Herfstige bietensoep met appel

IMG_20180924_181237

Het is weer tijd voor een soepje! Ik heb jullie al in deze blogpost verteld over hoeveel ik van soep hou bij koud weer. Daarom deel ik alweer een heerlijk soeprecept met jullie, ditmaal vol herfstige ingrediënten.

De rode biet is het hele jaar door verkrijgbaar, maar in oktober start het seizoen voor de zogenaamde winterbiet. Dit zijn de verse bieten die je kan kopen zonder het blad eraan. Het mooiste aan bieten vind ik altijd het moment dat ik ze doorsnijd. Dan kan ik binnenin de cirkels zien die als de jaarringen van een boom getekend zijn in het bietje. Bovendien zitten deze prachtige roodpaarse knollen vol vezels, vitamine C, ijzer, kalium, calcium, fosfor en magnesium. Allemaal voedingswaarden die belangrijk zijn voor een gezond en sterk lijf.

Appels zijn daarnaast natuurlijk, samen met peren, het ultieme herfstfruit. Nou kan je die appels die vers van de bomen komen gebruiken om een heerlijke appeltaart, een apple crumble, appelmoes of havermout met appel mee te maken, maar appel leent zich ook erg goed om hartige recepten een zoet tintje te geven, zoals dat bij deze soep het geval is.

IMG_20180924_181256

Bietensoep met appel

Ster= dummy-proof

Ingrediënten voor 4 personen

1 theelepel olijfolie extra vierge

2 (rode) uien

2 tenen knoflook

6 middelgrote rode bieten

1 grote of 2 kleine Elstar of Jonagold appels

1 aardappel

Een theelepel gedroogde tijm, of de blaadjes van twee takjes verse tijm

Zout en peper

1 liter gekookt water

Verse muntblaadjes, optioneel, ter garnering

 

Staafmixer of blender

 

Bereiding

Snijd de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Fruit de uit met wat olijfolie aan in een grote soeppan. Was de aardappel en snijd in blokjes (gewoon met schil). Schil de bieten en snijd ze in kleine blokjes. Dit is belangrijk, want hoe kleiner je ze snijdt, hoe sneller ze gaar zijn. De appel mag ook met schil en in blokjes. Doe de aardappel en de bieten in de pan en voeg de tijm toe. Bak alles nog even mee. Voeg dan het gekookte water toe en kruid het geheel met peper en zout. Breng het geheel aan de kook en laat met het deksel op de pan twintig minuten zachtjes pruttelen. Voeg vijf minuten voor het einde ook de blokjes appel toe. Prik even om te controleren of de groente zacht zijn. In dat geval wil je ze liever te zacht dan dat ze niet gaar zijn. Mochten ze zacht genoeg zijn, zet dan het vuur onder de pan uit en blend de soep tot deze glad is. Serveer eventueel met wat muntblaadjes en voilà, een heerlijk soepje voor een koude herfstavond.

Handtekening

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s