5 dagen zero waste eten – De voorbereidingen

DSC_0811.JPG

Jullie zijn intussen bekend met het feit dat ik probeer zo min mogelijk afval te maken. Toch merk ik dat mijn afvalzakken zich sneller vullen dan ik hoop, en een groot deel daarvan bestaat uit voedselverpakkingen. Wat maakt het nou zo moeilijk om verpakkingsvrij te winkelen?

Ten eerste merk ik dat heel veel groenten, zeker in de supermarkt, verpakt worden in plastic. Dit is om de groenten langer houdbaar te maken, zodat de supermarkten minder weg hoeven te gooien. Een nobel streven natuurlijk, maar anderzijds ook een grote bron van afval dat uiteindelijk in de plastic soep terecht komt (leer er hier meer over).

Ten tweede kan ik sommige producten die ik graag eet, of die ik zelfs essentieel acht in een plantaardig dieet, niet verpakkingsvrij kopen. Denk aan plantaardige melk en yoghurt.

Ten derde zijn sommige producten die ik wel verpakkingsvrij kan kopen van veel mindere kwaliteit dan de producten die ik in verpakking koop. Of het is gewoon meer werk, omdat ik dan zelf nog moet gaan weken, koken, snijden of malen. En ook ik ben een beetje lui als het daarop aankomt.

De uitdaging

Als voorvechter van een afvalvrije leefstijl wil ik toch graag het goede voorbeeld geven. Mijn lijfspreuk is niet voor niets de quote van Ghandi:

“Wees de verandering die je in de wereld wilt zien.”

Daarom heb ik besloten een uitdaging met mezelf aan te gaan: ik ga vijf dagen lang afvalvrij eten. De regels die ik voor mezelf heb opgesteld zijn:

 • Alle boodschappen die ik doe zijn verpakkingsvrij of verpakt in glas (de potjes hergebruik ik). Normaal gesproken maak ik ook een uitzondering voor karton dat gerecycled kan worden, maar dat laat ik deze week ook achterwege.
 • De voedingswaren die ik nog thuis heb die wel in plastic of karton verpakt zitten/zaten, mag ik niet gebruiken deze week.
 • Als ik bij andere mensen thuis eet en ze hebben al boodschappen gedaan, dan laat ik het afvalvrije principe voor die maaltijd achterwege.
 • Ook de dingen die ik onderweg koop moeten verpakkingsvrij zijn.
 • Ik neem nog wel mijn b12 supplementen, aangezien die belangrijk zijn voor mijn gezondheid.

De voorbereidingen

Ter voorbereiding heb ik een weekmenu opgesteld om te zorgen dat ik gestructureerd mijn inkopen kan doen en jullie kan laten zien wat ik zoal verpakkingsvrij kan eten. In mijn weekmenu verzin ik vaak een paar gerechten die ik kan maken, en daarvoor koop ik in. Aangezien ik soms spontaan afspreek of dingen niet lopen zoals ik ze gepland had, koppel ik er geen dagen aan. Ook kook ik altijd grote hoeveelheden, zodat ik niet elke avond hoef te koken en meteen lunch heb.

Maaltijd 1: Nasi met groenten en satésaus.

Maaltijd 2: Wortelsoep met sinaasappel en gember + brood met hummus.

Maaltijd 3: Andijviestamppot.

Ontbijt 1: Havermout met zelfgemaakte amandelmelk, vers fruit en noten.

Ontbijt 2: Chiapudding met zelfgemaakte amandelmelk en fruit.

Ontbijt 3: Groene smoothie.

Snacks: Gedroogd fruit, snackgroente, noten en vers fruit.

 

De volgende ingrediënten heb ik nog (verpakkingsvrij of in glas) in huis:

 • Gedroogde kikkererwten
 • Een potje tahin
 • Een potje zongedroogde tomaten
 • Noten en zaden (walnoten, amandelen, pecannoten, lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitten)
 • Gedroogde mango
 • Havermout
 • Bruine basmatirijst
 • Ingrediënten voor satésaus (pindakaas, sambal, sojasaus en ketjap)
 • Kruiden en specerijen (waarvan ik verwacht peper, zout, kaneel, laos, korianderzaad, sereh en komijn nodig te hebben)
 • Olijf-, sesam- en koolzaadolie

Daaruit volgt de volgende boodschappenlijst:

 • 2 citroenen
 • 1 limoen
 • 1 bol knoflook
 • 1 stronk gember
 • 1 rode peper
 • 1 sinaasappel
 • Een kilo winterpenen
 • 1 volkorenbrood
 • 1 kilo kruimige aardappelen
 • 1 krop andijvie
 • 1 puntpaprika
 • 500 gram cherrytomaten
 • 1 rijpe mango
 • 6 bananen
 • Een paar handenvol groene bladgroenten (afhankelijk van wat ik verpakkingsvrij kan krijgen)
 • Een potje vol chiazaad
 • Appels en peren
 • 1 komkommer
 • Rozijnen
 • 1 prei
 • 2 handenvol taugé
 • 1 kleine witte kool

DSC_0801

Inkopen doen!

Op de markt heb ik geprobeerd me aan mijn boodschappenlijst te houden. Bij mijn favoriete groenteman hadden ze een bak vol verpakkingsvrije spinazie, dus ik heb flink veel ingeslagen voor mijn groene smoothies deze week. Ze hadden geen puntpaprika’s deze keer, dus ik heb in de plaats daarvan twee kleine rode paprika’s gekocht. Verder was mijn gebruikelijke bakker op vakantie, dus ik heb mijn brood bij een andere bakker gekocht, die biologische broden verkocht. Ik heb gekozen voor een tarwe-rogge zuurdesembrood met pompoenpitten. Ik ben heel nieuwsgierig hoe dat gaat smaken! Daarnaast kon ik niet langs de olijfolieman lopen zonder te stoppen. Hij staat af en toe op de markt, en verkoopt dan olijfolie uit eigen gaard in Griekenland. Hoe kan ik van mezelf verwachten om dat niet te kopen? Ik mocht zelfs proeven 😊 Dus ja, ik heb meteen maar een fles van 750 ml ingeslagen.

Vanavond eet ik nog restjes van vrijdag, en dan gaat vanaf morgen mijn uitdaging officieel beginnen! Wellicht dat ik nog wat tijd heb om alvast te mealpreppen. Ik kan niet wachten om jullie te laten weten hoe het is gegaan. Tot volgende week!

Handtekening

4 gedachten over “5 dagen zero waste eten – De voorbereidingen

  1. Destijds verkochten ze verpakkingsvrij chiazaad bij Crudo in Nijmegen. Sommige notenverkopers willen het ook in je eigen zakje doen, bijvoorbeeld op de markt. Sommige biologische winkels verkopen het ook verpakkingsvrij. En ik hoorde dat de verpakkingsvrije boodschappenservice Pieter Pot ook naar Nijmegen komt binnenkort 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s