voor Dummies – De ouderwetse zakdoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s