Twee gerechten in één: zomerpasta’s

IMG_20180802_180512

Als het zo heet is als het nu is, ben ik heel lui. Het is gewoon te warm om enige inspanning te verrichten, als het aan mij ligt. Daarom bedacht ik voor deze week twee pastagerechten met grofweg dezelfde ingrediënten die toch nét even anders waren. Twee voor de moeite van één zeg maar.

Toen ik onderweg was naar huis aan het begin van de week, fietste ik langs een moestuin waar ze deze gele courgettes op een papieren zakje op de grond hadden neergelegd, zo van: wij krijgen ze niet op, neem maar mee. Dat liet ik me geen twee keer zeggen! Eerlijk gezegd had ik nog nooit eerder gele courgettes gegeten en dat maakte me extra nieuwsgierig. Ik besloot ze aan de pasta toe te voegen. Ondanks dat ze niet in het originele recept zaten dat ik had bedacht, vond ik ze er goed bij passen. Ze waren verrassend zoet en ik weet niet of dat ligt aan de hoeveelheid liefde waarmee ze gekweekt zijn of aan de soort. Hoe dan ook, het was een klein cadeautje.

IMG_20180731_181014 (2)

 

Ingrediënten voor twee gerechten voor 3 personen

450-500 gram volkoren pasta (ik gebruikte penne)

400 gram spinazie

400-500 gram cherrytomaten

Een stuk of tien olijven

Een stuk of acht zongedroogde tomaten

Twee handen vol basilicum

1 eetlepel edelgistvlokken

4 eetlepels pijnboompitten

2 (gele) courgettes

1 klein teentje knoflook

Olijfolie

Zout en peper

Citroensap

 

Blender of keukenmachine

 

IMG_20180731_190034 (3).jpg

Recept 1: Pasta met spinazie-pestosaus

2 sterren= Enige handigheid vereist

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd beide courgettes in plakken en verdeel ze gelijkmatig over een bakplaat. Bestrijk de plakken met olijfolie en bestrooi met peper en zout, om ze vervolgens 20 minuten in de oven te roosteren.

Halveer de helft van de cherrytomaten. Je kan ervoor kiezen om ze in de oven bij de courgettes te doen, of ze in een koekenpan met een klein beetje water te bakken. Zorg er alleen voor dat als je de tomaten in de oven doet, ze niet overlappen met de courgettes, anders wordt alles nattig en minder lekker.

Rooster de pijnboompitten. Dit doe je door ze in een droge koekenpan op middelhoog vuur te bakken tot ze goudbruin beginnen te worden. Je kan meteen alle pijnboompitten roosteren, want ik het andere recept gaan we dit weer doen.

Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Je kan alle pasta voor beide gerechten in één keer koken. Wel zo makkelijk.

Maak de saus door 300 gram spinazie te blenden met de ingrediënten voor de pesto (basilicum, edelgistvlokken, 2 eetlepels pijnboompitten, teentje knoflook, een snufje zout een scheut olijfolie). Hou een paar blaadjes basilicum achter voor het volgende recept. Als je van een romigere saus houdt, kan je er ook voor kiezen om een halve avocado door de saus te mengen.

Meng uiteindelijk alles door elkaar: de pasta, de saus, de tomaten en de courgettes. Zowel warm als koud heel lekker. Eet smakelijk!

 

IMG_20180802_180509 (2)

Recept 2: Mediterrane pastasalade

Ster= Dummy-proof

Bereiding

Snijd 100 gram spinazie grof en doe het in een slaschaal. Als je nog spinazie over hebt, kan je die gebruiken in een groene smoothie, in een stoofpot, als basis voor een salade of in een wokgerecht.

Pak de afgekoelde pasta, besprenkel deze met olijfolie en voeg toe aan de salade.

Halveer de cherrytomaten en olijven en snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg toe aan de salade. Garneer het geheel met 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten, verse basilicumblaadjes en besprenkel nog met wat olijfolie en wat citroensap. Klaar is kees!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s