Sri Lankaans eten

 

Zoals beloofd een blogpost over het eten in Sri Lanka. In mijn vorige blogpost vertelde ik dat het zo makkelijk is om als veganist te eten in Sri Lanka. Vandaag wil ik jullie meenemen in de Sri Lankaanse eetcultuur door middel van een eetwoordenboek, een paar restaurants die ik kan aanraden en een lekker recept voor een echte Sri Lankaanse curry die ik bij de locals heb leren maken.

Sri Lankaans eetwoordenboek

Dahl

Dahl is een linzencurry die op elk moment van de dag gegeten kan worden. De Sri Lankanen zelf eten het graag bij het ontbijt, met string hoppers en kokos sambol. Ook is het vaak onderdeel van een rice & curry

Fried rice

Fried rice, of gebakken rijst, is een soort nasi die eigenlijk in elk restaurant geserveerd wordt. Je kan allerlei varianten krijgen, maar voor veganisten is de vegetable fried rice geschikt. 

Fruit (juice)

Het verse fruit van Sri Lanka… ik kan er nog van wegdromen. Wij dronken dagelijks één of twee verse fruit juices, oftewel verse vruchtensmoothies. De vruchten worden daar namelijk niet versapt, maar gewoon vers in de blender gegooid. Probeer ze vooral allemaal uit! Papaya, mango, ananas, banaan, avocado, watermeloen, limoen, of een lekkere mix (mijn favoriet!). Vraag alleen wel altijd of je een juice zonder suiker mag, want het zongerijpte fruit is meer dan zoet genoeg. Als je voor zero waste gaat, vraag dan ook of ze het rietje achterwege laten. Vers fruit kan je overal langs de weg kopen (en in de bomen zien hangen). 

Hoppers

Hoppers zijn pannenkoekjes van rijst en kokos die in een wok gemaakt worden en zijn heel erg lekker! Zowel met wat dahl en kokos sambol als met een beetje honing (als je dat eet) zijn ze heerlijk. Je kunt hoppers soms bestellen bij het ontbijt en vaak ook bij broodjeszaken langs de weg kopen. 

King coconut

Er groeien verschillende soorten kokosnoten in Sri Lanka, maar de zogenaamde king coconut is bij uitstek de favoriet. Overal langs de weg kan je voor 70 LKR (0,35 euro) een kokosnoot kopen. De verkoper hakt dan een deel eraf zodat je het verse kokoswater kan drinken. Vergeet ook niet te vragen of ze hem openmaken! Je kan dan met een stuk van de kokosbast (“natural spoon” zoals ze dat zeggen), het vruchtvlees uitlepelen. Heel zacht en fris. Echt een aanrader! 

Kokos sambol

Ook al lijken de woorden sambal en sambol erg op elkaar, toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Al is een sambol vaak pittig, in Sri Lanka is niet chilipeper, maar verse kokosrasp het hoofdingrediënt voor een sambol. Ook is het qua textuur meer een strooisel dan een pasta. De Sri Lankanen brengen de sambol op smaak met bijvoorbeeld limoensap, zout en chilipeper, maar ik heb ze ook sambol zien maken met wortel. De sambol wordt bij alle soorten curry’s gegeten.  

Kottu

Kottu lijkt een beetje op fried rice. Het voornaamste verschil is dat in plaats van rijst aan stukken gesneden roti gebruikt wordt als bron van koolhydraten. 

Papadum 

Papadum zijn dunne, gefrituurde deegpannenkoekjes die je vaak bij curry geserveerd krijgt. 

Roti

Roti’s zijn platbroden die in Sri Lanka veel gegeten worden en doen denken aan een dikke tortilla. Roti’s kunnen hartig of zoet gegeten worden, groot of klein zijn. Soms vermengen ze ook kokos door het deeg, de zogenaamde coconut roti. Je kan roti’s kopen bij bakkerijtjes en broodjeszaken, bij restaurants of bij rotitentjes langs de weg, waar ze dan vers voor je gemaakt worden. Het leuke van roti’s is dat de vulling altijd anders is: als je een vegetable roti eet is de vulling meestal een soort groentecurry, maar de kruiden zijn nooit hetzelfde. Ook de roti’s met fruit zijn erg lekker. 

