5 tips om betere hummus te maken

Het kan op deze blog niet ontbreken… een recept voor hummus. Ik heb geen idee hoe deze website al twee jaar kan bestaan zonder dat ik hummus de hemel in heb geprezen! Het zal waarschijnlijk komen door het feit dat ik hummus zelf eigenlijk best ingewikkeld vind om goed te maken. Ik probeer het bijna wekelijks en toch blijft de ideale balans van smaken een uitdaging om goed te krijgen. Maar oefening baart kunst en ook ik heb door de tijd heen wijze lessen geleerd als het gaat om het maken van hummus. En om te voorkomen dat jullie het wiel – of eigenlijk de hummus – opnieuw moeten uitvinden heb ik alle lessen die ik door de laatste jaren heb geleerd over het maken van hummus voor jullie op een rijtje gezet. Maar voordat we met de pro tips beginnen, wil ik mijn recept met jullie delen. Zie het geschreven recept echter niet als de heilige graal: de kwaliteit van ingrediënten kan erg verschillen, en daardoor ook de smaak. Mijn tip zou dus zijn om je smaakpapillen hierin leidend te laten zijn.

Klassieke hummus

= enige handigheid vereist

Ingrediënten

 • 1 pot of blik met kikkererwten (mocht je de kikkererwten zelf weken en koken, hou dan tussen de 350 en 400 gram gekookte kikkererwten aan)
 • 2 eetlepels tahin
 • het sap van een halve citroen
 • een halve theelepel zout
 • 2 (kleine) tenen knoflook
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Een scheutje water

Keukenmachine, blender of staafmixer en maatbeker

Bereiding

Spoel de kikkererwten onder de kraan af totdat er geen schuim meer op staat. Doe ze in de keukenmachine/blender/maatbeker samen met de andere ingrediënten. Blend tot het een mooie, egale massa is en smullen maar!

Op naar de manieren hoe je je hummus nóg beter kan maken!

1. Langer blenden

Herken je dat? Dat je hummus lekker smaakt maar dat de textuur korrelig en droog is? Op het internet vond ik dat de oplossing was om je kikkererwten te gaan pellen. Maar serieus, wie heeft daar nou tijd voor? En al had ik er tijd voor, dan had ik er nog steeds geen zin in. Ik was mijn korrelige hummus op een gegeven moment zelfs zo zat dat ik gestopt ben met zelf hummus maken. Totdat ik deze truc ontdekte. Het klinkt simpel, maar het werkt fantastisch. Door je hummus niet alleen te blenden totdat er geen stukjes meer inzitten, maar daarna nog een tijdje door te blenden, krijg je een heerlijk zachte en romige structuur. Dames en heren, de tijd van korrelige hummus is voorbij!

2. Minder olie, meer water

In hummus in de supermarkt zit vaak veel olie, waardoor dit gezonde goedje een vrij calorierijke snack wordt. En dat is eigenlijk helemaal niet nodig! Er wordt in supermarkthummus vaak veel olie toegevoegd omdat dit de textuur romiger maakt, maar met voorgaand trucje heb je dat niet nodig. Bovendien heeft een goede olijfolie een vrij pittige smaak, waardoor ik zelf de olijfolie snel vindt gaan overheersen. Ik voeg vaak ongeveer een eetlepel toe aan mijn hummus, en voeg dan water toe tot het de gewenste romige en zachte structuur heeft. Wees niet bang om wat water toe te voegen, dit doet niet af aan de smaak en maakt je hummus echt romiger. Oké, je kan niet te scheutig zijn met het water. Het moet geen soep worden.

3. Knoflook

De smaak van rauwe knoflook in hummus kan best heftig zijn. Ik begin daarom zelf altijd met iets minder knoflook dan in het recept staat en voeg dan langzaam knoflook toe totdat ik het zelf lekker vind smaken. Als je niet zo van rauwe knoflook houdt, zijn er verschillende manieren om de rauwe knoflook te vervangen: 1) knoflookpoeder. Deze knoflook is gedroogd en gemalen. Je kan het altijd in je keukenkastje hebben staan en het smaakt een stuk minder intens dan de verse variant. 2) Gepofte knoflook. Als je een keer extra moeite wilt doen, kan je je knoflook in de oven poffen door de tenen ongepeld tien minuten op 200 graden te bakken. Het zorgt voor een hele andere smaak die ik moeilijk kan beschrijven. Probeer het gewoon eens uit zou ik zeggen! Tip: als je hummus maakt met geroosterde groente (wortel, pompoen, paprika, ed.) kan je tijdens het roosteren de knoflook er natuurlijk gewoon bij leggen. 3) Gebakken knoflook. Bak de knoflook in een koekenpan met wat olie of water totdat hij goudbruin is en voeg hem daarna toe aan je hummus. Hiervoor dezelfde tip als hiervoor: als je toch al iets bakt voor in de hummus, zoals ui of tomaten, kan je de knoflook net zo goed even meebakken.

4. Gedroogde kikkererwten

Het is even wat meer werk, maar als je zelf je gedroogde kikkererwten weekt en kookt, is je hummus smaakvoller. Ik zal eerlijk toegeven dat ik dit lang niet altijd doe en een potje kikkererwten veel makkelijker vindt. Als je besluit zelf te gaan weken en koken, hou dan een weektijd aan van minimaal acht uur en kook je kikkererwten tot ze goed zacht zijn. Als je ze al dente kookt krijg je namelijk alsnog korrelige hummus.

5. Toppings!

Als je dan een lekkere hummus hebt gemaakt, mogen toppings niet ontbreken. Het belang van een goede topping kan niet worden onderschat: het zorgt er niet alleen voor dat je hummus er mooier uitziet, het voegt ook veel toe aan de smaak en textuur. Hieronder legio ideeën:

 • Een scheutje goede olijfolie, een klassieker;
 • Wat paprikapoeder, versgemalen peper of cayennepeper;
 • Verse kruiden, zoals peterselie, koriander of bieslook;
 • Een paar kikkererwten
 • Pitjes, denk aan pijnboom-, zonnebloem-, pompoenpitten, chia-, maan- of sesamzaadjes. Ook een combi van twee of drie soorten pitjes is erg lekker;
 • Gebakken uitjes, die je ook over Indonesische gerechten gooit;
 • Zongedroogde tomaten, olijfjes of geroosterde paprika’s uit pot in kleine stukjes gesneden
 • Geroosterde of gegrilde groenten, in kleine stukjes
 • Een schepje pesto (check hier verschillende recepten)
 • Geroosterde nootjes, zoals pistache of amandelen
 • Of een combi van bovenstaande!

Heel veel plezier met het maken van je hummus (en het opeten)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s