Fulltime Rabbit Kerstmenu 2018: Hoofdgerecht

Afgelopen week deelde ik het voorgerecht van mijn kerstmenu met jullie. Vandaag wil ik graag het hoofdgerecht delen.

Voor dit gerecht werd ik geïnspireerd door de wildplukwandeling die ik deze herfst gedaan heb met Elsje Bruijnestein. Zij vertelde me dat je je kerstboom kan opeten. “Hè, wat?” zal je nu vast denken. Maar het is waar, ze schrijft er zelf ook over op haar blog (klik hier voor het artikel). Bijna alle sparren, behalve de taxus, zijn eetbaar en hebben een citroenachtige smaak. Vooral de douglasspar is erg lekker fris en citroenig. Daarom dacht ik: wat is er nou kerstiger om te eten dan kerstboom?

Natuurlijk ga ik jullie op kerstavond niet alleen laten kauwen op wat rauwe dennennaalden. In dit recept worden de dennennaalden als smaakmaker verwerkt tot een lekkere crumble die samengaat met boterzachte pompoen en knolselderij uit de oven, frisse quinoa met spruiten en een zoete coleslaw met – kerstiger kan bijna niet – gedroogde cranberries. Een waar feestje op je bord. Wat wil je nog meer?

Je kan dit gerecht de dag van tevoren al klaarmaken. Alle onderdelen blijven een aantal dagen goed in de koelkast. De torentjes kan je prima in de magnetron opwarmen, de quinoa is lekkerder als je het even opwarmt in een pannetje. 

Dit gerecht duurt best even om klaar te maken, dus hou daarmee rekening in je planning. Ik deed er zelf 2,5 uur over (met een kleine oven, als je een grotere hebt gaat het sneller). 

Groentetoren met dennencrumble, groene quinoa en rode coleslaw

= Voor de kookliefhebbers

Ingrediënten voor 6 personen

Voor de pompoen-knolselderijtoren

 • 1 flespompoen (het liefst eentje met een lange nek)
 • 1 kleine knolselderij
 • 2 eetlepels plantaardige olie
 • Peper en zout

Voor de dennencrumble

 • 100 gram havermout
 • 100 gram volkorenmeel
 • 60 gram hazelnoten
 • 3/4 theelepel grof zeezout
 • 8 eetlepels plantaardige olie
 • 8 blaadjes verse salie
 • Een takje (Douglas)spar van 10 cm

Voor de groene quinoa

 • 150 gram quinoa
 • 10 spruitjes
 • Een flinke bos verse peterselie
 • Een eetlepel extra vierge olijfolie
 • De rasp van één citroen
 • Het sap van een halve citroen
 • Een paar handenvol rucola

Voor de rode coleslaw

 • 1 kleine rode kool
 • 2 kleine rode bieten of 1 grote, rauw
 • 1 zoete appel, zoals Jonagold of Elstar
 • 2 handenvol gedroogde cranberries

Voor de dressing

 • 120 gram rauwe cashewnoten
 • 1 eetlepel wittewijn- of appelciderazijn
 • 2 theelepels Dijonmosterd
 • 1/2 theelepel uienpoeder
 • 1 theelepel agavesiroop
 • Zout en peper naar smaak

En verder

 • Beslagkom
 • Ovenschaal
 • Bakpapier
 • Oven
 • Rasp
 • Keukenmachine of blender

Bereiding

Kook wat water in de waterkoker en zet de cashews in heet water om te weken. Zet apart.

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Was de flespompoen en snijd hem in ronde plakken. Als je bij het stuk komt waar de zaden zitten, kan je de zaden en zaadlijsten verwijderen zodra je de plakken gesneden hebt. Je hoeft de pompoen niet te schillen, de schil kan je eten. De knolselderij moet je wel goed schillen. Snijd het gedeeltje met de wortels eraan weg en schil goed. Was de knolselderij nogmaals om overtollige aarde weg te spoelen. Snijd ook van de knolselderij ronde plakken. 

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakken knolselderij en pompoen hierop, waarbij ze niet overlappen. Ik moest dit zelf in meerdere rondes doen. Hou hier dus rekening mee in je planning! Bestrijk de plakken met een beetje olie en bestrooi ze met zout en peper. De plakken zijn na ongeveer 15 minuten in de oven gaar. Niet alle ovens zijn even snel, dus check tussendoor om te zien hoe lang jouw oven erover doet. 

Maak intussen de crumble door de havermout, het meel, het zout en de olie te mengen in een kom. Hak de hazelnoten grod. Snijd de salie fijn en knip de dennennaalden in stukjes. Meng deze door de crumble. Maak er met je vingers kruimels van door sommige stukjes samen te drukken. Vet een ovenschaal in met een beetje olie en doe de crumble hierin. Zodra de groenten klaar zijn kan je de crumble op 180 graden 20-25 minuten bakken totdat deze goudbruin is. Schep hem halverwege om.

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de spruitjes. Verwijder de harde stronkjes van de spruiten en snijd er hele dunne plakjes van. Voeg deze de laatste paar minuten toe aan de kokende quinoa. Giet als beiden gaar zijn de quinoa af. Snijd de peterselie fijn en meng deze met de olie, het citroenrasp en -sap door de quinoa. Deze is nu klaar. Zet apart. 

Snijd voor de coleslaw de rode kool fijn. Hoe dunner de stukjes, hoe beter, is mijn ervaring. Schil en rasp de bieten. Snijd de appel in kleine blokjes. Meng dit alles met de cranberries door elkaar. Maak dan de saus. 

Giet de geweekte cashewnoten af (zorg dat ze minstens een uur geweekt hebben) en spoel ze af onder de kraan. Doe ze met de andere ingrediënten voor de dressing in de blend totdat alles goed gemengd is. Voeg dan voorzichtig beetjes water toe totdat er een gladde, romige saus ontstaagt die doet denken aan mayonaise. Proef of je saus goed op smaak is en meng hem dan door de coleslaw. 

Dien op door torentjes te maken waarbij je de plakken pompoen en knolselderij afwisselt. Mijn ervaring is dat het lekker is om nèt iets meer pompoen dan knolselderij te hebben, dus ik begin en eindig altijd met een plakje pompoen. Strooi de crumble over je torentje heen. Leg daarnaast een handvol rucola en serveer daarop de warme quinoa. Leg ook de coleslaw op het bord. 

En voilà, een heerlijk vegan kerstdiner. 

Laten jullie me weten wat jullie ervan vinden? Ik vind het leuk als jullie een foto maken en die naar me opsturen: fulltimerabbit@gmail.com. He kan ook een berichtje achterlaten op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/fulltimerabbit/ Of je kan me taggen op instagram: @fulltimerabbit of gebruik de #fulltimerabbit. 

Tot bij het toetje! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s