Duurzaam voor Dummies – Gebruik meer van je groente

In Duurzaam voor Dummies zal ik elke keer kort een tip uitlichten om duurzamer te leven. Deze tips zijn laagdrempelig en makkelijk te realiseren. Ook kan je lezen hoe je met deze kleine aanpassingen een verschil maakt. Want het maakt niet uit hoe groot de stappen zijn die je maakt, of hoe snel je ze maakt, het gaat erom dat je ze maakt. Zodat we samen, stap voor stap, toe kunnen werken naar een groene, leefbare aarde. Doe je mee?

Groenten zijn lekker, voedzaam en veelzijdig. Alleen is het jammer dat zoveel van die groente in de afvalbak belandt, terwijl het prima eetbaar is. Vandaag geef ik jullie daarom een paar tips om meer van je groente op te kunnen peuzelen. Want laten we eerlijk zijn: meer voedsel voor hetzelfde geld én minder werk in de keuken, wie wil dat nou niet?

IMG_20181105_144438 (3).jpg

Broccolistam

De meeste mensen eten alleen de roosjes van de broccoli. Zonde, want de stam is net zo lekker. Snijd het harde onderste deel van de stam weg en schil met een dunschiller het buitenste schilletje van de stam. Je kan de stam in stukjes of plakjes snijden en net zo bereiden als de broccoliroosjes.

Bloemkoolblad

Van het broertje van de broccoli, de bloemkool, is eveneens meer te gebruiken dan je zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat het blad van de bloemkool prima eetbaar is en minstens net zo voedzaam als de bloemkool zelf? Vaak zit er meer blad aan een bloemkool dan de witte groente zelf, dus waarom je prullenbak vullen met bladeren als je ze ook kan verwerken? Verwerk het bloemkoolblad samen met de bloemkool in een bloemkoolsoep, -roerbak of -stoofpot of doe ze in een bloemkoolcurry, deze bijvoorbeeld.

Bietenblad

Als je in de zomer (rode) bieten koopt, kan je ze vaak krijgen met het loof er nog aan. Ik vind dat altijd een cadeautje, want bietenblad is heerlijk! Ik vind het heel lekker als salade, maar je kan ze ook prima verwarmen en gebruiken in plaats van snijbiet. Bijvoorbeeld in dit recept.

Aardappelschillen

Aardappelschillen zijn lekker! Als je aardappels goed wast, kan je de schil prima eten. Als er erg veel modder aanzit, schrob ik ze zelf even met een champignonborsteltje, maar als je dat niet hebt, kan het ook met je vingers. Zowel de schil van gewone als zoete aardappels is prima eetbaar. Zelf schil ik alleen aardappels als ik puree maak, maar zelfs dan kan je de schilletjes eraan laten zitten voor een rustiek effect. Van zoete aardappels snijd ik zelf altijd even de puntjes af, omdat die niet zo lekker smaken. De schillen kunnen prima aan de aardappel blijven in de soep, of als je aardappels bakt in de pan of de oven.

Schillen van andere groenten

Nu ik over aardappels schrijf besef ik me dat de schillen van groenten überhaupt vaak onnodig weggegooid worden. Denk aan komkommer, courgette, fles- en hokkaidopompoen, bieten, wortels, pastinaak, aubergine, tomaten en paprika,  maar ook fruit als appels en peren.

Wortelloof

Ook wortelloof is helemaal eetbaar. Het is wel een beetje bitter, dus ik vind het zelf wat lastiger klaar te maken dan de bovenstaande opties. Maar het kan bijvoorbeeld prima in een soep, stamppot of stoofpot verwerkt worden of vermalen worden in een pesto.

Radijsblad

De blaadjes van een radijs vind ik echt enorm lekker. Ze zijn een beetje pittig en passen daarmee prima in een salade of je kan ze gebruiken als garnering. Ook de bladeren van andere koolsoorten, zoals de koolrabi of de broccoli, zijn eetbaar.

Groen van een prei of bosui

Vroeger sneed ik zelf altijd het groen van de prei en de bosuitjes weg. Zonde eigenlijk, want het groen is net zo lekker als het wit. Gewoon gebruiken dus!

Kruidensteeltjes

Van groene kruiden zoals koriander, basilicum en peterselie gebruiken we vaak alleen de blaadjes. Echter hebben de stelen van deze kruiden minstens net zo veel smaak als de bladeren en kan je deze prima gebruiken in je gerecht. Een bijkomend voordeel is dat de stengels niet slap worden tijdens het koken, zoals bij de blaadjes. Je kan de steeltjes daarom kleinsnijden en alvast door je gerecht verwerken als het nog warm is. Voeg de blaadjes op het allerlaatste toe, dan zijn ze het lekkerst.

Paddenstoelen

Ik zie mensen soms de gekste dingen met paddenstoelen doen: schillen, steeltjes verwijderen, wassen… Dit is allemaal niet nodig. Het enige dat je hoeft te doen is eventueel vuil wegborstelen of  -vegen met een champignonborstel of doekje, en als je bospaddenstoelen koopt moet je soms de harde, bobbelige witte uiteinden verwijderen. Meestal is dit echter al gedaan.

Tot zover mijn groentetips voor vandaag. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren om minder weg te snijden en te schillen en meer te gaan experimenteren met hele groentes. Als je twijfelt over of je een deel van een groente kan eten, google dan even. Vaak vind je dan meteen lekkere, originele recepten voor het gebruiken van de bladeren, pitten of stammen. Ik vind het altijd leuk om te horen wat jullie proberen en hoe dat gegaan is! Dus stuur me een mailtje, schrijf wat in de reacties, post op de Facebookpagina of stuur me een berichtje via Instagram.

Handtekening

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s