5 dagen zero waste eten – de bevindingen

DSC_0811

Mijn zero waste week is voorbij – en jongens wat was het een week. Als ik dit alles van tevoren had geweten had ik het misschien anders gepland. Maar het belangrijkste is: ik heb het volgehouden! Wil je nog eens teruglezen wat mijn zero waste uitdaging inhield? Klik dan hier. Hieronder kan je mijn uitgebreide verslag lezen.

Maandag

Zondagavond kwam ik erachter dat het busvervoer (en mijn regionale trein) staakte op maandag en dinsdag. Dit betekent de voor mij een uur extra reistijd enkele reis. Ik besloot op het allerlaatste moment om bij mijn vader te gaan slapen om mijn reistijd te halveren. Daardoor had ik meteen een wat minder soepele start van de week, en zal je zien dat een aantal maaltijden dus niet volgens plan liepen. Maar hé, zo is het leven nu eenmaal.

Om mijn eten te vervoeren gebruik ik trouwens glazen lekdichte bakjes, die zowel in de diepvries, de magnetron als de vaatwasser kunnen. Om mijn brood en/of snacks te verpakken gebruik ik een roestvrijstalen broodtrommel of mijn bijenwasdoeken. De laatste zijn vanwege de bijenwas niet veganistisch; ik had ze al voor ik veganist werd. Ik weet dat er in het buitenland ook eenzelfde soort doeken geproduceerd worden met sojawas, bijvoorbeeld deze, deze of deze.

Ontbijt: Overnight oats met peer, tahin en kaneel (dit recept maar dan een nachtje in de koelkast gezet in plaats van verwarmd). Ik gebruikte zelfgemaakte amandelmelk.

DSC_0813 (2)

Ster= dummy-proof

Ingrediënten

Tien (liefst witte) amandelen

200-300 milliliter kokend water

Staafmixer en maatbeker of blender

 

Bereiding

Doe de amandelen in een maatbeker of de blender en overgiet met het hete water. Laat ze tien minuten staan om even de weken. Je kan ze ook een nachtje laten weken in koud water, maar daar heb ik geen geduld voor. Blend vervolgens en haal het door een zeef. Voor die laatste stap ben ik echter ook te lui; ik gooi de melk met pulp en al in mijn ontbijt, aangezien ik de pulp toch lekker vindt.

 

Snack: Gedroogde mango en cashewnoten.

Lunch: Salade van spinazie, avocado, komkommer, tomaat en zaden, drie kleine boterhammen en zelfgemaakte hummus.

Avondeten (bij mijn vader): Pasta met spinazie en tomaat, salade met ijsbergsla, veldsla, tomaat, avocado en noten met een vinaigrette dressing.

Toetje: Kokosyoghurt met noten.

 

Dinsdag

Dinsdag vertrok ik ’s ochtends vroeg vanuit mijn vader weer naar mijn werk. Mijn ontbijt, snacks en lunch maakte ik daarom bij hem klaar, mijn avondeten kookte ik thuis (na twee uur in de trein te hebben gezeten natuurlijk). Ik had honger, dus ik at twee flinke borden nasi.

Ontbijt: Sojayoghurt met muesli en witte druiven + vitamine b12 supplement 1000 mcg.

Snack: Kleine worteltjes.

DSC_0821 (2)

Lunch: Salade van gemengde sla, tomaten, komkommer, avocado en noten, twee boterhammen, één met zelfgemaakte hummus en één met pindakaas.

DSC_0823 (2)

Avondeten: Nasi met satésaus

3 Sterren= voor de kookliefhebbers

Ingrediënten voor 3 personen (ik at het in twee keer, maar misschien ben ik gewoon een veelvraat)

1 kopje bruine basmatirijst of zilvervliesrijst (ik gebruik senseokopjes)

1 prei

DSC_0828 (2)

1 grote winterpeen

Een halve kleine witte kool

Een flinke handvol taugé

2 tenen knoflook

Een stukje verse gember

1 chilipeper

 

Nasikruiden (je kan ook kant- en klare nasikruiden gebruiken)

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel laospoeder

½ theelepel gemberpoeder

½ theelepel chilipoeder

½ theelepel gemalen korianderzaad

½ theelepel serehpoeder

½ theelepel komijnpoeder

¼ theelepel kaneelpoeder

2 theelepels fijn zeezout

 

