Geroosterde wintergroenten met gepofte kastanjes

DSC_0604 (2)

De winter zit er aan te komen: de temperatuur daalt en de dagen worden steeds korter. Thuis steek ik de kaarsjes steeds vaker – en eerder – aan en wikkel ik mezelf vaker in sjaals en dikke truien. Dat het steeds kouder wordt, zie ik ook terug in mijn groentepakket. Ik krijg steeds vaker knollen en kolen. Afgelopen week had ik knolselderij in mijn pakket. Op zich een lekkere groente, maar als je drie keer groentesoep hebt gegeten heb je dat ook wel weer gezien. Daarom besloot ik er eens iets anders mee te doen, namelijk hem te roosteren in de oven. Die truc werkt bij bijna elke groente en dat maakt het zo fijn. Snijden, olie erover en wachten maar. In de tussentijd kan je mooi even iets anders doen en de warmte van de oven is wat mij betreft altijd zeer welkom :3 En die grote pompoenen die op de markt maar 1 euro waren, kon ik natuurlijk niet laten liggen, Dagobert Duck die ik ben.

 DSC_0655 (2)

Geroosterde wintergroenten met gepofte kastanjes

2 sterren.png= Enige handigheid vereist

Ingrediënten voor 2 personen

¼ knolselderij

½ middelgrote pompoen

2 paarse wortels (of enig andere wortel)

Flink wat plantaardige olie (bijv. olijf, koolzaad, rijst, zonnebloem)

Zout, peper, knoflook(poeder) en Provençaalse kruiden

100 gram quinoa

10 tamme kastanjes (of walnoten)

8 blaadjes verse salie

Twee handenvol vers bladgroen (bijvoorbeeld winterpostelein, veldsla of gemengde sla)

 

Oven en bakpapier

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden °C. Schil en snijd de knolselderij. Je kan de schil het beste met een mes er vanaf snijden. Schil de pompoen, verwijder de zaden en zaadlijsten en snijd hem in blokjes. Als je hokkaido pompoen gebruikt (die kleine oranje), dan hoef je hem niet te schillen. Schil en snijd de wortels. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de groenten hierop uit. Wees voorzichtig met de paarse wortels, de paarse kleurstof is erg sterk en besmet snel je andere groenten. Dit maakt het niet minder lekker, maar wel wat minder mooi. Besprenkel de groente rijkelijk met olie. Wees hier niet te voorzichtig: je groenten drogen uit als je te weinig olie gebruikt. Kruid de groenten met zout, peper, knoflook en Provençaalse kruiden. Doe de groenten veertig minuten in de oven of tot ze lekker zacht zijn.

Pof intussen de kastanjes door met een mesje een kruisje in de schil te kerven en ze in een droge koekenpan op hoog vuur te roosteren. Je kastanjes zijn klaar als de schil rondom het kruisje naar buiten open gaat staan. Het is niet erg als de schil zwartgeblakerd is. Haal ze van het vuur af, laat ze afkoelen en pel ze. Dat betekent dat je de bruine schil moet verwijderen, en indien mogelijk ook nog het bruine laagje op de noot. Ze zijn het lekkerst als je alleen het gele gedeelte nog over hebt. Hak deze grof.

Kook intussen de quinoa in 12 minuten gaar. Snijd de salie fijn.

Als alles klaar is, dien je de groenten op en bestrooi je deze met verse salie en de kastanjes. Serveer met quinoa en bladgroen. En steek een kaarsje aan. Geniet ervan!

DSC_0637 (2)

3 gedachten over “Geroosterde wintergroenten met gepofte kastanjes

  1. De belangrijkste tip zit in het begin. Steek kaarsjes aan en wikkel de shaken. Als je sjalen aansteekt en kaarsen wikkelt heb je een probleem. #brand #imonfire

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s