Winterse Havermout

Na een tijdje vooral veel recepten te hebben gepost voor lunch en avondeten, vond ik dat het wel weer eens tijd was voor een ontbijtrecept. Immers is het buiten guur koud en krijg ik het van een smoothie alleen maar nog kouder. Tijd voor warme ontbijtjes!

Havermoutpap is mijn favoriete ontbijtje in de herfst en winter. Het heeft voor mij iets knus, zo’n kom vol warme pap. Aangezien ik bijna elke ochtend havermout eet, heb ik verschillende variaties bedacht om af te kunnen wisselen. Ik zou mezelf niet zijn als ik elke ochtend hetzelfde ontbijt zou eten!

Ik ben een grote ontbijter, en de onderstaande recepten zijn op mij afgesteld. Ben jij een minder grote eter? Neem dan gewoon minder. En alles bevat kaneel. Natuurlijk kan je ook kiezen voor andere kruiden, maar ik ben gewoon heel erg gek op kaneel 🙂

Ster= dummy-proof

DSC_0592.JPG

Appeltaart havermout

Ingrediënten voor 1 grote, of 2 kleine kommen

Een kleine appel, bijvoorbeeld Elstar of Jonagold

10 halve walnoten (of 5 noten, gekraakt)

8 eetlepels havermout

1 eetlepel gebroken lijnzaad (voor je omega-3!)

1 theelepel kaneel

1,5 eetlepel rozijnen

200-300 milliliter plantaardige melk

Bereiding

Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine stukjes of rasp hem, wat jij het lekkerst vindt. Doe de appel in een kom. Breek de walnoten en doe ze bij de appel. Doe dan de havermout, het lijnzaad, de rozijnen, de kaneel en de plantaardige melk in een pannetje en verwarm het op middelhoog vuur terwijl je roert. Kook het totdat het voor jou de gewenste consistentie en temperatuur heeft bereikt. Meng de appels door de havermout en val aan!

Tip: Je kan de havermout ook in de magnetron bereiden. Meng alles door elkaar in een kom en zet het op het hoogste wattage in de magnetron tot het lekker warm is, dit duurt meestal een minuut of drie.

DSC_0624 (2)

Peer-tahin havermout

Ingrediënten voor 1 grote, of 2 kleine kommen

Een kleine handpeer, bijvoorbeeld Conference of Doyenné de Comice

2 eetlepels tahin (sesampasta)

8 eetlepels havermout

1 eetlepel gebroken lijnzaad (voor je omega-3!)

1 theelepel kaneel

200-300 milliliter plantaardige melk

Bereiding

Was de peer, verwijder de steel en het klokhuis en snijd hem in stukjes. Doe dit in een kom en voeg hier de kaneel en de tahin aan toe. Roer even door. Verwarm dan op dezelfde manier als bij het vorige recept de havermout en voeg het toe aan de peer. Smullen maar!

DSC_0702

Banaanhavermout met pecannoten

Ingrediënten voor 1 grote, of 2 kleine kommen

Een banaan

10 pecannoten

8 eetlepels havermout

1 eetlepel gebroken lijnzaad (voor je omega-3!)

1 theelepel kaneel

200-300 milliliter plantaardige melk

Bereiding

Pel de banaan en snijd hem in plakjes. Roer de pecannoten erdoorheen. Volg de instructies van het eerste recept voor het koken van de havermout. Een lekkere variatie op deze havermout is door de noten en de kaneel te vervangen met kokosrasp en kardemom.

Geniet van je warme ontbijtje! 🙂

 

 

Een gedachte over “Winterse Havermout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s