Rice & curry

Rice and curry is Sri Lanka’s nationale gerecht en dit zal je dan ook overal kunnen krijgen. Maar let op: het is niet zomaar een curry. Als je dit bestelt, krijg je meestal een berg witte of rode rijst en een stuk of vijf à zes curries en vaak zit er óók nog dahl en papadum bij. Het aantal soorten curries is eindeloos: aubergine, jackfruit, aardappel, sperziebonen, ananas, pompoen, bananenbloem, okra, kool, bieten… you name it. Wil je dat ook eens proberen? Bekijk dan eens het recept hieronder! 

Samosa

Samosa’s zijn gevulde gefrituurde deeghapjes die je bij veel straatventers en kleine winkeltjes kan kopen. Ik at heel veel vegetable samosa’s, die net als de roti elke keer weer anders smaakten. 

String Hoppers 

String hoppers zijn de rijstnoedels die in Sri Lanka veel gegeten worden. Ze worden vooral veel als ontbijt gegeten met dahl en kokos sambol. Ook maken de Sri Lankanen rolletjes van string hoppers gevuld met gezoete kokosrasp: echt een traktatie.  

Waar te eten

Er zijn in Sri Lanka zoveel plekken om iets te eten, dat je er duizelig van wordt. Een paar tips van deze verstokte veganist om lekker te kunnen eten:

Negombo

Herbs & Spice – Dit is een vegetarisch restaurant waar ze ayurvedisch koken. De veganistische opties staan heel duidelijk aangegeven op de kaart, en zijn stuk voor stuk heerlijk. Het eten is voornamelijk Sri Lankaans, maar overheerlijk en goed gekruid (niet te spicy). Het restaurant zit aan een – zo heb ik vernomen van de andere gasten – heel goede ayurvedisch retraitecentrum (spa, massage, voeding). En ik moet zeggen, als ik dit elke dag had moeten eten, was ik een tevreden mens geweest.

Kandy

Broodjeszaak bij het station – Als je de treinreis van Kandy naar Ella gaat maken, vergeet dan vooral niet om een paar samosa’s, roti’s en hoppers te scoren bij dit tentje. Ik vond de dingen die ze hier maken persoonlijk erg lekker en er is veel keuze voor een veganist.

Ella

Spice & hot pot – Ook al stonden bij dit pas geopende restaurant nog weinig veganistische gerechten op de kaart, toch zou ik deze plek aanraden. Het is rustig, het decor is prachtig en de eigenaresse is heel erg vriendelijk. Vraag of ze een groentecurry willen maken en het wordt vers voor je bereid. 

Café Chill – Dit is het populairste café in Ella. Het zit dan ook altijd stampvol met toeristen. De ontbijtjes zijn niet zo geweldig, maar voor een lunch of diner zou ik deze plek zeker aanraden. Ze hebben heerlijke verse sapjes en curry, maar hebben ook veel westerse opties op de kaart, zoals burgers, pizza, salade en soep. 

In Reincarnation – In dit cafeetje hebben we alleen ontbeten, maar heb ik een super lekkere avocado toast gegeten. Als je zegt dat je vegan bent, komen ze gelijk met een alternatief voor de vegetarische opties met ei of kaas. Wat een lieve mensen!

Trincomalee 

Nina restaurant – Dit gezellige restaurantje in de buurt van het strand wordt gerund door Nina en het is één van de weinig plekken waar je lekkere, vegan pannenkoeken kan eten! Naast pannenkoeken zijn er veel vegan opties, dus vraag er vooral naar als je er bent.   

La Prince – Dit vond ik het allerleukste restaurantje waar we de hele vakantie zijn geweest, dus sla deze niet over! Het is een piepklein restaurantje gerund door een kok met veel passie voor eten. Hij heeft net een andere kaart dan de andere restaurants in de buurt, maar schroom vooral niet om iets anders te vragen. Hij heeft veel gezonde en lekkere vegan opties, gemaakt van pure ingrediënten. Ga hierheen!

