Romige Boekweitshake + Ode aan de morgen

DSC_0768 (3).JPG

De ochtend is mijn favoriete moment van de dag.

Ik weet zeker dat de helft van de mensen na deze zin al is afgehaakt. Voel je vrij om door te scrollen naar het recept en mijn ode aan de morgen over te slaan 😉

De laatste tijd ben ik volop bezig met gedichten lezen, en Mary Oliver is mijn favoriete dichteres van het moment. Daarom wil ik deze blog beginnen met één van haar prachtige gedichten:

Why I wake early

“Hello, sun in my face.
Hello, you who make the morning
and spread it over the fields
and into the faces of the tulips
and the nodding morning glories,
and into the windows of, even, the
miserable and crotchety–

best preacher that ever was,
dear star, that just happens
to be where you are in the universe
to keep us from ever-darkness,
to ease us with warm touching,
to hold us in the great hands of light–
good morning, good morning, good morning.

Watch, now, how I start the day
in happiness, in kindness.”

-Mary Oliver

Ik heb nu al kippenvel. Dit gedicht slaat voor mij de spijker op zijn kop. Het omvat precies het pure, nederige, zelfs dankbare gevoel dat ik heb als de dag begint. Voor mij betekent de ochtend een nieuwe start, een nieuwe kans om het leven te ervaren, om te voelen, om te creëren. Misschien ben ik een romanticus, maar om met dit liefdevolle gevoel de dag in te stappen vind ik ontzettend kostbaar.

Ik vind dat de ochtend iets magisch heeft.

Ik sta elke ochtend vroeg op, en dat doe ik niet omdat ik een fan ben van de Miracle Morning, of omdat ik een hekel heb aan slapen. Om de dag rustig te beginnen met dat kleine beetje tijd voor mezelf, dat is voor mij een vorm van zelfliefde. Yoga, thee en een gezond ontbijt zijn voor mij essentiële onderdelen voor een goede ochtend, maar dat verbaast jullie inmiddels vast niet meer.

Het is echter niet alleen mijn ochtendritueel dat me motiveert om ’s ochtends uit bed te komen. Ik vind dat de ochtend iets magisch heeft; de vogels die zingen, de prikkelende frisse lucht, de stilte die nog als een deken over de wereld ligt, de opkomende zon die de hemel in een schakering van rode en blauwe kleuren schildert, de dauw die op het gras ligt. Hoe in de winter de sterren en de maan nog schitteren in de donkere lucht, weerspiegeld in een dunne laag sneeuw. Hoe in het voorjaar gouden zonnestralen door de boomtakken heen vallen. Hoe in de zomer de lucht al warm en zacht voelt, maar tegelijk onaangeraakt. En hoe in de herfst de warme kleuren zich mengen met koude lucht en de zoete geur van de natuur die zich terugtrekt in zijn schulp. Op die momenten word ik overspoeld met een wilde liefde voor alles wat het leven is.

Nu hou ik op met jullie met mijn poëtische overpeinzingen te vermoeien. Laten we doorgaan met een heerlijk ontbijtrecept om de dag goed te beginnen, ook als je niet zo’n ochtendmens bent als ik. Dit recept is gemaakt met boekweit. Boekweit zit vol met complete eiwitten, B-vitamines en diverse mineralen, dus als dat geen goede start van de dag is, weet ik het ook niet meer.

DSC_0789 (2)

Boekweitcrème met appelcrunch

Ster= dummy-proof

Ingrediënten voor 1 persoon

Voor de shake

80 gram boekweitkorrels (dus geen vlokken), een nacht in water geweekt

1 rijpe banaan

1 theelepel amandelpasta

150 milliliter amandelmelk

Een paar druppels vanillearoma

 

Voor de appelcrunch

Een halve appel

1 eetlepel zaden (ik gebruikte pompoen en zonnebloem)

4 walnoothelften, in stukjes gebroken

 

Rasp

Blender/staafmixer

Zeef of vergiet met kleine gaatjes

 

Bereiding

Zet de boekweit de avond van tevoren te weken in een kom met water. Doe de boekweitkorrels ’s ochtends in een zeef en spoel af onder de kraan. Doe de korrels, de banaan, amandelpasta, vanille-aroma en amandelmelk bij elkaar en blend tot een romig geheel.

Rasp de halve appel en meng met de zaden en de gebroken walnoten. Schenk de shake in een glas of kom en decoreer met de appelcrunch. Je kan hier creatief mee zijn: maak bijvoorbeeld laagjes in een glas waarbij je afwisselend de shake en de appelcrunch in het glas doet.

Ik wens je een goede start van je dag!

Handtekening

DSC_0769 (2)

 

 

Een gedachte over “Romige Boekweitshake + Ode aan de morgen

  1. Nee. Nee. Nee. I love you, but no. Ochtende zijn niet leuk. Punt. #sleepissacred #ochtendmensenzijnfout #reddeochtendmens #dedagzouveellatermoetenbeginnen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s