Een minimale gardarobe – 10×10 challenge

Zoals ik eerder al schreef in mijn artikel over een minimale kledingkast, is minder kleding hebben beter voor het milieu. Maar om ermee te beginnen kan, weet ik uit ervaring, best een uitdaging zijn. Want welke kledingstukken zijn niet alleen fijn om te dragen, maar passen ook nog bij elkaar? Een 10×10 challenge kan helpen om die vraag te beantwoorden.

Wat is een 10×10 challenge?

Het is een uitdaging die bedacht is door Lee van Style Bee. Het houdt in dat je met 10 kledingstukken 10 outfits maakt en die 10 dagen draagt, het liefst achter elkaar. Je mag zelf kiezen welke kledingstukken en accessoires je tot die tien rekent, afhankelijk van hoe groot je je uitdaging wilt maken. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om schoenen, jassen en sjaals wel of niet toe te voegen.

Waarom een 10×10?

Het doel voor mij om een 10×10 te doen, was vooral om te experimenteren met mijn kleding en te leren wat wel en niet bij elkaar past. Andere voordelen zijn:

  • Je wordt je bewuster van je stijl;
  • Je kan creatiever worden met de kleren die je al hebt;
  • Het helpt je om blijer te worden met wat je al hebt (en dus minder te winkelen);
  • Het helpt bij het pakken als je op reis gaat;
  • En last but not least… het helpt bij het samenstellen van een minimale gardarobe.

De regels van mijn 10×10

Voordat we dan echt met de resultaten van mijn challenge beginnen, zet ik nog kort voor jullie de regels op een rijtje die ik hanteerde voor mijn 10×10:

  • Kledingstukken die meetelden waren: topjes, jasjes, sjaals, rokken, broeken, jurken, maillots en vesten.
  • Kledingstukken die niet meetelden waren: jassen, schoenen, sokken, ondergoed, mutsen, handschoenen, riemen en sieraden.
  • De bedoeling was om met de tien kledingstukken die ik uitkoos tien verschillende outfits te maken en die over tien dagen verdeeld te dragen.
  • Ik mocht tussendoor zo vaak wassen als ik wilde (want fris ruiken en er representatief uitzien is voor mij heel belangrijk).
  • Als iets kapot zou gaan mocht ik het vervangen door iets anders.

Mijn tien kledingstukken

1) Zwarte broek: Laten we beginnen met de broeken. Ik koos twee broeken uit, zodat ik af kon wisselen gedurende de week. De eerste die ik koos was deze heerlijk zittende zwarte skinny spijkerbroek. Hij zit me als gegoten en past bij bijna alles. Deze hoort zeker bij mijn favoriete kledingstukken. De meeste broeken koop ik nieuw, omdat ik het best lastig vindt om een goede spijkerbroek te vinden in de tweedehands winkel. Zo ook deze broek en de spijkerbroek hieronder. Af en toe heb ik echter een pareltje te pakken, dat dan ook zeker mee naar huis gaat.

2) Spijkerbroek: De tweede broek is een spijkerbroek. Want spijkerbroeken zijn gewoon basiskledingstukken. Deze zit lekker, is stretchy en ik vind de kleur heel mooi.

3) Zwart hemdje: Dit lange, zwarte hemdje met spaghettibandjes is voor mij ook een basiskledingstuk. Het kan overal onder of over en is ontzettend veelzijdig. Dit was dus een makkelijke keuze. Het hemdje dat ik hier gekozen heb heb ik jaren geleden nieuw gekocht, nog voordat ik tweedehands winkelde. Nu koop ik dit soort hemdjes eigenlijk altijd tweedehands. Ik gebruik ze zoveel en verslijt er daardoor ook regelmatig één. Om die reden leg ik mijn handen op elk tweedehands passend hemdje (zwart) dat ik vinden kan.

4) Zwart met wit gestreept jurkje: Toen ik mijn basiskledingstukken had uitgekozen, besloot ik dat het tijd was voor een kledingstuk dat het geheel interessant zou maken. Dit jurkje komt ongeveer tot halverwege mijn bovenbenen en heeft een driekwart mouw. Ik heb het tweedehands gekocht en ben er nog steeds erg blij mee. Het past goed bij een broek, maar kan ook als rok fungeren, ook heel veelzijdig dus. Eerst wilde ik voor kleur gaan, maar aangezien het mijn eerste 10×10 is, besloot ik te gaan voor zwart met wit gestreept. Het springt eruit, maar door de neutrale kleuren is het makkelijker te combineren. Meer kleur staat wel nog op het lijstje voor een volgende 10×10 uitdaging.

