Backpacken door Toscane

Mamma Mia, la bella Italia… Ik was de bevoorrecht om de afgelopen twee weken samen met een vriendin in het prachtige Toscane door te brengen en jongens wat was het fantastisch. Ik heb zoveel te vertellen in deze blogpost dat het waarschijnlijk een lange zal worden, dus zet je maar schrap.

IMG_9033

Wat hebben we gedaan?

Ten eerste wil ik jullie vertellen over alle prachtige plekken waar we geweest zijn. We zijn heen en weer gevlogen op Pisa (niet heel milieuvriendelijk, klik hier om te kijken hoe ik die CO2-uitstoot tracht te compenseren). Vanuit daar hebben we met de trein gereisd. De trein in Italië is verrassend makkelijk, goedkoop en betrouwbaar. De meeste grote en kleine steden zijn binnen afzienbare tijd met het openbaar vervoer te bereiken. Wij gebruikten de website GoEuro om onze treinreizen te plannen en onze tickets op voorhand te boeken, zodat we ons niet op het laatste moment nog hoefde te frustreren bij de tergend trage ticketautomaten op de stations of in de rij moesten gaan staan om geholpen te worden door een Italiaanse ticketverkoper die dikwijls met het verkeerde been uit bed was gestapt.

IMG_8722

Vanuit Pisa zijn we naar Monterosso al Mare gereisd, het meest noordelijke dorpje van de Cinque Terre: vijf pittoreske dorpjes aan de Toscaanse kust die op soort van loopafstand van elkaar liggen. Monterosso is tevens een badplaats van klein formaat en trekt om die reden ook Italianen uit de omgeving aan. Van Monterosso uit hebben we de routes gelopen tussen de vijf dorpjes, op één na dan. Bij ons was een gedeelte van de korte routes gesloten waardoor we de hoger gelegen, lange bergroutes moesten nemen. We hebben op deze manier 6 uur over 12 kilometer gedaan, trapje op, trapje af. Mocht je ook eens de Cinque Terre willen wandelen, dan raad ik aan er twee of meer dagen over te doen, omdat het bijna niet haalbaar is alles in één dag te lopen. De korte routes schijnen namelijk vaker dicht te zijn en op die manier kan je rekening houden met extra tijd die je kwijt bent aan de langere routes.

IMG_8668

De volgende ochtend konden we bijna niet meer lopen, zoveel spierpijn hadden we in onze kuiten. We zijn de trap van ons appartement afgestrompeld om in Riomaggiore (het zuidelijkste dorpje) naar het strand te gaan. Of nou ja, strand… rotspartij zou de een betere omschrijving zijn. De zee in Italië was echter heerlijk warm en op een opengehaalde voet na was het een geslaagde zwempartij.

We zijn vervolgens doorgereisd naar La Spezia, een havenstadje in de buurt van de Cinque Terre. Het was de moeite waard om daarheen te gaan, omdat we er heerlijk hebben kunnen eten, maar eerlijk gezegd was er niets te beleven. Bovendien hadden we na moeten denken over het feit dat onze AirBnB airco noch ventilatoren had en dat het ’s nachts boven de dertig graden was. Dat was niet onze best nacht, zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen raden.

IMG_8945.JPG

Na La Spezia trokken we door naar Lucca, waar we twee nachten bleven. Lucca heeft een prachtig historisch stadscentrum met een groot rond plein in het midden dat vroeger een amfitheater was. We hebben eenstadswandeling gemaakt, de rijkelijk versierde kerk bezocht en een uitstapje gemaakt naar Bagni di Lucca, waar de “Duivelsbrug” staat.

DSC04321

De vijf dagen daarna brachten we in Florence door. Ik vond Florence heel erg de moeite waard met alle prachtige kunst die je daar kunt bekijken, de prachtige palazzi met hun netjes aangelegde tuinen, de rijkelijk gedecoreerde kerken en de sporen die allerlei wereldberoemde geleerden en kunstenaars (zoals Galileo Galilei en Michelangelo) daar achtergelaten hebben. Eigenlijk hadden we nog uitstapjes naar andere steden gepland, maar de vijf dagen kregen we in Florence zelf zo makkelijk vol, dat we er niet meer aan toe zijn gekomen. De sfeer in Florence is gewoon heel fijn, zo ontspannen. Bovendien staat er op elke straathoek wel een kerk, een beeld of een straatmuzikant/-kunstenaar/-danser. Ik heb mijn ogen echt uitgekeken.

IMG_9157

Al met al was het een afwisselende vakantie: we hebben op het strand gelegen, we hebben cultuur gesnoven, we hebben bergwandelingen gemaakt en in het gras gelegen van mooie kasteeltuinen en parken.

Wat hebben we gegeten?

