Wonen in een Tiny House

Sinds kort ben ik verhuisd naar een tiny house. Voor degene die niet bekend zijn met het begrip tiny house: het is een klein, efficiënt ingericht huisje. Ik volgde de tiny house trend al een tijdje, vooral omdat tiny houses je dwingen om minimalistisch te leven en vaker buiten te zijn. Daarnaast zijn ze vaak duurzamer gebouwd dan andere soorten huizen. Allemaal dingen die ik belangrijk vindt! Toen ik erachter kwam dat ze deze leuke huisjes in de buurt van mijn geliefde Nijmegen begonnen te bouwen, zag ik mijn kans schoon en schreef ik me ervoor in.

En mijn wens is werkelijkheid geworden! Iets om geweldig dankbaar voor te zijn. Dus ik dacht: wellicht is het leuk om iets te vertellen over mijn leven in een tiny house. En ik kan jullie, mochten jullie dat willen, over een tijdje een update geven. Want hoe is dat eigenlijk, wonen in een tiny house?

Hoe ziet een tiny house er vanbinnen uit?

Mijn tiny house is 39 m2 groot en bestaat uit twee verdiepingen: een benedenverdieping (met keuken en badkamer) en een vide. Het is een standaard ontwerp waarvan er bij mij een aantal rond een hofje geplaatst zijn. Het ontwerp is van Heijmans en heet de Heijmans ONE.

Op de foto’s kan je zien hoe het er nu uitziet.

Waarom een tiny house?

Zoals ik hierboven ook al zei, zijn de voornaamste redenen om in een tiny house te wonen voor mij:

  • Minimalistisch leven;
  • Een plek helemaal voor mezelf;
  • Meer buiten en in de natuur zijn;
  • In een gemeenschap wonen met gelijkgestemden; en
  • Duurzamer wonen.

Minimalistisch leven

Een tiny house is niet erg groot, waardoor ik gedwongen word te ontspullen. Ondanks dat ik al een tijdje een minimalistische levensstijl nastreef, merk ik dat soms spullen zich toch weer ophopen. Minimaliseren is denk ik een proces dat niet ophoudt, maar een levensstijl die je je aan kan meten waarbij je jezelf continu kritische vragen blijft stellen: “Heb ik dit echt nodig?” en “Draagt dit bij aan mijn geluk?”. En weinig (kast)ruimte hebben dwingt mij om hierover na te blijven denken. Waar al mijn spulletjes genoeg ruimte hadden in mijn vorige woning, is het hier toch wat krap. Hierdoor word ik gedwongen om kritischer naar het nut van elk voorwerp te kijken. Bovendien vind ik het prettig als elk voorwerp in mijn woning een vaste plek heeft, het liefst met nog wat ‘ademruimte’ er omheen.

Een plek helemaal voor mezelf

Het is voor alleenwonende starters – zoals ik – vaak bijna onmogelijk om een woonruimte te vinden. De sociale huurwoningen hebben ellenlange wachttijden en voor particuliere huur worden salariseisen gesteld waar ik alleen never nooit niet aan kan voldoen. Alleenwonende starters vallen dus tussen wal en schip. Tiny houses zijn een mooie oplossing om deze groep mensen een zelfstandige woonruimte te bieden.  

Meer buiten en in de natuur zijn

Buiten zijn, in de natuur zijn en bewegen zijn dingen die mijn geest tot rust brengen. Na een hectische werkdag laad ik op van een stukje fietsen door het bos of langs de weilanden. Mijn tiny house staat op een plek waar natuur dichter in de buurt is: naast ons hofje is alleen maar weiland en er zijn twee natuurgebieden op korte afstand. Ik geloof dat dit vaker het geval is bij tiny houses. Omdat het huisje zelf weinig plek inneemt is er natuurlijk ook meer buitenruimte over. Omdat dat ik nu wat minder centraal woon dan eerst, ben ik meer aan het fietsen en dat vind ik echt ideaal. Ik krijg mijn buitenlucht en beweging op dagelijkse basis zonder daar extra moeite voor te hoeven doen. En tja, aan die regenkleding zal ik maar moeten wennen…

In een gemeenschap wonen met gelijkgestemden

Dit is het punt dat ik nog het meest onderschat had aan het tiny house hofje waar ik nu woon. Ik dacht dat het hetzelfde idee zou zijn als in de studentenwoningen waar ik heb gewoond: samenwonen met anderen, maar compleet langs elkaar heen leven. Ik ben gewend dat ik mijn best moet doen om überhaupt te leren hoe al mijn buren heten, omdat ze vaak zonder hallo te zeggen langs me heen glipten waardoor ik ging twijfelen of ze er woonden of alleen op bezoek waren. Pas bij herhaaldelijk tegenkomen besefte ik me dan dat het inderdaad mijn buurman/-vrouw was. Maar niets is minder waar voor de plek waar ik nu woon. Op de dag van mijn verhuizing kwam mijn buurman al aan de deur om te vragen of ik hulp nodig had: voor mij een compleet nieuwe situatie. Je kan je voorstellen dat ik met mijn mond vol tanden stond. En dan een andere buur die vraagt of ik internet wil delen en of hij me kan helpen met het aansluiten. De volgende die op weg is naar de Praxis. Of ik ook wat nodig heb? En of ik zin heb in thee? Of een spelletjesavond? Of om samen te koken? Ik wist echt niet wat me overkwam de eerste paar keer. Nu ik er eenmaal aan gewend ben, wil ik niet meer zonder. Ik kijk uit naar het moment dat er een buur thuiskomt van zijn of haar werk en ik een praatje kan maken. Of ik sta ’s avonds aan iemands deur om te vragen of hij of zij zin heeft in thee. Dit zijn situaties die tot voor kort ondenkbaar voor mij waren. Het feit dat iedereen die hier woont ook nog ongeveer dezelfde waarden heeft als ik – duurzaamheid, natuur, gemeenschap – zorgt ervoor dat we nog meer aansluiting vinden bij elkaar. Het is echt geweldig.

Duurzamer wonen

Tiny houses zijn om meerdere redenen duurzaam te noemen. De eerste is omdat het huisje een relatief klein oppervlak beslaat en daardoor weinig ruimte inneemt. Er kunnen zo meer mensen wonen op minder grond. Bovendien kunnen de huizen tijdelijk worden neergezet op stukken braakliggend terrein, aan de rand van de bebouwde kom of in de natuur, waarna ze verplaatst kunnen worden en kunnen worden hergebruikt op een andere plek. Daardoor hoeft er minder gebouwd en gesloopt te worden en gaan materialen langer mee. Daarnaast zijn de meeste tiny houses ook gebouwd van duurzame en/of hergebruikte materialen. Daarbij zijn de huisjes gasvrij en vaak voorzien van duurzame snufjes zoals zonnepanelen en warmtehergebruiksystemen. Sommige huisjes – de mijne helaas niet – hebben ook nog gave toevoegingen zoals regenwaterdouches of composttoiletten. Ik weet dat dit niet iedereens ding is, maar ik word van dit soort initiatieven enorm blij. Het laat zien dat je niet veel comfort hoeft in te leveren om een steentje bij te dragen aan het milieu.

Ik vind, zoals jullie al merkten, tiny houses echt enorm gaaf en ben blij dat ik de trotse huurder ben van dit pareltje. Als jullie nog meer willen weten, laat het me vooral weten. Ik beantwoord graag al jullie vragen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s