Twee Overheerlijke Zomertaarten!

Onlangs ben ik jarig geweest en dan voel ik me altijd enorm geïnspireerd om te gaan bakken. Dat gaat dan ongeveer zo: een week van te voren begin te brainstormen over de beste manier om indruk te maken op mijn collega’s of vrienden. Ik wil altijd twee dingen bakken, om te zorgen dat er voor (bijna) iedereen iets is wat hij/zij lekker vindt. Ik beleef er vervolgens plezier aan om twee taarten te bedenken die genoeg verschillen om iedereen tevreden te stellen. Je moet maar iets doen met je leven, toch? Nou goed. Ik dus brainstormen, en ik kwam uit bij deze twee zomerse taarten die allebei verrassend goed gelukt waren. Dat vond ik verbazingwekkend, want eerlijk gezegd… er is nog een reden dat ik er altijd twee bak. Het komt namelijk – zeer – geregeld voor dat er eentje mislukt. Je weet wel, verbrandt. Of inzakt. Of zo plakkerig is dat je het niet meer uit je kiezen gepeuterd krijgt.

Nu moet ik toegeven dat vegan bakken ook een grotere uitdaging is dan bakken met boter en eieren, aangezien er links en rechts wel wat aanpassingen gemaakt moeten worden om het net zo lekker te laten smaken als een klassieke taart. Maar het resultaat liegt er niet om! Ze zijn overheerlijk.

Voordat we beginnen, heb ik een paar tips voor de beginners in het veganistische bakwonderland.

  • Bak je een cake? Maak hem dan luchtiger door een halve theelepel baking soda (of bakpoeder, dat werkt ook weet ik uit ervaring) te mengen met een halve eetlepel azijn tot het gaat schuimen. Voeg dit mengsel op het laatst toe aan je beslag en vouw het er voorzichtig doorheen. Persoonlijk doe ik dit altijd op gevoel, het maakt niet zoveel uit als je een beetje meer of minder azijn gebruikt.
  • Een lijnzaad- of chiazaadei (what, wut?) kan een ei vervangen als je ei alleen nodig hebt om te binden (dus niet voor de luchtigheid!). Zo’n ei maak je door één eetlepel zaden (de lijnzaad moet wel gebroken zijn) te mengen met drie eetlepels lauwwarm water en dit tien minuten te laten staan totdat het een gelachtige consistentie krijgt.
  • Neutraal smakende olie (zoals koolzaad-, zonnebloem-, arachide-, of rijstolie) kan roomboter in veel gerechten prima vervangen. In mijn ervaring werkt dit in crumbles en cakes prima. Soms werkt plantaardige margarine beter, zoals in appeltaart (ik hou echter niet zo van de smaak dus probeer de margarine waar mogelijk te vermijden).
  • Als je wilt dat een beslag vochtiger wordt zonder er veel vet aan toe te voegen kan fruitpuree, zoals zelfgemaakte appelmoes, geprakte banaan of gepureerde mango een uitkomst bieden. Extra bonus: je hoeft meteen minder suiker toe te voegen door de natuurlijke zoetheid van het fruit.

Nu door naar de recepten!

IMG_20180821_123651 (2).jpg

Frambozen-kokos cheesecake

Geïnspireerd op dit recept van The Movement Menu

2 sterren= een beetje handigheid vereist

Ingrediënten voor een grote springvorm

Bodem
Een halve kop walnoten (ongeveer 75 gram)
1 kop pecannoten (ongeveer 150 gram)
9 grote dadels, ontpit
4 eetlepels kokosrasp
Een snuf zout
“Kaas” laag
3 koppen cashewnoten (ongeveer 750 gram), een nachtje geweekt (of als je net als ik wilt valsspelen, zachtjes gekookt tot ze zacht zijn en goed afgespoeld)
Een halve kop agave- of ahornsiroop
200 milliliter kokosmelk
Een kwart theelepel zout
3,5 eetlepels kokosolie
3 eetlepels citroensap
Fruitlaag
500 gram bevroren frambozen
4 eetlepels agave- of ahornsiroop
Een springvorm
Bakpapier
Keukenmachine
Vriezer
Bereiding
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in. Doe de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en maal tot alles één geheel vormt. Het mengsel hoeft niet helemaal glad te zijn. Doe het mengsel in de bakvorm en spreid het met een lepel uit over de bodem.
Maak de keukenmachine schoon. Spoel de geweekte of gekookte cashewnoten goed af en doe ze samen met de andere ingrediënten voor de “kaas” laag in de keukenmachine. Maal het tot het zo glad mogelijk. Giet deze laag bovenop de bodem en verdeel het gelijkmatig. Zet de taart minimaal twee uur in de vriezer. Pureer dan de frambozen met de siroop en giet deze laag nog bovenop de taart. Zet weer even terug in de vriezer tot ook die laag gestold is. Haal de taart een paar uur voor het opdienen uit de vriezer en serveer op een mooi taartbordje. Geniet ervan!
IMG_20180821_123648 (2)
Blauwe bessen crumble
Geïnspireerd op dit recept van Vegetus
Ster= dummy-proof
Ingrediënten voor een middelgrote ovenschaal vol crumble
50 gram havermout
50 gram volkorenmeel
50 gram walnoten, grof gehakt
50 gram rietsuiker
Een snuf zout
3 eetlepels neutrale plantaardige olie (zoals koolzaad of zonnebloem)
1 eetlepel water

500 gram blauwe bessen (uit de diepvries)

Een middelgrote ovenschaal (vorm doet er niet toe)
Oven
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng in een kom de droge ingrediënten door elkaar. Meng vervolgens de olie en het water door het deeg totdat er kruimels ontstaan. Als het deeg te droog blijft, kan je meer olie en/of water toevoegen.
Doe vervolgens de bessen in een ovenschaal en verdeel het kruimeldeeg over de bessen heen. Plaats de schaal in de oven en bak ongeveer 25 à 30 minuten totdat de kruimels goudbruin kleuren.
Je kan de crumble warm of koud eten. Hij is ook heel lekker met een bolletje veganistisch vanille-ijs.
Dat was het weer voor vandaag, ik hoop dat jullie ook net zo enthousiast aan het bakken slaan als ik heb gedaan.
Handtekening

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s