Verbeter je slaap #3

DSC_0710 (2)

Vandaag deel drie van de driedelige serie over slapen. Lees hier ook deel 1 en deel 2.

In deze post zal ik het hebben over hoe je zoveel mogelijk van je dag kan maken als je niet goed geslapen hebt. Helaas horen slapeloze nachten bij het leven, en dan kunnen we er naar mijn mening maar het beste van maken. Ik kan er voor kiezen om in mijn hoofd de hele dag te herhalen: “Ik ben zo moe, ik voel me zo slecht, ik wil terug naar bed”. Mijn ervaring is echter dat ik me daar alleen maar slechter door ga voelen. Dan kies ik liever voor: “Ik ben wakker, ik ben klaar voor de dag, ik heb aandacht.” Hieronder zal ik ingaan op wat ik zoal probeer te doen om me minder belabberd te voelen als ik uitgeput aan de dag begin.

 1. Je gedachten maken het verschil

Zoals ik hierboven al kort benoemde, merk ik dat hoe ik denk over de dag al een enorm verschil maakt. Mijn dag is écht beter wanneer ik hem positief benader versus wanneer ik aan het doemdenken ben. Of versus wanneer ik alleen maar denk aan het bed waar ik in wil liggen. Dat je een slechte nacht hebt gehad, betekent namelijk niet dat je meteen ook een slechte dag hebt. Je concentratie is misschien wat minder, je bent wat trager, je bent wat eerder moe, maar dat betekent niet dat je dag meteen weggegooid is. Juist niet. Mij hielp het om in te zien dat ik ook zonder mijn perfecte acht uur slaap goed genoeg kan functioneren, en dat gaf me kracht. Ik weet nu waarom slaap belangrijk is, maar hoef er niet meer over te stressen, want ik kan me hoe dan ook staande houden. Mij helpt het om bepaalde gedachten een aantal keer per dag te herhalen, zoals: “Deze dag is waardevol” en “Ik ben wakker en aanwezig”. Ik wil je aanraden om gedachten te kiezen die voor jou betekenisvol zijn. Schrijf ze desnoods op in je agenda of plak een post-it op je koelkast zodat je eraan herinnerd wordt om voor je positieve gedachte te kiezen in plaats van je automatische negatieve gedachten.

 1. Je lichaam op gang krijgen 

Het is supervervelend om op te moeten staan terwijl het aanvoelt alsof je ledematen van lood gemaakt zijn. En dan is er nog die hamer die op je hoofd slaat. Ik ken het. Help je lichaam een handje door het op gang te laten komen. Doe de gordijnen open of zet fel licht aan, douche koud af, drink water, plens water in je gezicht en/of ga bewegen. Als ik echt een slechte nacht heb gehad, begin ik vaak met een pittige yogasessie, gevolgd door een kop verkwikkende kruidenthee en koud afdouchen. Als ik dan op mijn werk kom ben ik gek genoeg wakkerder dan mijn collega’s. Begrijp me niet verkeerd: Ik wil hier niet zeggen dat je jezelf moet straffen als je niet goed hebt geslapen, integendeel. Maar deze dingen helpen mij om me energiek te voelen. Ik raad je aan om uit te zoeken wat voor jou werkt.

 1. Vitamientjes

Hoe beter jij de cellen in je lichaam voedt, hoe harder ze voor jou zullen werken. Dus hoe meer groente, fruit en andere onbewerkte producten je ze voert, hoe beter jij je voelt. Mijn favoriete voedsel op dit soort dagen is:

 • (Groene) smoothies (zoals deze, deze of deze)
 • Havermout met fruit (klik hier voor drie lekkere recepten)
 • Groene salades met granen, bonen en zaden (Zoals deze, deze en deze)
 • Zelfgemaakte soep (zoals deze of deze)
 • Gewokte groente met zilvervliesrijst
 1. Hou rekening met je concentratieboog

Als je moet werken of studeren na een slechte nacht, zal je hoogstwaarschijnlijk merken dat je minder goed bij de les kan blijven als dat je gewend bent. Vaak gaat dit in een golfbeweging, waarbij je concentratie vaak aan het begin van de dag beter is dan aan het einde. Als je dit van jezelf weet, kan je hiermee rekening houden in je planning. Zorg bijvoorbeeld dat je lastige of vervelende taken aan het begin van de dag plant, en taken die je op de automatische piloot kan doen rond je middagdip. Zo kan je maximaal profiteren van de concentratie die je op kan brengen.

 1. Één ding tegelijk

Multitasken, er bestaan veel fabeltjes over. Laat ik je maar meteen uit de droom helpen: er bestaat niet zoiets als multitasken. Mensen kunnen weliswaar met hun aandacht snel wisselen tussen twee taken, maar hierdoor gaat wel relatief meer energie verloren omdat het wisselen elke keer extra energie kost. Ook is de kans dat je fouten maakt groter dan als je je maar met één taak bezighoudt. Bovendien duurt het gemiddeld ook nog eens twee keer zo lang om de taken af te maken als je “multitasked” dan als je de taken gewoon één voor één doet[1]. Dit geldt natuurlijk al helemaal als je je door een slaaptekort al minder goed kan concentreren. Mijn advies zou daarom zijn om één ding tegelijk te doen, dit af te maken en dan pas naar de volgende taak over te gaan.

 1. Voldoende rustmomenten inbouwen

Als laatste is het handig om genoeg pauze te nemen. Je lichaam heeft immers onvoldoende rust gehad. Door pauzes te nemen geef je je hersenen de kans om even op te laden voordat je weer verder gaat. Blijf in je pauze ook vooral niet achter je computer zitten; kom even in beweging om je lichaam weer wakker te schudden.

Dan zijn we nu bij het einde gekomen van mijn blogserie over slapen. Ik hoop dat jullie het behulpzaam vonden en ik wens jullie goede nachtrust toe. Welterusten!

Handtekening

Bronnen

[1] Wallis, Claudia (Mar 19, 2006). “The Multitasking Generation” (PDF). Retrieved 2010-04-26.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s