De maand december is aangebroken en daarmee de kerstgekte. Zelf ben ik één van die mensen die daar helemaal in op kan gaan. Lichtjes, kerstmuziek en een kleurrijke kerstboom maken mij gewoon gelukkig. Voor mij is kerst knusheid, warmte en lekker eten. Vooral veel en lekker eten. Als veganist kan dat wel eens lastig zijn: wat eet je rond de feestdagen? Als je kalkoen, gerookte zalm en geitenkaasquiche laat staan, blijft er vaak maar weinig over. En alleen sperziebonen eten is ook niet erg feestelijk. Daarom wil ik laten zien dat veganistische maaltijden net zo decadent en feestelijk kunnen zijn als een traditionele kerstmaaltijd.
Om het niet onnodig moeilijk te maken (wat een kerstmenu vaak wel is) heb ik bij elk recept toegevoegd welke dingen je de dag van tevoren al kan voorbereiden. Dat hoeft niet, maar het maakt het wel makkelijker. Dan hoef je niet zo lang in de keuken te staan als je bezoek er is, fijn toch?
Voel je ook vrij om mijn recepten te mixen en matchen met andere dingen die jij lekker vindt. Liever wortelsoep in plaats van pompoen? Prima. Liever gebakken aardappels in plaats van pommes duchesse? Ook goed. Het is helemaal aan jou!
Voorgerecht
Pompoensoep met salsa verde en soepstengels
= een beetje handigheid vereist
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de soep:
2 uien
Een stuk gember dat ongeveer 5 cm
1 grote pompoen of 2 kleintjes
Zout en peper naar smaak
Voor de salsa:
Een handje peterselie
Een handje koriander
Een paar blaadjes munt
Een halve teen knoflook
4 el olijfolie
Een snufje zout
Voor de soepstengels:
4 plakjes bladerdeeg
Pompoenpitten
Staafmixer/blender
Oven
Bereiding
De dag van tevoren
Snijd de uien fijn. Schil de gember en snijd in stukjes. Schil de pompoen, verwijder de pitten en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de groenten in de pan en kook met zout en peper tot de groenten zacht zijn. Pureer de soep vervolgens. Bewaar de soep in de koelkast en warm hem op voordat je hem wilt opdienen.
De dag zelf
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooi het bladerdeeg en snijd het in repen. Draai of vlecht de repen om er soepstengels van te maken. Bak ze 15 minuten in de oven tot ze een gouden kleur hebben. Laat even afkoelen.
Blend voor de salsa verde alle ingrediënten tot een pasta. Als je geen goede blender hebt, kan je ook alles heel klein snijden en mengen.
Dien de warme soep op, en garneer met de salsa verde, de pompoenpitten en de soepstengels.
Hoofdgerecht
Linzen-paddenstoelen-notenbrood
= voor de kookliefhebbers
Ingrediënten voor 4 personen
200 gram blonde linzen, ongekookt
1 el plantaardige olie
1 ui
3 tenen knoflook
200 gram champignons
1 el tomatenpuree
1 el (verse) rozemarijn
1 el (verse) tijm
75 gram bloem
2 eetlepels sojasaus
30 gram walnoten
1 el gebroken lijnzaad
Zout en peper
Staafmixer/blender
Oven
Bakvorm (bijv. voor cake)
Bakpapier
Bereiding
De dag van tevoren
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Als je de tijd hebt, week de linzen dan minimaal een uur. Kook de linzen in 15-20 minuten gaar. Giet af. Blend of pureer de linzen eventjes, zodat het meer een prak wordt, maar zonder dat het helemaal homogeen wordt. Er moeten nog wel linzen in te herkennen zijn.
Meng het lijnzaad met 3 eetlepels water en zet even aan de kant (dit wordt straks een soort gel die de functie van een ei nabootst).
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de champignons in kleine blokjes. Fruit de ui en de knoflook in een koekenpan met een beetje olijfolie en voeg na een paar minuten ook de champignons toe. Voeg zo nodig een beetje water toe om te zorgen dat het niet aanbakt. Bak ook de tomatenpuree eventjes mee en voeg de sojasaus toe aan de pan. Zet het vuur uit. Snijd de verse kruiden fijn. Meng in een kom alle ingrediënten door elkaar tot het mengsel goed samenkomt. Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep het mengsel erin. Bak het ongeveer 35 minuten in de oven, tot een mes er schoon uitkomt. Je kan het linzenbrood zelfs langer dan één dag van tevoren maken, zolang je het in een afgesloten bakje in de koelkast bewaart.
De dag zelf
Zet het voor het serveren nog eventjes in de oven om op te warmen.
Pommes Duchesse
= voor de kookliefhebbers
Ingrediënten voor 4 personen
1,5 kilo kruimige aardappelen
100 ml ongezoete amandelmelk
Zout, peper en nootmuskaat
Spuitfles
Oven
Bakpapier
Bereiding
De dag van tevoren
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in zout water totdat ze zacht zijn (+/- 20 minuten). Pureer ze met de melk en kruid naar smaak. Natuurlijk kan je de aardappelpuree ook zo eten, mocht je geen zin meer hebben in de volgende stap.
De dag zelf
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de aardappelpuree in een spuitfles en spuit toefjes puree op het bakpapier. Bak de toefjes 20 minuten, of totdat ze de randjes een mooie goudbruine kleur krijgen.
Kleurrijke wortelmix uit de oven
= een beetje handigheid vereist
Ingrediënten voor 4 personen
6 wortels, in verschillende kleuren (oranje, geel, paars)
3 pastinaken
6 el plantaardige olie
2 eetlepels agavesiroop
½ theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gedroogde tijm of een paar takjes verse tijm
Zout en peper
Bakpapier
Oven
Bereiding
De dag van tevoren
Schil de groenten en snijd ze in reepjes.
De dag zelf
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de wortels op een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel de wortels met olijfolie en agavesiroop en kruid ze met knoflookpoeder, tijm, zout en peper. Hussel nog even door en zet dan 40 minuten in de oven. De wortels moeten zacht en een beetje gekarameliseerd zijn.
Nagerecht
Appel-pecantaartjes
= een beetje handigheid vereist
Ingrediënten voor 4 taartjes
150 gram bloem of volkorenmeel
75 gram plantaardige margarine
75 gram kristalsuiker
Een snufje zout
Een beetje water, indien nodig
Plantaardige olie of margarine, om in te
vetten
1 grote of 2 kleine appels
1 tl kaneel
100 gram pecannoten
4 kleine taartvormpjes (of 1 grote)
Oven
Bereiding
De dag van tevoren
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de bloem, de suiker, de margarine en het zout in een kom. Wrijf de stukjes margarine tussen je vingers en vermeng zo in het meel, totdat het op broodkruim lijkt. Vet de taartvormpjes in en druk het deeg in de vormpjes. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Schil de appels en snijd ze in hele kleine stukjes. Verdeel de appelstukjes over de taartvormpjes en bestrooi met kaneel. Verkruimel de pecannoten over de taartjes heen en zet ze 15-20 minuten in de oven, tot het deeg goudkleurig is.
Serveer de taartjes warm of koud. Ook lekker met een bolletje veganistisch ijs (bijv. deze of deze).