Peren kruimeltaart: Heerlijk en Herfstig

Mijn vriend kwam laatst thuis met een enorme lading biologische appels en peren. Hij had ze zelf geraapt op het terrein van de opdrachtgever waarvoor hij die dag aan het werk was (met toestemming natuurlijk). Ze lagen daar maar en niemand at ze op… Dat kon hij dus niet laten gebeuren! Dus daar zaten we met tien plus kilo heerlijk biologisch fruit waar een bestemming voor gezocht moest worden. Gelukkig was het nog wat onrijp en had ik tijd genoeg om een paar lekkere recepten te bekokstoven…

En ja, toen was er taart. Een gigantische, heerlijk geurende perentaart. Want laten we eerlijk zijn: appeltaart is een beetje cliché, toch?

En weet je wat het geweldige eraan is? Hij is vegan, vol met vers fruit, het is een oud-Hollands recept met een twist en je hebt tijdens het klaarmaken gegarandeerd een kneuterige middag in de keuken op een gure herfstdag. Steek wat kaarsjes aan, zet een gezellig muziekje op en de sfeer is compleet.

Peren kruimeltaart

= Voor de kookliefhebbers

Ingrediënten voor 12 stukken

Voor het taartdeeg

 • 400 bloem of volkorenmeel of een mengsel van de twee
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 250 gram koude plantaardige margarine
 • Een snufje zout
 • Een theelepel bakpoeder
 • Een scheutje sojamelk indien nodig

Voor de vulling

 • Peren: het aantal peren is afhankelijk van de grootte van je springvorm. Ik had er voor mijn grote springvorm 12 nodig.
 • Kaneel naar smaak (in mijn geval is dat heel veel)

Voor de crumble

 • 100 gram havermout
 • 100 gram walnoten, in stukjes gebroken
 • 100 gram suiker
 • 100 gram volkorenmeel
 • 6 eetlepels koolzaadolie
 • Een beetje water
 • Een beetje kaneel
 • Een snufje zout

En verder…

 • Een springvorm
 • Bakpapier
 • Een mengkom (of twee)
 • Een oven
 • Een beetje extra olie om in te vetten

Bereiding

Begin met het deeg. Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een mengkom en roer even door elkaar. Snijd de koude margarine in kleine blokjes en mix deze door het deeg. Verkruimel het verder tussen je vingers tot het de textuur krijgt van broodkruimels en kneed er dan vlug een samenhangend deeg van. Voeg sojamelk toe als het deeg wat te droog blijkt (bij mij was dit het geval). Zet het deeg een uur in de koelkast. Ik deed dit door de kom met herbruikbare folie erover in de koelkast te plaatsen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Intussen kan je verder met de vulling en de crumble. Voor de vulling schilde ik mijn peren (maar ongeschild mag net zo goed, scheelt een hoop werk) en sneed ik ze in blokjes. Dit mengde ik met een ruime hoeveelheid kaneel. Hier kan je vertrouwen op je eigen smaak: de één houdt meer van kaneel dan de ander.

Maak daarna de crumble door alle ingrediënten door elkaar te mengen in een kom en het tot kruimels te kneden. Als je deeg te los blijft, kan je wat meer olie en water toevoegen om het meer samenhang te geven.

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met olie.

Haal het deeg uit de koelkast en doe het in de ingevette springvorm. Vorm er met je handen een bodem en randen van. Als je te veel hebt, kan je het overgebleven deeg invriezen voor een ander keertje. Of je maakt een hogere taart of een dikkere bodem. Een andere manier om het op te maken is door strengen deeg op de bovenkant te leggen zoals bij een klassieke appeltaart, alleen dan moet je wel de crumble laten zitten.

Doe de perenblokjes in de springvorm en bedek ze met de kruimels. Zet de taart dan in de voorverwarmde oven. Hoe lang hij erin moet verschilt erg per oven, dus houd de taart goed in de gaten! Bij mij duurde het tussen de 30 en 40 minuten, maar in sommige ovens duurt het een uur. Check vanaf een half uur regelmatig of de crumble al goudbruin wordt en het deeg gaar is.

Als je denkt dat de taart klaar is, laat hem dan even afkoelen. Persoonlijk vind ik de taart het lekkerst als hij een nachtje in de koelkast heeft gestaan, maar ook warme taart is heerlijk.

Variatietips:

 • Zoals eerder benoemd kan je het korstdeeg ook gebruiken om een geruit patroon van strengen bovenop te taart te maken.
 • Gebruik ook eens andere noten: hazelnoten en amandelen zijn ook erg lekker met peer.
 • In plaats van peren kan je natuurlijk ook appels gebruiken. Of een combinatie van de twee.

Geniet er in ieder geval van! En vergeet de kaarsjes en de warme thee niet 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s