Satésaus

2 flinke eetlepels pindakaas (het liefst van 100% pinda’s)

2 eetlepels sojasaus

2 eetlepels ketjap

1 theelepel sambal badjak

Water om het te verdunnen

 

Bereiding

Kook de rijst beetgaar. Snijd de prei in ringen, de wortel in halve plakjes en de kool in dunne repen en vervolgens overdwars in stukjes. Snijd de knoflook en de gember fijn. Bak de groenten in een wok of grote koekenpan een aantal minuten. Voeg de specerijen toe en bak even mee. Voeg dan ook de rijst toe en bak het geheel tot de groenten zacht zijn en de rijst een beetje is aangebakken.

Maak intussen de satésaus door de sambal op laag vuur aan te bakken. Voeg vervolgens de andere ingrediënten toe en roer goed door. Voeg water toe totdat de satésaus voor jou de gewenste dikte heeft. Proef ook even of je het zo lekker vindt: niet iedereen houdt van dezelfde soort satésaus.

 

Woensdag

Woensdag was een relatief rustige dag waarbij alles volgens plan verliep. Ook wel eens fijn.

Ontbijt: Groene smoothie van spinazie, mango, banaan, komkommer, spirulina en lijnzaad (dit recept, maar dan met drie eetlepels lijnzaad en een theelepel spirulina in plaats van de amandelmelk).

Snack: Een appel, noten en rozijnen.

DSC_0818 (2)

Lunch: Nasi.

Avondeten: Andijviestamppot.

DSC_0838 (2)

 

Donderdag

Donderdag had ik met een vriendin afgesproken om naar het theater te gaan. We zijn naar Piepschuim  geweest. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het is echt een aanrader! Ze doen muzikaal cabaret met een kritische noot, ik vond ze erg grappig.

Het recept voor de zelfgemaakte hummus komt trouwens later. Ik vind namelijk mijn recept nog niet helemaal goed, dus ga er eerst nog zelf aan sleutelen voordat ik het met jullie deel.

Ontbijt: Chiapudding met banaan en zelfgemaakte amandelmelk.

DSC_0839 (2)

Ster= dummy-proof

Ingrediënten

4 eetlepels chiazaad

200 milliliter amandelmelk

Een klein scheutje vanillearoma

 

Bereiding

Doe de zaadjes in een schaaltje of weckpot en voeg de melk toe. Roer goed door. Je chiapudding wordt mooi gelijkmatig als je na een minuut of tien nog eens door de pudding roert, anders heb je grote kans dat de chiazaden samenklonteren. Laat het minimaal een uur in de koelkast staan, of anders een nachtje. Top je chiapudding met vers fruit, nootjes en/of granola of serveer het bij je havermout of nicecream.

 

Snack: Appel, noten en rozijnen.

Lunch: Andijviestamppot.

Avondeten: Wortelsoep met brood en hummus.DSC_0844 (2)

Ster= dummy-proof

Ingrediënten voor 4 personen als voorgerecht of 2 personen als maaltijd

1,5 kilo wortels

Een stuk gember ter grootte van het kootje van je duim

Het sap van twee perssinaasappels

1 liter water of groentebouillon

Peper en zout naar smaak

 

Staafmixer of blender

 

Bereiding

Schil en snijd de wortels in grove stukken. Snijd de gember en reepjes. Doe de groenten in een pan en voeg het water of de bouillon toe. Kook de wortels op hoog vuur totdat ze gaar zijn. Als de wortels zacht zijn, kan je het sinaasappelsap toevoegen en het geheel blenden. Serveer met getoast brood en lekkere dipjes, zoals hummus of cashewroomkaas.

Tip: mogelijke toppings voor deze soep zijn: salsa verde, groene kruiden, pittenmix, knapperige tofu of gekruide kikkererwten.

 

Vrijdag

Ik had afgesproken om vrijdagavond bij mijn moeder te eten, die tot mijn grote vreugde dit recept van Vegadutchie maakte. Mijn favoriete curry!

DSC_0845 (2)

Ontbijt: Dezelfde groene smoothie als woensdag + vitamine b12 supplement 1000 mcg.

