Kwetsbaarheid

DSC_0770.JPG

Vandaag is mijn doel om jullie iets te vertellen over kwetsbaarheid. Niet om te preken, niet om jullie iets te willen leren, maar om het er eens over te hebben. Ik denk namelijk dat kwetsbaarheid een ontzettend belangrijk thema is. Zeker aangezien het me steeds meer opvalt hoe onkwetsbaar proberen te zijn mij ongelukkig maakt. En dat datzelfde geldt voor anderen in mijn omgeving. Toch gaan we er allemaal heel hard mee door, en daarmee bedoel ik ook mezelf. Want kwetsbaar zijn is ontzettend eng.

Wat betekent dat, kwetsbaar zijn?

Ik heb geen pasklaar antwoord op deze vraag. Ik weet dat kwetsbaar zijn voor mij op dit moment betekent dat ik durf toe te geven dat ik ook minder leuke kanten heb en dat ik durf te delen met anderen wat er echt in mij omgaat.

Ik heb de neiging om heel hard te werken, zodat ik de kans op falen verklein. Ook heb ik de neiging om altijd maar te zeggen dat het goed met me gaat, zodat anderen niet zien dat ik eigenlijk ook heel bang, boos of verdrietig ben. Want eigenlijk diep vanbinnen ben ik heel bang dat ik niet goed genoeg ben.

Kwetsbaar zijn voor mij is om dit bespreekbaar te durven maken, met de mensen die ik vertrouw,  met het risico dat ik afgewezen wordt. En dat risico verlamt me soms zo erg, dat ik me liever terugtrek in mezelf dan dat ik kwetsbaar ben.

Waarom kwetsbaar zijn?

Niet kwetsbaar kunnen of willen zijn leidt bij mij uiteindelijk tot isolatie, eenzaamheid, oververmoeidheid, negatieve zelfspraak, piekeren, slaapproblemen, opgekropte boosheid (en de bijbehorende vulkaanuitbarstingen), betweterig gedrag, lichamelijke klachten (hoofdpijn, buikpijn en energieverlies), slechte zelfzorg, een slecht humeur, hooghartigheid, huilbuien, concentratieproblemen en ja, uiteindelijk ook afwijzing. Ik doe het echter omdat ik denk dat ik dan aardiger of leuker gevonden wordt, minder fouten lijk te maken en een perfect beeld van mezelf erop na kan houden. Ik probeer mezelf dus eigenlijk in een soort onkwetsbare ivoren toren op te sluiten waar ik helemaal alleen op de troon kan zitten, verstopt voor de rest van de wereld. Zo werkt het leven echter niet, heb ik ondervonden.

Aan de andere kant merk ik dat als ik kwetsbaar ben, ik een veel gebalanceerder zelfbeeld erop na kan houden, waarbij zowel mijn sterke als zwakke kanten een plek kunnen krijgen. Het is, als ik kwetsbaar ben, veel makkelijker om mezelf te zijn. Het is makkelijker om ideeën te opperen, om mijn creativiteit te uiten. Daarnaast voel ik zoveel meer verbinding met anderen vanuit kwetsbaarheid. Contact gaat naar mijn mening zoveel dieper als je kwetsbaar durft te zijn bij elkaar. Mijn vriendschappen zijn veel hechter als ik kwetsbaar kan zijn bij die ander. Andere mensen zijn ook eerder geneigd om zich kwetsbaar op te stellen als ik dat ook doe. Het is als een soort kaars, waarmee ik andere kaarsen aan kan steken. Het enige risico is dat mijn kwetsbaarheid niet prettig ontvangen wordt door een ander. Dat gebeurt ook wel eens. En dat is rot. Aan de andere kant laat het me wel heel duidelijk zien welke mensen me écht nemen zoals ik ben, en welke niet.

Eigenlijk best gek. Ik heb hierboven een enorme lijst opgeschreven met voordelen van kwetsbaar zijn, en toch doe ik het maar zelden. Ik blijf elke keer toch weer worstelen met zeggen: “Nee, het is eigenlijk te veel”, “Ik vind het niet leuk, zoals je nu doet” en “Het gaat niet altijd goed nee, soms voel ik me zo bang.” Desondanks kan ik mezelf daarvoor meestal vergeven. Ik ben een mens, zeg ik dan tegen mezelf, en ik leer elke dag weer bij. Perfectionisme nastreven heeft me weinig goeds gebracht, dus ik kan misschien wel beter toegeven dat het soms moeilijk voor me is. Dat dingen niet altijd uitpakken zoals ik gehoopt had. Dat ik fouten maak. Dat ik pijn soms moeilijk te verdragen vindt. Al die dingen die bij de menselijke ervaring horen. En soms kan ik mezelf dat nog niet vergeven. Ik heb echter de goede hoop dat ook dat wel komt, als ik mezelf genoeg tijd geef.

Ik ben erg benieuwd wat dit bij jullie oproept. Je kan me mailen op fulltimerabbit@gmail.com of een opmerking achterlaten.

Handtekening

2 gedachten over “Kwetsbaarheid

  1. Prachtige woorden Natas! En goed om mensen hier eens wat zelfbewuster over te maken, veel zullen het zich niet eens realiseren dat ze op die toren zitten! #komvandietorenaf #ikwaarschuwnietmeer #eenkleinbeetjekwetsbaarheid

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s