Sigiriya

Pradeep, Chooti of Ahinsa (ik weet niet meer welke) – In Sigiriya is er één straat met een aantal gezellige restaurantjes eraan. Eigenlijk is het om het even waar je gaat eten, ze zijn allemaal even leuk. Ik at hier een heerlijke roti met groenten en avocado die zo groot was als mijn onderarm (!). 

De keuken in!

Ik kan je vertellen, deze rice & curry is echt heerlijk! Maak het vooral als je een keer uit wilt pakken in het weekend of voor een feestje. Het kost ongeveer twee tot tweeënhalf uur om te maken, maar het gaat sneller als je er handigheid in krijgt (onze Sri Lankaanse gastvrouw kon het in 45 minuten). 

Schrik niet, het recept is nogal lang. Het zijn een aantal kleine curry’s die je zoals op de foto om een berg rijst heen serveert. Je kan er ook voor kiezen om één of twee curry’s te maken en het met rijst en kokos sambol te serveren. Pak dan dubbele tot drievoudige hoeveelheden per recept. 

Moeite om de ingrediënten te vinden? Dat snap ik, sommige dingen verkopen ze niet in de reguliere supermarkt. Zelf vond ik alles wat ik zocht bij de Aziatische supermarkt/toko, of je kan het bestellen op internet. De curryblaadjes en de pandan zijn het lekkerst als ze vers zijn, maar als je die niet kan vinden kan je ook gedroogde gebruiken. 

P.s. Je kan dit recept maken met één pan als je wilt, als je in staat bent de gerechtjes die klaar zijn warm te houden. Een rechaud oid is daarom aan te raden.

Sri Lankaanse Rice & Curry 

= voor de kookliefhebbers

Ingrediënten voor 4 à 5 personen

Twee (senseo)kopjes rijst (ik gebruik zilvervlies, de Sri Lankanen gebruiken meestal witte rijst)

2 papadums

Kokosolie, het liefst niet ontgeurd

Bananenchips

2 groene (bak)bananen, in dunne halve maantjes

Een takje curryblaadjes (ongeveer 10)

½  ui, gesnipperd

Limoensap, zout en peper

Kokos sambol

Een handvol geraspte kokos

1 rode peper, fijngesneden

Sap en rasp van ¼ limoen

Gebakken aubergine

2 dunne aubergines, in reepjes

½  ui, gesnipperd

1 theelepel pandan, fijngesneden

Een takje curryblaadjes (ongeveer 10)

Zout en peper naar smaak

Aardappelcurry

Vier medium aardappels, 10 minuten gekookt in de schil en in grove stukken

½ tomaat, in blokjes

½  ui, in halve ringen

1 theelepel fijngesneden pandan 

¼ kaneelstokje, verkruimeld

1 theelepel mosterdzaadjes

½ theelepel peper

¼ theelepel chilipoeder

Zout naar smaak

Sperziebonencurry

Een grote handvol sperziebonen, ontdaan van de uiteinden en in drieën

Een takje curryblaadjes (ongeveer 10)

¼ kaneelstokje, verkruimeld

2 tenen knoflook, fijngesneden

Een stukje gember, fijngesneden

1 theelepel pandan, fijngesneden

½ theelepel kurkuma

1 theelepel kerriepoeder

½ theelepel zwarte peper

Zout naar smaak

Een kneepje limoensap

3 opscheplepels kokosmelk

Koolcurry

¼ witte kool of een halve kleine kool, fijngesneden

½ tomaat, in blokjes

½ ui, in halve ringen

1 theelepel mosterdzaadjes

1 theelepel padan, fijngesneden

½ theelepel kurkuma

½-1 theelepel geroosterd kerriepoeder (hier is moeilijk aan te komen, je kan het vervangen door gewone kerrie of je kerriepoeder even aan laten bakken)

½ theelepel kerriepoeder

½ theelepel zwarte peper

¼ theelepel chilipoeder

Zout naar smaak

4 opscheplepels kokosmelk

Pompoencurry

Een kwart van een oranje pompoen, zaden verwijderd en in blokjes (schil kan je laten zitten)

