Pastinaak-Preisoep

Ik sprak al eerder over de intenties die ik dit jaar voor mezelf heb geformuleerd. Behalve beter leren fotograferen, nam ik me ook voor om meer met seizoensgroenten te gaan koken. Dit houdt in dat ik nu volop aan het experimenteren ben met groenten als knolselderij, koolrabi en groene kool.

Wat me namelijk opvalt is dat veel recepten die ik op blogs en in receptenboeken tegenkom dezelfde groep groenten in bijna elk recept gebruiken. Dat is natuurlijk erg makkelijk, aangezien je nooit erg hoeft na te denken over welke groenten te gebruiken en de restjes groenten makkelijk opnieuw kan verwerken. Van beide ben ik een groot voorstander. Echter wil ik jullie ook graag meegeven dat het beter voor de aarde is om zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden te eten. Het kost namelijk erg veel energie, water en fossiele grondstoffen om groenten en fruit buiten het seizoen toch beschikbaar te stellen. Denk hierbij aan kweken in verwarmde kassen en het transporteren vanuit andere werelddelen. En dan laat ik het verlies aan smaak en voedingsstoffen nog buiten beschouwing.

Wat me tevens opvalt is dat de groenten die gebruikt worden in die recepten, bijna uitsluitend zomergroenten zijn. Lokale wintergroenten zoals kolen, knollen en wortels lijken erg onpopulair te zijn, waarschijnlijk omdat de meeste mensen niet weten hoe ze ermee moeten koken. De enige associatie die ze hebben met dit soort groenten – als ze die überhaupt al ooit gegeten hebben – is hun moeder die ze tot snot kookte. Niet echt een associatie die stimuleert om ermee te gaan koken, kan ik me voorstellen.

Maar wat blijkt? Deze groenten zijn lekker en divers. Het is me opgevallen dat een curry met koolrabi en groene kool net zo lekker is als een curry met paprika en bloemkool. Bovendien hebben deze groenten een heel eigen potentie. De knollen en wortels zijn vaak zacht en zetmelig en dus ideaal voor soepen, stoofpotten, curry’s, sauzen, puree en ovenfrietjes. En de kolen ideaal voor een knapperige coleslaw, stamppotjes, stoofpotten, curry’s of zelfs pastasauzen. Precies de dingen die je in de winter wilt eten, toch?

Waarschijnlijk hebben jullie nu al genoeg van mijn betoog over wintergroenten, maar ik wil er tóch nog graag bij vertellen hoe kostenefficiënt sommige van deze groenten zijn. Op moment van schrijven kost een kool (wit, rood, spits of groen) bij de Albert Heijn hetzelfde als een zak met drie paprika’s. Terwijl een paprika gemiddeld zo’n 150 gram weegt (zonder kroontje), weegt een kool gemiddeld tussen de 500 en 1000 gram (eetbare delen). Voor hetzelfde geld heb je dus meer groente. Hetzelfde geldt voor winterwortels. Die kosten geloof ik 80 cent per kilo. Dat is echt geen geld.

Benieuwd naar wat er nu in het seizoen is? Kijk dan eens op mijn seizoenskalenders, bijvoorbeeld die voor de winter.

Meer koken met wintergroenten? Probeer ook eens één van deze recepten uit:

Tijd voor het recept!

Pastinaak-preisoep

= dummy-proof

Ingrediënten voor 4 personen

1 theelepel olijfolie

2 dunne preien

6 pastinaken

3 tenen knoflook

1 theelepel tijm

1 blik witte bonen

Het sap van een kwart citroen

Een scheutje ongezoete sojamelk

Zout en peper naar smaak

Staafmixer of blender

Bereiding

Snijd de prei en pastinaken in grove stukken. Snijd de knoflook fijn. Bak de groenten kort aan in de olie en voeg de knoflook en tijm toe en bak even mee. Schenk één liter water op de groenten en breng aan de kook. Draai het vuur zodra het water kookt iets lager. Laat de groenten ongeveer een kwartier pruttelen en prik erin met een vork om te kijken of ze zacht zijn. Voeg dan de witte bonen toe. Pureer de soep en voeg sojamelk, citroensap en zout en peper naar smaak toe. Proef of deze goed op smaak is en voeg eventueel meer kruiden toe.

Tip: Lekker om te garneren met walnoten of zonnebloempitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s