Fulltime Rabbit Kerstmenu 2018: Nagerecht

Na het voor- en hoofdgerecht van het kerstmenu van dit jaar is het inmiddels tijd voor de kers op de taart: het toetje! Want laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal een toetjesmaag en die moet ook gevuld worden met vegan lekkers.

Vorig jaar bakte ik een heerlijk appel-pecantaartje voor jullie, dus dit jaar wilde ik iets heel anders maken. Het werden stoofpeertjes: relatief makkelijk, lekker en heerlijk kerstig.

De stoofpeertjes alleen zijn natuurlijk al een fantastisch nagerecht, maar mocht je het gerecht naar een hoger niveau willen tillen, dan kan je de kruidensiroop en het kokos-vanilleijs toevoegen. Oohs en aahs gegarandeerd.

Let op: het kokosijs dien je minimaal acht uur van tevoren klaar te maken, anders is het niet opgesteven tegen de tijd dat je het wilt serveren. Je kan bovendien het hele gerecht een dag (of twee) van tevoren klaarmaken.

Meer ideeën nodig voor lekkere vegan nagerechten? Deze vegan pompoentaart past erg goed bij de feestdagen, of kijk hier voor tips voor het kopen en maken van vegan ijs.

Stoofpeertjes met kokos-vanilleijs

= voor de kookliefhebbers

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de stoofperen

 • 4 stoofperen (bijvoorbeeld Gieser Wildeman)
 • 250 ml rode wijn of port of rode druivensap
 • 1 kaneelstokje
 • 2 steranijzen, optioneel
 • 5 kardemompeulen, optioneel
 • 4 kruidnagels, optioneel
 • Een stukje sinaasappel- of citroenschil, optioneel
 • Een eetlepel suiker, indien je ook de siroop wil maken

Voor het ijs

 • 800 ml kokosmelk (2 blikken)
 • 150 gram santen (kokosroom, je vindt dit bij de buitenlandse producten, meestal in het Indische schap)
 • 2 eetlepels witte suiker
 • 1 vanillestokje

Ter garnering: gehakte (wal)noten of vegan granola

Vriezer

Bereiding

Begin met het ijs. Doe de kokosmelk, de santen en de suiker in een pannetje. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het zwarte merg uit het stokje en voeg dit toe aan de pan. Doe de “lege” peul ook in de pan erbij, hier kan je vaak nog verrassend veel smaak uithalen als je het meekookt.

Verwarm de ingrediënten op laag tot middelhoog vuur en roer zachtjes totdat de suiker opgelost is en de santen goed vermengd is met de melk. Laat dan nog even afkoelen. Verwijder als het mengsel is afgekoeld de vanillepeul en giet de melk in een diepvriesbestendig bakje. Zet het in de vriezer. Nu komt het lastige gedeelte: haal de bak elk uur even uit de vriezer om het mengsel door te roeren totdat het hard geworden is (dit houdt in dat je een keer of vier à vijf moet roeren. Je kan dit ook met een ijsmachine maken, maar die heb ik niet. Mocht je het vergeten te roeren of al naar bed willen: geen ramp. Het ijs wordt dan alleen minder goed schepbaar waardoor het zaak is om het tijdig uit de vriezer te halen, bij mij was dit ongeveer een uur voordat ik het wilde eten. Als je het wel netjes doorgeroerd hebt, hoeft dit niet.

Dan de stoofperen. Schil de peertjes in hun geheel en laat het stokje eraan zitten. Zet ze in een kookpannetje. Als het je lukt ze klem te zetten is dat het makkelijkst, bij mij waren ze te klein en gingen ze drijven. Ook geen ramp. Voeg de kruiden en de wijn toe aan de pan en vul verder op met water tot de stoofpeertjes onderstaan. Breng aan de kook. Draai zodra het kookt het vuur zachtjes en laat de stoofpeertjes ongeveer een uur pruttelen. Je kan na een uur kijken of ze gaar zijn door er voorzichtig met een mesje in te prikken. Deze moet makkelijk door het vruchtvlees heen prikken. Als je de stoofpeertjes wilt opwarmen, kan je zachtjes het vuur onder de stoofpeertjes (in het vocht) aanzetten en het weer aan de kook brengen.

Maak vervolgens de siroop. Deze is overigens het lekkerst als hij vers is. Oude siroop kan hard worden en makkelijk aanbranden. Gelukkig is deze binnen vijf minuten gemaakt. Doe een flinke scheut van het kookvocht van de stoofperen in een steelpannetje en voeg een schep suiker toe. Verwarm op laag vuur dit mengsel al roerend tot de suiker is opgelost. Als het goed is vormt zich vanzelf een kleverige stroop. Je kan deze zo dik of zo dun maken als je zelf lekker vindt. Pas op dat de siroop niet aanbrandt.

Dien het toetje op door een (warm) stoofpeertje op het bord te zetten en een beetje siroop daaromheen te gieten. Schep een bolletje ijs ernaast en bestrooi met nootjes op granola. Geniet ervan!

Hele fijne feestdagen gewenst iedereen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s