Vegan Citroentaart

Gelukkig nieuwjaar iedereen!

Hopelijk hebben jullie fijne feestdagen achter de rug. Het is weer januari en daarmee voor veel mensen tijd voor goede voornemens. Zelf heb ik goede voornemens omgedoopt tot “doelen en intenties”, aangezien ik vaak merk dat een goed voornemen een onduidelijk en vrijblijvend doel is, hetgeen het moeilijk maakt om me er aan te houden. Daarom heb ik dit jaar concrete doelen gesteld, om drie redenen:

 1. Zodat ik meer aandacht besteed aan de dingen die ik belangrijk vindt;
 2. Zodat mijn leven nog leuker wordt; en
 3. Zodat ik meer mogelijkheden creëer om te leren en te groeien.

Het is verleidelijk om doelen te creëren om dingen te fixen waar ik niet blij mee ben, maar aangezien ik een voorvechter ben voor meer zelfliefde en imperfectie, leek dit me geen passend uitgangspunt. Dus het werden liefdevolle, doch concrete doelen en intenties waarmee ik hoop richting te kunnen geven aan het komende jaar. Ik maakte er tevens een vision board bij dat ik uitprintte en ophing, om de dingen die ik belangrijk vindt in het oog te houden.

Eén van die doelen was om meer te gaan leren over fotografie en te sparen voor een betere camera, zodat ik mooiere foto’s kan gaan maken voor bij mijn recepten op de blog.

Gelukkig was daar mijn lieve vriend (held!), die aanbood om me wat trucs te leren met behulp van zijn spiegelreflexcamera (Ik moet iets opbiechten… ik maak nu foto’s met de camera van mijn telefoon. Ja, ik weet het.).

Kwam dat even goed uit dat we op oudjaar deze heerlijke citroentaart maakten die we voor op de blog konden fotograferen – twee vliegen in één klap dus. Ik ben benieuwd wat jullie van het resultaat vinden!

En mensen, wat is deze taart lekker. De bodem is heerlijk crunchy en de citroencurd lekker fris. Dit is zo’n taart die geschikt is voor elk seizoen en elke gelegenheid. Hopelijk genieten jullie net zo van het bakken – en eten! – ervan als wij 🙂

Citroentaart

Aangepast van het geweldige recept van Elisabeth Zulma van Plantbased.

Ingrediënten voor een grote taart voor een springvorm van 25 cm doorsnee

= Voor de kookliefhebbers

Voor de bodem

 • 160 gram havermout
 • 135 gram gepelde amandelen (de witte), ongezouten en ongebrand
 • 175 ml neutraal smakende plantaardige olie, zoals zonnebloem of koolzaad
 • 12 eetlepels rietsuiker (Je kan dit vervangen door 100 ml van je favoriete siroop)
 • Een snufje zout

Voor de lemon curd

 • De rasp van 1 citroen
 • 120 ml citroensap, bij mij was dit het sap van drie citroenen. Ik raad je echter aan er altijd minimaal één extra te kopen om te voorkomen dat je terug moet naar de supermarkt omdat je citroenen met weinig sap hebt. Citroensap dat over is kan je gebruiken om je maaltijden of smoothies mee op smaak te brengen.
 • 400 ml kokosmelk
 • 2 eetlepels bindmiddel (bijvoorbeeld allesbinder, maizena of bloem)
 • Rietsuiker naar smaak (begin met een eetlepel of 4 en proef daarna regelmatig als je meer wilt toevoegen)
 • Snufje kurkuma

Bakpapier

Keukenmachine, molentje van de staafmixer of blender

Rasp

Springvorm van ongeveer 25 cm doornsee. Je kan ook een andersoortige taartvorm gebruiken als je wilt, of kleine taartjes maken. Het is helemaal aan jou!

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Maal alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine tot een samenhangend deeg. Meng niet te lang, anders kunnen de amandelen in een soort pindakaas veranderen. Als het te droog is, kan je een beetje water toevoegen.

Bekleed het onderste deel van de springvorm met bakpapier en klem het vast. Knip de uitstekende stukken bakpapier af. Vet de wanden van de springvorm in. Als je een andere vorm gebruikt, kan je deze ook op maat knippen, zodat hij de hele vorm bedekt, inclusief de randen.

Druk het deeg voor de bodem met je handen uit in de springvorm en zorg dat er ook een stevige rand is. Dit is heel belangrijk: je wilt immers niet dat de lemon curd uit je taart sijpelt straks.

Bak de bodem in de voorverwarmende oven voor een duur van 15-20 minuten of tot de bodem goudbruin begint te verkleuren. De duur hangt namelijk erg van je type oven af, dus check het altijd zelf even. Haal de bodem zodra deze klaar is uit de oven en laat even afkoelen.

Maak intussen de lemon curd. Begin daarmee door de schil van één citroen te raspen en de overige citroenen uit te persen. Verwarm in een pannetje de rasp, de kokosmelk, de suiker en de kurkuma (de kurkuma is echt fantastisch, het geeft je taart een prachtige felgele kleur. It’s magic!). Roer regelmatig. Voeg de overige ingrediënten voor de curd al roerend toe en laat zachtjes pruttelen tot de curd wat is ingedikt. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.

Als zowel de bodem als de curd zijn afgekoeld (heel belangrijk, anders krijg je een zompige bodem), schenk je de curd in de bodem en zet je hem in de koelkast om op te stijven. Dit duurde in mijn geval ongeveer een uur. Je kan dit checken door de taart voorzichtig een beetje te bewegen. Als de curd schommelt, dan moet hij nog even blijven staan. Haal je taart net voor het serveren voorzichtig uit de vorm en serveer op een mooi bord.

Heel veel bak- en eetplezier!Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s