Duurzaam voor Dummies – Ecosia

In Duurzaam voor Dummies zal ik elke keer kort een tip uitlichten om duurzamer te leven. Deze tips zijn laagdrempelig en makkelijk te realiseren. Ook kan je lezen hoe je met deze kleine aanpassingen een verschil maakt. Want het maakt niet uit hoe groot de stappen zijn die je maakt, of hoe snel je ze maakt, het gaat erom dat je ze maakt. Zodat we samen, stap voor stap, toe kunnen werken naar een groene, leefbare aarde. Doe je mee?

De Duurzaam voor Dummies van deze keer is wel een hele makkelijke, al zeg ik zelf. Installeer een andere zoekmachine. “Wait wut? Wat heeft mijn zoekmachine met duurzaamheid te maken?” Laat me het uitleggen.

Het verband tussen duurzaamheid en zoekmachines

Normaal gesproken is er weinig verband tussen je zoekmachine en duurzaamheid. Echter, zoekmachines verdienen geldt door het verkopen van advertenties en/of het verkopen van jouw zoekgegevens. De behaalde winst kunnen ze in eigen zak steken. Of gebruiken voor een goed doel. En Ecosia doet dat laatste.

Ecosia

Wat is Ecosia?

Ik kwam Ecosia toevallig tegen en kwam erachter dat zij bomen planten van meer dan 80% de winst die ze maken door advertenties te verkopen. Ze hebben verschillende projecten over de hele wereld waarbij ze inheemse bomen planten en daarmee meestal ook nog de lokale bewoners op een duurzame manier op weg helpen. Zo hebben ze een project in Ethiopië, waar ze een berghelling opnieuw bezaaien met fruitbomen, waar de lokale bevolking van kan eten. Of ze zorgen er met de herbebossing voor dat de grond weer vruchtbaar wordt. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 33 miljoen bomen geplant, en op hun site kan je precies zien hoe dit aantal elke seconde toeneemt door de zoekopdrachten van jou en andere gebruikers samen. Ik vind dit alles persoonlijk heel erg gaaf. Je kan dit filmpje bekijken, waarin ze kort uitleggen wat ze doen.

Het stomme is dat maar weinig mensen Ecosia kennen, terwijl het zo’n makkelijke manier is om iets goeds te doen voor de wereld. Het kost geen geld en eenmalig een klein beetje moeite. Het enige dat je namelijk hoeft te doen is hem instellen als je standaard zoekmachine. En als je hem op je smartphone wil gebruiken, kan je de app installeren. Het liefst allebei natuurlijk.

Burkina Faso
Foto van een project in Burkina Faso, waar de uitbreiding van de Sahara wordt tegengegaan met het graven van waterbassins en het planten van nieuwe bomen. Foto verkregen van Ecosia.org

Mijn ervaring

Ik gebruik Ecosia nu al meer dan een jaar en ben erg tevreden. Ik vind Ecosia in gebruik net zo makkelijk als Google en de zoekresultaten even goed. Daarnaast vind ik het een fijn gegeven dat ze mijn gegevens niet verkopen aan adverteerders, zoals andere zoekmachines doen. Bovendien zijn ze mijns inziens heel transparant over waar hun geld naartoe vloeit (lees bijvoorbeeld hier hun maandelijkse financiële verslagen). Het mooiste vind ik echter dat ik met zo weinig moeite iets goeds kan doen voor de wereld.

Als je dat wil, kan jij Ecosia ook eens uitproberen om te zien of je het fijn vindt om mee te werken. Of kijk eens op hun website van Ecosia.org, om meer te lezen over hun projecten en hun manier van werken. Laat me weten wat je ervan vindt!

Handtekening

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s