Duurzaam voor Dummies – Tweedehands kleding

In Duurzaam voor Dummies zal ik elke keer kort een tip uitlichten om duurzamer te leven. Deze tips zijn laagdrempelig en makkelijk te realiseren. Ook kan je lezen hoe je met deze kleine aanpassingen een verschil maakt. Want het maakt niet uit hoe groot de stappen zijn die je maakt, of hoe snel je ze maakt, het gaat erom dat je ze maakt. Zodat we samen, stap voor stap, toe kunnen werken naar een groene, leefbare aarde. Doe je mee?

Een tijd geleden heb ik geschreven over afvalvrij leven en wat dat inhoudt. De derde stap van de piramide van afvalvrij leven is ‘reuse’, oftewel hergebruiken. Het gaat erom dat je hetgeen dat je hebt zo vaak mogelijk hergebruikt. Een andere toepassing van het hergebruik principe is dat je de dingen die je echt nodig hebt, probeert tweedehands te kopen, te lenen of te ruilen. Vandaag wil ik het hebben over hoe kleding in dat plaatje past.

Waarom kwaliteit belangrijk is

Het valt me op dat kleding heel goedkoop is geworden. Vooral in winkels als H&M en Zara kan je veel kledingstukken voor een schijntje kopen. Primark spant wat mij betreft de kroon. Als je ziet dat je voor een shirtje 3 euro betaalt, begin je je af te vragen waarom kleding normaal eigenlijk zo duur is. Want waarom 30 euro betalen als je ook 3 euro kan betalen voor eenzelfde soort shirt? Daar zijn redenen voor, en dat is precies waar ik het vandaag over wil hebben. 

De besparingen voor je portemonnee komen ergens vandaan. De bedrijven die die kleding maken besparen op de materialen die gebruikt worden voor je kleding en op de nauwkeurigheid waarmee het geproduceerd wordt. Dit resulteert in kleding die sneller slijt, verkleurt en rafelt, en in kleding die vaak minder goed zit en waarvan steken sneller uitgaan en knopen sneller los raken. Uiteindelijk komt het er dus op neer dat je kleding veel reparaties nodig heeft of snel weer in de vuilnisbak belandt, waardoor je weer nieuwe kleren moet kopen. Dat dit niet prettig is voor je portomonnee, snapt iedereen. “Goedkoop is duurkoop”, wordt dan gezegd. Maar behalve slecht voor je budget, is het vooral ook belastend voor het milieu. Daar zijn verschillende redenen voor:

1) Er is extra materiaal, energie en water nodig voor de productie van nieuwe kleren. 

Om dat materiaal te fabriceren is het nodig dat er óf katoen gezaaid, geoogst en verwerkt wordt, óf er moeten schapen (of lama’s, koeien, of konijnen) gehouden worden. Die dieren hebben weer voer nodig, waar weer grond voor vrijgemaakt moet worden (bijvoorbeeld door regenwoud te kappen). Dit moet dan weer allemaal verwerkt worden, en geverfd (en aan het maken van verf gaat ook een soortgelijk proces vooraf, plus dat het veel chemisch afval produceert). Voor de verwerking is veel energie en water nodig. Kort gezegd: er komt meer bij zo’n productieproces kijken dan je denkt. Het gaat wat te ver om hier heel diep op de effecten van zo’n productieproces in te gaan (hopelijk verduidelijkt de afbeelding hieronder het één en ander), maar het komt erop neer dat het maken van nieuwe kleren belastend is voor het milieu en dat het daarom beter is om kleding te kopen die langer mee gaat. Op die manier hoeft er minder kleding geproduceerd te worden, en wordt het milieu minder belast.

Figuur.png

2) De afvalstapel wordt groter. 