Snack: Cherrytomaten en komkommers, een appel en noten-rozijnenmix.

Lunch: Een restje soep met drie boterhammen met hummus.

Avondeten: Pompoen-linzencurry van di Mama. Omnomnomnom.

Toetje: Bosbessensojayoghurt.

 

De bevindingen

Dan nu de voor- en nadelen van deze week voor mij op een rijtje:

 

De voordelen

  • Het is goedkoper. Producten als amandelmelk en hummus zijn aardig aan de prijs. Als je ze zelf maakt ben je een stuk goedkoper uit! Daarnaast zijn groenten van de markt een stuk minder duur dan dezelfde groenten in de supermarkt.
  • Ik heb gezonder gegeten. Doordat ik dingen helemaal zelf heb gemaakt, kon ik minder naar kant- en klare snacks grijpen zoals mueslirepen en koekjes. Daarnaast kon ik van de crackers afblijven die we altijd op het werk hebben liggen en waar ik regelmatig nog te veel van eet.
  • Ik weet wat ik eet. Omdat ik veel zelf maak, weet ik precies wat er in mijn eten zit. Dit vermindert bovendien de hoeveelheid toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, zout en vet dat ik binnenkrijg. En mijn palmolieconsumptie is daarmee ook gedaald. Dat helpt weer bij het behoud van het regenwoud.
  • Het is natuurlijk veeeel beter voor het milieu. Mijn plastic en restafval was thuis nihil, dat was heel tof! Zeker als ik het vergelijk met deze week, scheelt dat enorm in verpakkingen. Ook was ik me bewuster van seizoensgroenten en hoeveelheden die ik kocht, om niet te hoeven verspillen.

 

De nadelen

  • Het is meer werk. Zelfgemaakte hummus is tof, maar eerlijk gezegd had ik geen zin om dat op zondagavond om tien uur nog te maken…
  • De keuze is beperkter. Producten als gemengde sla, pasta en zeewier kan ik vooralsnog niet onverpakt krijgen.
  • Ik mis mijn amandelmelk en mijn sojayoghurt. Die uit de winkel is veel lekkerder dan mijn zelfgemaakte en daar zit bovendien toegevoegd calcium in (en vitamine D en B12). Vooral de calcium heb ik gewoon nodig om een gezonde vegan te kunnen blijven.

 

Conclusie

Het was een leerzame week. Ik moet zeggen dat het niet zoveel extra werk was als dat ik had verwacht. Het maken van de hummus was nog het meeste werk, en van die portie heb ik deze week ook nog plezier. Ik denk dat je het jezelf zo moeilijk kan maken als je zelf wilt hiermee. Ik heb tijden gehad dat ik mijn eigen pindakaas maakte, elke week mueslirepen stond te bakken en elke boon die ik gebruikte zelf weekte en kookte. Zo’n situatie is nu ik vijf dagen in de week van huis ben voor mijn werk en opleiding niet meer haalbaar. Wat wel werkt voor mij is van tevoren een weekmenu uitdenken en aan de hand van een boodschappenlijstje mijn inkopen doen. Zo kan ik op zaterdagochtend al mijn weekboodschappen in één keer inslaan zonder overbodige aankopen te doen. Als ik van tevoren over mijn eten nadenk, merk ik dat ik beter rekening kan houden met het kopen van zoveel mogelijk afvalvrije producten. Als ik op goed geluk naar de markt ga vergeet ik de helft en koop ik dingen die ik niet nodig heb. Verspilling, vind ik zelf.

Ik neem me naar aanleiding van deze week voor om nog net iets meer over mijn aankopen na te denken, door mezelf bijvoorbeeld af te vragen: is er ook een afvalvrij alternatief? Kan ik dit ook makkelijk zelf maken? Ik ga ook proberen wat vaker mijn bonen zelf te weken en te koken. Als ik straks met mijn opleiding klaar ben wil ik verder ook weer gaan experimenteren met zelfgemaakte snacks, zoals energieballetjes, mueslirepen, gezonde muffins en crackers. Maar voor nu houd ik het bij mijn heerlijke Nakd repen. En ja, die zitten verpakt in folie. En dat is helemaal prima.

 

Handtekening

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s