½ ui, gesnipperd 

1 tomaat, in blokjes

2 tenen knoflook, fijngesneden

Een stukje gember, fijngesneden

1 theelepel pandan, fijngesneden

¼ kaneelstokje, verkruimeld

1 theelepel kerriepoeder

½ theelepel chilipoeder

½ theelepel zwarte peper

Zout naar smaak

Een kneepje limoensap

Drie opscheplepels kokosmelk

Okra curry

10 vingers okra, in plakjes

1 tomaat, in blokjes

½ ui, in halve ringen

2 tenen knoflook, fijngesneden

Een stukje gember, fijngesneden

1 theelepel pandan, fijngesneden

¼ kaneelstokje, verkruimeld

Een takje curryblaadjes (ongeveer 10)

½ theelepel zwarte peper

Zout naar smaak

3 opscheplepels kokosmelk

Kleine warmhoudschaaltjes en/of een rechaud zijn aan te raden, maar niet noodzakelijk

Theedoeken of keukenpapier

Wok of diepe pan

Schuimspaan

Bereiding

Kook de rijst in water met zout totdat deze zacht is. Zet apart en wikkel eventueel in een theedoek of deken om hem warm te houden. 

Papadums

Verhit een ruime hoeveelheid kokosolie in een wok en wacht tot deze goed warm is. Frituur de twee papadums in de olie. Als ze op gaan bollen zijn ze klaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek. 

Bananenchips

Zodra je klaar bent met de papadums, voeg je de plakjes banaan aan de olie toe. Voeg als ze bijna klaar zijn nog wat curryblaadjes toe en bak mee. Als ze knapperig zijn, verwijder je ze met de schuimspaan uit de olie en leg je ze tevens op het keukenpapier. Meng met zout, peper en limoensap.

Gebakken aubergine

Voeg de aubergine toe aan de olie en laat ongeveer 15 minuten bakken, tot ze zacht zijn. Voeg dan de overige ingrediënten toe, bak nog even mee en verwijder dan uit de pan. Houd warm. 

Kokos sambol

Terwijl de aubergines garen, kan je de kokos sambol klaarmaken. Meng hiervoor alle ingrediënten simpelweg door elkaar in een kom.

Aardappelcurry

Voeg een theelepel kokosolie toe aan de wok en voeg mosterzaad en ui toe. Bak even af en voeg dan ook de kaneel en de pandan toe. Als de uien glazig zijn, kan je de aardappelen, tomaten en overige specerijen toevoegen. Bak nog een paar minuten tot de tomaten zacht geworden zijn en doe het eten in een warmhoudschaaltje. 

Sperziebonencurry

Voeg een theelepel kokosolie aan de pan toe en voeg de curryblaadjes, de kaneel, de knoflook, de gember, de pandan en de boontjes toe. Bak even af en voeg dan ook de andere kruiden en de kokosmelk toe. Laat stoven tot de boontjes beetgaar zijn en giet over in een warmhoudschaal.

Koolcurry

Meng in een kom de kool alvast met het zout, het chilipoeder, de kerriesoorten, de kurkuma en de peper en meng door elkaar. Voeg vervolgens een theelepel kokosolie toe aan de wok en voeg de mosterzaadjes toe. Laat even bakken en doe dan ook de ui en de pandan in de wok erbij. Laat even afbakken tot de ui glazig is. Daarna kan het koolmengsel erbij. Bak nog even voordat je de kokosmelk toevoegt. Stoof het mengsel tot de kool zacht is geworden. 

Pompoencurry

Voeg een theelepel kokosolie aan de wok toe. Voeg de ui, de knoflook en de gember toe aan de pan en bak tot het begint te geuren. Voeg dan ook de pompoenblokjes, de specerijen en de tomaten toe. Voeg op het laatst de kokosmelk toe en laat even stoven tot de pompoen zacht is. Giet over in een warmhoudschaal. 

Okra curry

Voeg een theelepel kokosolie toe aan de wok. Doe de ui, de knoflook, de gember, de kaneel en de pandan in de pan. Voeg als dit begint te geuren ook de okra, de tomaat, de specerijen en de kokosmelk toe. Laat even stoven tot de okra zacht is (dit gaat vrij snel). 

Serveer de losse curry’s op tafel zodat je gasten zelf de curry’s kunnen opscheppen. Geniet van dit heerlijke feest op tafel 🙂 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s