Al de kleren die we weggooien komen ergens terecht. Dit kan in een verbrandingsoven zijn, op een vuilnisbelt, of ze worden in een derdewereldland op straat gedumpt, waardoor vervolgens schade toegebracht wordt aan de lokale kledingmarkt. Sommige kleding wordt gerecycled (of eigenlijk gedowncycled) tot poetsdoeken of vullingen voor matrassen. Dit zijn allemaal prima oplossingen, ware het niet dat we zo veel kleding weggooien dat de wereld overspoeld wordt met een afvalstroom van textiel. Het grootste deel van deze kleren zijn bovendien in goede staat of met een kleine reparatie weer in goede staat te brengen.

3) Mensen krijgen geen eerlijk loon voor hun werk.

Mensen, vooral vrouwen, die in de kledingindustrie werken, werken daar bijna altijd onder erbarmelijke omstandigheden en krijgen zwaar onderbetaald (zie ook de website van de Schone Kleren Campagne of kijk de documentaire The True Cost). Altijd maar meer en goedkopere kleding willen, motiveert producenten om die mensen meer en meer uit te knijpen. De vraag is of je goedkope T-shirt dat waard is.

Prijsopbouw van een T-shirt, Schone Kleren Campagne

Bij kleding van goede kwaliteit zijn deze problemen minder aan de orde. Aangezien een kledingstuk van goede kwaliteit is, gaat het langer mee. Dit past bij het principe van zo vaak mogelijk gebruiken wat je al hebt. Er is minder afval en een kleinere kledingindustrie. Als kleding langer mee gaat, hebben we ook minder nodig en hoeft het dus ook niet meer zo goedkoop te zijn. Een kledingstuk kan dan wat meer kosten, omdat je weet dat het iets is dat je voor langere tijd veel wilt dragen. Je bent kieskeuriger met wat je uitkiest, en maakt daarom ook betere keuzes voor de lange termijn. En als je minder kleding hoeft te kopen, is er misschien ook wat geld over om te kiezen voor kleding die fair geproduceerd is.

Trendy en duurzaam

Bepaalde kledingstukken zijn inderdaad slim om één keer aan te schaffen en lang mee te doen. Denk bijvoorbeeld aan een goede spijkerbroek of een mooie blouse. Soms wil je echter ook iets aan omdat het mode is, of ben je een bepaald kledingstuk zat. Een duurzame oplossing is dan om je oude kleding naar een tweedehands winkel te brengen en daar ook weer nieuwe kleren te kopen. Je maakt dan de cirkel van hergebruik rond. Jij geeft een kledingstuk een tweede leven, in plaats van dat het op de vuilnisbelt belandt. Zowel door je oude kleding weg te brengen als door tweedehands te kopen. Het is daarnaast een stuk goedkoper dan nieuw kopen, en je vindt ook nog eens dingen die niemand anders heeft. Ik hoor je al denken: “Hoe kan ik leuke kleren kopen in een tweedehands winkel, daar hebben ze toch alleen maar kleren voor oude mensen?” Het antwoord is: zeker niet! Steeds meer mensen doneren hun oude kleren aan een tweedehands winkel, ook steeds meer jonge mensen. Er hangt dus veel kleding tussen die je ook nieuw in de winkel zou kunnen kopen. Maar neem het niet van mij aan, ga vooral zelf eens kijken.

Een ander idee voor het hergebruiken van kleding is een kledingruilfeestje te organiseren. Als je vrienden ongeveer dezelfde bouw en kledingstijl hebben als jij, kan je allemaal de kleding die je niet meer hoeft meenemen en uitwisselen. Zo vernieuw je je garderobe zonder een cent uit te hoeven geven. Bij mij bestaat mijn halve kledingkast uit tweedehands kleding van mijn familieleden (moeder, stiefmoeder, schoonzus en ja, zelfs mijn oma). Dat vind ik heel tof, zo kom ik op een duurzame (en gratis) manier aan hele leuke kleren komen terwijl anderen, die er sowieso van af wilden, blij zijn dat ze mij er een plezier mee kunnen doen. Win-win, toch?

Koop jij wel eens tweedehands? En wat zijn je ervaringen? Deel het met me!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s