Het grootste voordeel van Italië ten opzichte van Frankrijk is dat veel Italiaanse producten veganistisch zijn of met een kleine aanpassing veganistisch te maken zijn. Een aantal aanraders van mijn kant:

  • Gelato: We beginnen natuurlijk met ijs. In bijna elke Gelateria zijn de fruitsmaken (en het pure chocolade ijs) veganistisch. Vraag voor de zekerheid altijd even na welke smaken geen ei of melk bevatten. Als je geluk hebt, maakt een ijssalon ook nog andere veganistische smaken, zoals Gelateria La Dolce Vita in La Spezia, waar ze ook veganistisch notenijs hadden en Gelateria dei Neri in Florence, waar ze veganistisch kokos- en mintijs verkochten (beide aanraders trouwens!).IMG_8833.JPG
  • Pizza: De meeste – als niet alle – pizza’s worden klassiek geserveerd met mozerella kaas, maar deze Italiaanse klassieker is heel eenvoudig aan te passen voor veganisten. De bodem is namelijk altijd plantaardig. Kies een lekkere pizza uit met groenten, olijven en/of noten en vraag simpelweg of de kaas er af gelaten kan worden. Ik ben nog geen pizzeria tegengekomen die daar moeilijk over doet.IMG_0899.jpg
  • Focaccia: Focaccia is Italiaans platbrood dat gemaakt wordt van bloem, zout, gist, olijfolie en water. Het was alom aanwezig in de dorpjes van de Cinque Terre, waar zelfs Focacciaria’s opgericht waren om zich te specialiseren in dit brood met verschillende toppings. Dit is niet onlogisch, aangezien het brood vermoedelijk in Genua zijn oorsprong vindt. Ook in andere steden konden we focaccia’s vinden, al was het minder talrijk. De versies met groenten, zoals olijven, tomaten, uien of een groentemix, zijn helemaal vegan en naar mijn mening een perfecte lunch die goed in een krap budget past.IMG_20180806_113415.jpg
  • Bruschetta: Deze klassieker van geroosterd brood met op smaak gebrachte tomaten is helemaal veganistisch en een heerlijk voorgerecht of hapje dat bij elk restaurant geserveerd wordt.
  • Ribollita: Ribollita is een Florentijnse specialiteit (maar ook in andere Toscaanse steden te verkrijgen) en is een groentesoep waarin oud brood wordt verwerkt. Niet als croutons, zoals dat in Nederland vaak gedaan wordt, maar de vierkante stukken brood worden in de soep gelegd zodat ze zich volzuigen met het vocht van de soep. Een beetje winters, maar verrassend lekker!
  • Minestrone: Nog meer soep! Minestrone is een groentesoep die ook op bijna elke menukaart te vinden is. Ik vraag altijd voor de zekerheid of er geen kaas in verwerkt is, maar dit was de paar keer dat ik het heb gegeten niet het geval.
  •  Farinata: Dit was voor mij een nieuwigheid die ik tegenkwam IMG_20180816_123126in een Italiaanse broodjeszaak. Dit is een soort pizza die gemaakt wordt van kikkererwtenmeel en belegd wordt met groenten. Ondanks dat het een beetje vettig is door de grote hoeveelheden olijfolie, vond ik hem, belegd met uien of courgettes, een lekkere – en vullende – lunch.
  • Pasta al pomodoro: Ook dit gerecht staat op bijna elke Italiaanse kaart. Een beetje saai, zo pasta met een kale tomatensaus, maar met een gemengde salade als bijgerecht (die ook op elke kaart staat), is het mijns inziens een prima maaltijd.
  • Bijgerechten: Een tip die ik wil meegeven is om bij restaurants ook te kijken naar de bijgerechten. Vaak staan daar een paar veganistische pareltjes tussen (of niet) die samen al een maaltijd kunnen vormen. Helaas tonen de Italianen hun bijgerechten vaak niet op het menu dat ze presenteren om in te zien, maar als je eenmaal bent gaan zitten, kan je ze wel bekijken. Het blijft daarom een gok. Dit kunnen dingen zijn als gemengde salades, heerlijk klaargemaakte bonen (bijvoorbeeld met knoflook of wittewijnsaus), gegrilde groenten, frietjes of gebakken aardappeltjes.IMG_20180807_201850
  • Gegrilde groenten: Als we het dan toch over gegrilde groenten hebben: die zijn toch een partijtje awesome. Gegrilde aubergines en vaak ook geroosterde paprika’s worden in bijna elke supermarkt bij de versafdeling verkocht. Ook in bakkerijen of delicatessenzaakjes heb ik ze gevonden. Ik vond ze een heerlijk broodbeleg of een goede aanvulling op een salade.
  • Ingemaakte groenten: Hetzelfde geldt voor ingemaakte groenten. Olijven, zongedroogde tomaten en artisjokharten zijn ook bijna overal verkrijgbaar. Ik kon mijn hart ophalen bij al die lekkere dingen. Ik vond deze dingen ook heerlijk om van te snacken.
  • Brood: Het gewone Italiaanse witte of volkorenbrood is eigenlijk altijd veganistisch. Mijn ervaring is dat niet al het Italiaanse brood lekker is. Veel witbrood is taai en smaakt naar karton. Zoek naar vers brood en koop het het liefst ’s ochtends en niet de dag van tevoren omdat het toch al niet zo lekkere brood dan nog minder lekker wordt. Sommige supermarkten verkopen ook lekkere verse crackers of platbroden die veganistisch zijn. Croissants, taartjes, koekjes en brioches zijn in de regel niet vegan.
  • Pasta: In Italiaanse supermarkten kan je voor dertig cent een halve kilo pasta kopen in gave vormen die in de Nederlandse supermarkten vaak niet te vinden zijn, zoals orecchiette (oortjes), conchigliette (schelpjes) en casarecci (google is your best friend). Op markten kan je bij pastakramen nog veel meer vormen krijgen dan je ooit voor mogelijk had gehouden.
  • Supermarkt: In de supermarkten, zeker in de steden, zijn er vaak volop veganistische producten te vinden. Zo kon ik bijna overal soja- of zelfs amandelyoghurt kopen, heb ik veganistische pesto gegeten en kon ik als ik dat gewild had zelfs veganistische ricotta en mozzarella kopen.

