Fulltime Rabbit Kerstmenu 2018: voorgerecht

Het is weer zover: december is hier. Overal worden de lichtjes in de bomen gehangen, kerstcadeaus worden massaal ingeslagen en er wordt ruziegemaakt of er op eerste of tweede kerstdag naar de schoonfamilie gegaan wordt (oftewel: de kerstgedachte is volop aanwezig). En bij kerstmis hoort een volwaardig vegan kerstmenu, waarbij je niets hoeft in te leveren ten opzichte van de kalkoenetende medemens. Vorig jaar stelde ik al een heerlijk driegangenmenu samen en ook dit jaar heb ik voor jullie alles uit de kast getrokken om er weer iets moois van te maken. Zijn jullie er klaar voor? 

Laten we beginnen met het voorgerecht. Ik ben zelf erg fan van soepen als voorgerecht, omdat ze makkelijk van tevoren klaar te maken zijn. Sterker nog: ze zijn lekkerder als je ze een dag van tevoren al klaarmaakt. Een perfecte uitkomst om kerststress te voorkomen. Plus: zo’n soepje zit boordevol smaak en vitaminen, zonder dat het enorm vult. Je kan het daarnaast goed oppimpen met een zelfgemaakte soepstengel (zie het menu van vorig jaar), fancy garneringen of getoast brood met dipjes. Of het gewoon zo eten. Want ook zonder poespas is deze soep heerlijk.

Net als vorig jaar heb ik bij het maken van de recepten geprobeerd om zoveel mogelijk, zij het niet exclusief, seizoensgroenten en -fruit te gebruiken. Dit omdat ik vind dat het bij kerst hoort om wintergroenten en -fruit te eten. Daarnaast probeer ik tijdens kerst ook het duurzaamheidsaspect in acht te nemen. Dit past wat mij betreft bij de kerstgedachte dat we aan anderen denken en anderen helpen. Hier horen voor mij ook de dieren en de aarde bij (en indirect ook toekomstige generaties). Omdat velen de kerstgedachte in ere willen houden, vind ik dat een plantaardig kerstmenu met seizoensgroenten niet alleen voor veganisten weggelegd hoeft te zijn, zeker niet als je net zo lekkere gerechten op tafel kunt toveren met seizoensgroenten in de hoofdrol. 

Nog een paar tips om je kerst dit jaar te verduurzamen:

 • Gebruik stoffen servetten en tafelkleden. Hierdoor hoef je niet al dat papier naderhand weg te gooien. Na een wasje op 60 graden zijn ze zo weer schoon en je hebt van de servetten en tafelkleden nog jaren plezier. Lees hier meer over waarom ik pleit voor stoffen zakdoeken (en servetten). 
 • Met kerstmis worden er bij veel mensen cadeaus gegeven. Ik vind dit zelf een mooie traditie. Echter zit je dan naderhand vaak opgescheept met spullen die je niet nodig hebt en die weer ruimte innemen in je woning. Maak daarom een lijstje. Dan kan je nadenken over wat je écht wilt hebben en voorkom je dat je huis overvol raakt of dat je dingen alweer snel weggooit. Geen spullen nodig? Vraag dan ervaringen, zoals een uitje, een bioscoopbon of een keertje samen uit eten. Lees hier meer over minimalisme en waarom het bijdraagt aan afvalbesparing.
 • Natuurlijke kerstversieringen zijn niet alleen duurzaam, maar ook nog eens stijlvol. Knip een paar dennentakken af in het bos, verzamel wat lijsterbessen en raap wat dennenappels. Met een paar duurzame kaarsen erbij heb je al snel een prachtig gedecoreerd huis. 
 • Nog een laatste tip voor de diehards: verpak je cadeaus in oude kranten of ander hergebruikt papier. Ik vind dit zelf altijd heel tof ogen. Try it if you dare!

Tijd voor het recept!

Heldere Paddenstoelensoep

= dummy-proof

Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 uien
 • 3 tenen knoflook
 • 500 gram paddenstoelen (je kan hier losgaan: alle paddenstoelen zijn goed)
 • 2 eetlepels met gedroogd eekhoorntjesbrood (in het Italiaans: porcini. Je kan deze bij sommige supermarkten krijgen en anders in kookwinkels of de biologische supermarkt. Een alternatief is het gebruik van paddenstoelenbouillon). 
 • 1 theelepel olijfolie
 • Een halve theelepel gedroogde of 1 eetlepel verse tijm. 
 • Zout en peper naar smaak
 • Ter garnering, optioneel: walnoten, zongedroogde tomaat, peterselie, bieslook en/of salie.  

Bereiding

Kook wat water in de waterkoker. Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood (of het blokje bouillon) in een maatbeker o.i.d. en overschenk deze met heet water. Zet apart. Snijd de uien in dunne, halve ringen. Pel de knoflooktenen en snijd de paddenstoelen in plakjes of grove stukken. 

Verhit in een soeppan de olijfolie en bak op zacht vuur de uien. Pers de knoflook erboven uit en bak mee. Als je het idee hebt dat de uien aanbakken, kan je een beetje water toevoegen. Dit helpt de uien te karameliseren en voorkomt verbranding. Voeg als de uien glazig zijn ook de paddenstoelen en de tijm toe toe en bak mee. Doe de getrokken eekhoorntjesbroodbouillon bij de groenten in de pan en breng aan de kook (de gedroogde stukjes kan je gerust toevoegen en opeten). Breng op smaak met peper en zout. Laat de soep een minuut of vijftien zachtjes pruttelen. Je kan deze soep pureren, maar ik vond deze variant er mooier uitzien. 

Zet deze soep dus gerust afgedekt een nachtje (of twee) in de koelkast of de garage. Warm voor het serveren op en garneer indien gewenst met walnoten, zongedroogde tomaat en/of verse kruiden.  

Serveertip: lekker met soepstengels of brood met dipjes. 

Eet smakelijk en alvast fijne dagen toegewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s