Onlangs ben ik jarig geweest en dan voel ik me altijd enorm geïnspireerd om te gaan bakken. Dat gaat dan ongeveer zo: een week van te voren begin te brainstormen over de beste manier om indruk te maken op mijn collega’s of vrienden. Ik wil altijd twee dingen bakken, om te zorgen dat er voor (bijna) iedereen iets is wat hij/zij lekker vindt. Ik beleef er vervolgens plezier aan om twee taarten te bedenken die genoeg verschillen om iedereen tevreden te stellen. Je moet maar iets doen met je leven, toch? Nou goed. Ik dus brainstormen, en ik kwam uit bij deze twee zomerse taarten die allebei verrassend goed gelukt waren. Dat vond ik verbazingwekkend, want eerlijk gezegd… er is nog een reden dat ik er altijd twee bak. Het komt namelijk – zeer – geregeld voor dat er eentje mislukt. Je weet wel, verbrandt. Of inzakt. Of zo plakkerig is dat je het niet meer uit je kiezen gepeuterd krijgt.
Nu moet ik toegeven dat vegan bakken ook een grotere uitdaging is dan bakken met boter en eieren, aangezien er links en rechts wel wat aanpassingen gemaakt moeten worden om het net zo lekker te laten smaken als een klassieke taart. Maar het resultaat liegt er niet om! Ze zijn overheerlijk.
Voordat we beginnen, heb ik een paar tips voor de beginners in het veganistische bakwonderland.
- Bak je een cake? Maak hem dan luchtiger door een halve theelepel baking soda (of bakpoeder, dat werkt ook weet ik uit ervaring) te mengen met een halve eetlepel azijn tot het gaat schuimen. Voeg dit mengsel op het laatst toe aan je beslag en vouw het er voorzichtig doorheen. Persoonlijk doe ik dit altijd op gevoel, het maakt niet zoveel uit als je een beetje meer of minder azijn gebruikt.
- Een lijnzaad- of chiazaadei (what, wut?) kan een ei vervangen als je ei alleen nodig hebt om te binden (dus niet voor de luchtigheid!). Zo’n ei maak je door één eetlepel zaden (de lijnzaad moet wel gebroken zijn) te mengen met drie eetlepels lauwwarm water en dit tien minuten te laten staan totdat het een gelachtige consistentie krijgt.
- Neutraal smakende olie (zoals koolzaad-, zonnebloem-, arachide-, of rijstolie) kan roomboter in veel gerechten prima vervangen. In mijn ervaring werkt dit in crumbles en cakes prima. Soms werkt plantaardige margarine beter, zoals in appeltaart (ik hou echter niet zo van de smaak dus probeer de margarine waar mogelijk te vermijden).
- Als je wilt dat een beslag vochtiger wordt zonder er veel vet aan toe te voegen kan fruitpuree, zoals zelfgemaakte appelmoes, geprakte banaan of gepureerde mango een uitkomst bieden. Extra bonus: je hoeft meteen minder suiker toe te voegen door de natuurlijke zoetheid van het fruit.
Nu door naar de recepten!
Frambozen-kokos cheesecake
Geïnspireerd op dit recept van The Movement Menu
= een beetje handigheid vereist
Ingrediënten voor een grote springvorm


500 gram blauwe bessen (uit de diepvries)