Dan nog enkele restaurants die ik zou aanraden:

Caffetaria Dantesca in Pisa: Dit restaurant heeft een veganistische walnoten-courgettecrumble en een veganistische risotto op de kaart staan. De mensen zijn vriendelijk en de sfeer is gezellig. Bovendien serveert dit restaurant, in tegenstelling tot vele andere restaurants, brood dat niet naar karton smaakt. Zeker een aanrader!

IMG_20180805_194437 (2).jpg

Focacciaria Antonio in Monterosso al Mare: Deze zaak heeft veel keuzes uit focaccia’s met groenten die geen kaas bevatten. Bovendien is het vlakbij zee.

Origami in La Spezia: Ondanks dat La Spezia eigenlijk geen bezoek waard is, het is namelijk een havenstadje waar bar weinig te doen is, heb ik bij Origami het lekkerst gegeten van de hele vakantie. Origami is een geheel plantaardig restaurant met vernieuwende gerechten. Zo at ik als voorgerecht ravioli’s van rode biet met hazelnootcrème en waterkers, superlekker! En ze hebben vegan taart. Tja, daar zwicht ik toch altijd weer voor.

 

Universo vegano in Florence: Dit veganistische lunchtentje in het centrum van Florence heeft lekkere vegan taartjes, veganistische cappucino’s en latte’s en een uitgebreide kaart. De smoothie vond ik minder lekker, die was een beetje waterig.

 

Wat hebben we gekookt?

Dacht je dat je al van me af was? Haha, fout! Naast al die restaurants die een aanslag waren op onze portemonnee hadden we dikwijls een appartement waar we ook konden koken. Ik wil graag wat simpele ideeën voor Italiaans vakantievoedsel met jullie delen. Even terzijde, ik heb zelf op vakantie altijd een kruidenstrooier bij me, waar zout, peper, knoflookpoeder, paprikapoeder, kerrie en een kruidenmix inzit. Zeker een aanrader als je van plan bent zelf te koken. Alle recepten zijn trouwens voor twee personen.

Pasta pesto: Natuurlijk, hoor ik je al denken. Maar dit is niet zomaar een pasta pesto. Het is mijn pasta pesto! 😉 Wij maakten pasta pesto door 150 gram pasta (droog gewogen, toen gekookt) te mengen met een saus van 1 gebakken uitje, 2 kleine courgettes (die zijn zooo lekker in Italië) 200 gram diepvriesspinazie, vier verse tomaten (de goedkoopste, die een beetje verschrompeld zijn, zijn daar het lekkerst), acht zongedroogde tomaten, 1/3 blik doperwten en kruiden zoals zout, peper en knoflook. Daar deden we op ons bord lekkere vegan pesto uit de supermarkt doorheen en klaar is kees!

IMG_20180815_194432.jpg

Pasta bolognese met linzen: Meng 150 gram pasta met een saus van één ui, één fijngesneden wortel, flink wat knoflookpoeder, één rode paprika, acht verse tomaten, een lepel tomatenpuree, een klein bosje verse basilicum en een blik linzen. Je kan de saus nog opfleuren met zongedroogde tomaten of olijven als je daarvan houdt.

Pasta ratatouille: Meng 150 gram pasta met een saus van één ui, één rode paprika, één courgette, één aubergine, vier tomaten, een beetje tomatenpuree, een blik kikkererwten en groene kruiden zoals basilicum en peterselie.

Maaltijdsalade: Meng een zak gemengde sla met peulvruchten naar keuze (bijvoorbeeld de overgebleven erwtjes of lekkere Italiaanse borlotti- of cannellinibonen), zongedroogde tomaten, verse tomaten, gebakken courgettes, olijven en walnoten. Maak een dressing van olijfolie en balsamicoazijn. Lekker met een stukje vers of geroosterd brood.IMG_20180814_203954

Dat was dan mijn – iets te lange, en toch te korte – betoog over hoe geweldig ik Toscane vindt.

Handtekening

IMG_8692

One comment

  1. Leuk dat het leuk was. En wat een verrassing dat de korte route dicht was! Zo totaal onverwachts! #nietdus #al5jaardicht #Italianenkunnenkokennietdingenfixen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s