Prachtige pompoentaart!

 

IMG_20180924_190901 (2)De afgelopen weken heb ik al wat geschreven over de groenten en het fruit van dit seizoen en daar wil ik deze week op voortborduren. De afgelopen twee recepten, plus dit recept, waren deel van een driegangenmenu dat ik laatst voor een vriendin kookte en zijn in mijn ogen mooie gerechten om de herfst in te luiden. En aan een lekker etentje mag het toetje niet ontbreken…

En het fijne van dit toetje is, dat je het zover van tevoren kan klaarmaken als je wilt, omdat de taart in de vriezer wordt gezet om op te stijven. In de vriezer blijft hij wekenlang goed, dus ook als je beslist om hem niet helemaal op te eten, heb je er nog lang plezier van (of je geeft de rest van je taart aan je collega’s zoals ik, dan kan ik je garanderen dat de springvorm weer leeg mee terug naar huis gaat).

Misschien denk je nu wel: pompoen in een taart, is dat niet een beetje raar? Mijn antwoord is: misschien wel. Niet iedereen vindt het lekker. Maar als je er wel van houdt is het freaking delicious. Dus zeker het proberen waard zou ik zeggen.

IMG_20180924_185747 (2)

Pompoentaart

Alle credits van dit recept gaan naar Angela Liddon

3 Sterren= voor de kookliefhebbers

Ingrediënten voor een grote springvorm of 12 kleine taartjes

Voor de bodem

70 gram zonnebloempitten

160 gram havermout

1/4 theelepel zout

60 ml gesmolten kokosolie (door het zachtjes te verwarmen in een steelpannetje smelt het)

3 eetlepels ahornsiroop

2 eetlepels zonnebloempitpasta (kijk bij de biologische afdeling van de supermarkt of in de biologische supermarkt. Als je het niet kan vinden, kan je het vervangen met elke andere notenpasta)

3 eetlepels water indien nodig

Voor de vulling

1 klein blik kokosmelk, dat je een nacht lang in de koelkast heb gezet

Een halve pompoen

190 ml ahornsiroop

125 ml gesmolten kokosolie

2,5 eetlepel zonnebloempitpasta

2 theelepels vanillearoma

1/4 theelepel zout

1 theelepel kaneel

1/2 theelepel gemberpoeder

1/4 theelepel nootmuskaat

1/4 theelepel piment

Een snufje kruidnagelpoeder

En als je nu denkt: “Natascha, die kruiden heb ik allemaal niet in huis!” dan kan je ook twee theelepels speculaaskruiden gebruiken. Het is niet helemaal hetzelfde, maar het werkt ook prima.

Staafmixer of blender

Oven

Eventueel een stoommandje

Keukenmachine

Een grote springvorm of 12 kleine vormpjes

Bakpapier

Vriezer

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Begin met het maken van de pompoenpuree. Schil hiervoor de pompoen en snijd deze in stukjes. Stoom de pompoenstukjes in een stoommandje gaar (je kan ze ook in de oven roosteren, doe wat neutraal smakende olie over de stukjes heen). Als de stukjes zacht zijn, pureer je ze met de staafmixer. Je hebt ongeveer 225 gram puree nodig voor de taart. Heb je nog over? Je kan de puree prima gebruiken door een smoothie, als basis voor een soep of door een saus. De milde, romige smaak van pompoen leent zich gelukkig voor veel doeleinden.

Rooster intussen de zonnebloempitten in een droge koekenpan totdat ze beginnen te geuren en een goudbruine kleur krijgen, dit duurt vijf tot acht minuten. Zet het vuur uit. Maak de bodem door alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine tot een samenhangend deeg te maken. Het deeg moet dik zijn, maar wel aan elkaar plakken. Als het nog te droog is, kan je nog wat water toevoegen.

Bekleed de bodem van de springvorm of de kleine vormpjes met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodem 10 tot 12 minuten, tot de randen goudbruin beginnen te kleuren. Laat ze daarna even afkoelen.

Begin dan met het maken van de vulling. Als het goed is, is er in het blik kokosmelk door het een nachtje in de koelkast te laten staan, een hard laagje gevormd. Dit is de kokosroom die van het kokoswater gescheiden is. Schep ongeveer drie eetlepels van deze room eraf en pureer dit samen met de andere ingrediënten tot een gladde massa.

Het water dat overblijft in je blik kokosmelk is ook lekker door een smoothie, bijvoorbeeld met tropisch fruit.

Als de bodems afgekoeld zijn, giet je het pompoenmengsel in de vorm(pjes) en zet je deze in de vriezer. Het moet minimaal drie uur in de vriezer staan. Als je hem wil eten, haal de taart(jes) dan ongeveer tien tot vijftien minuten voor het opdienen uit de vriezer om  te laten ontdooien. Zet de taart wel weer terug in de koelkast of vriezer als je hem even niet gebruikt, anders zakt hij in.

Als finishing touch kan je nog wat extra kokosroom op de bovenkant van de taart aanbrengen als versiering.

Eet smakelijk!

Handtekening

IMG_20180924_185813 (2).jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s