5) Maillot: Ik koos ook een lekker warme, zwarte maillot uit. Dan zou ik ondanks de kou het jurkje kunnen dragen.

6) Spijkerblouse: Dit is ook één van mijn favorieten. Veelzijdig, trendy en toch neutraal. Open, dicht, opgeknoopt… de mogelijkheden zijn eindeloos. Deze was destijds nieuw, omdat ze moeilijk tweedehands te vinden zijn. In mijn ervaring gaan dit soort blousjes echter jaren mee.

7) Spijkerjasje: Een leuk spijkerjasje tilt een outfit mijns inziens snel naar een hoger niveau. En het is, in tegenstelling tot de blouse, makkelijker te combineren met warmere of meer opvallende kledingstukken. Ook dit kledingstuk heb ik al jaren.

8) Roomkleurige trui: Ik hou van deze trui. Ik heb hem vorig jaar in de kringloopwinkel gevonden en ik was meteen verkocht. Hij is warm, maar ook net even anders door de driekwart mouw. En dan heb ik meteen iets om op zondag mee op de bank te kruipen.

9) Grijs vestje: Dit vestje is een geweldige aankoop geweest. Ook deze tikte ik tweedehands op de kop. De snit is speels en daardoor heeft het weinig nodig.

10) Kleurige sjaal: Daar is ie dan, de kleur in mijn outfit! De tinten die ik had uitgekozen waren zwart, wit, grijs en denim, maar deze groen met blauwe sjaal fleurt alles een beetje op. Hij is handgemaakt door mijn toenmalige schoonmoeder. Een uniek pareltje dus!

Mijn outfits

Dan hieronder de outfits die ik samenstelde. Je zult zien dat ik mijn gezicht geblurd heb; dit doe ik vanwege mijn privacy.

Dag 1: Het was zonnig herfstweer en ik had een dagje vrij, dus koos voor het jurkje met de sjaal erop.

Dag 2: Vrijdag moest ik werken, maar zouden we ’s avonds ook uit eten gaan. Ik combineerde het jurkje met een zwarte broek, het jasje en de sjaal. Professioneel genoeg, maar ook leuk voor een uitje. Ik ontdekte aan het eind van de dag echter dat er een gaatje in mijn broek zat, dus ik moest hem naar de kleermaker brengen. Ik verving hem daarom zo lang door mijn andere zwarte spijkerbroek (want ja, daar heb ik er twee van, omdat ik er zo van hou), maar die zit minder lekker. Ik besefte me meteen weer hoe belangrijk ik het vind dat kleding lekker zit en dat ik genoeg bewegingsruimte erin hebt.

Dag 3: Zaterdag was het heeeerlijk warm weer. Ik deed daarom mijn hemdje aan met een vestje, zodat ik kledingstukken aan en uit zou kunnen doen en zo me aan zou kunnen passen aan de temperatuurstijgingen en – dalingen van de dag. Pluspunt: een lekker praktische outfit om alle klusjes te doen die ik op mijn lijstje had staan.

Dag 4: Ik ging met mijn vader naar het theater, dus wilde iets leuks aan. Ik combineerde het jurkje met het hemdje, waardoor het leek alsof ik een rok droeg. Jasje erover en klaar is kees!

Dag 5: Maandag is mijn vaste vrije dag dus trui en warme sokken aan en chillen maar!

Dag 6: Naar mijn werk trok ik mijn spijkerblouse aan. Professioneel en simpel. Ik combineer niet graag te veel soorten spijkerstof met elkaar, dus koos voor de zwarte broek. Maar toen kwam ik er op mijn werk achter dat de verwarming stuk was… en had ik de hele dag mijn jas aan op mijn werk.

Dag 7: Woensdag koos ik daarom voor iets warmers dan ik in eerste instantie gepland had. Ik droeg mijn zwarte hemdje en mijn witte trui, en daar overheen mijn spijkerjasje en sjaal. Dit alles met mijn zwarte spijkerbroek eronder en een paar gevoerde laarsjes. Lekker warm!

Dag 8: Aangezien de verwarming donderdag nog steeds niet gemaakt was, pakte ik het kledingidee van woensdag, maar verruilde mijn spijkerjack voor het vestje en mijn zwarte broek door de blauwe. En voilà, een geheel nieuwe outfit was geboren.

Dag 9: Ik moet eerlijk zeggen dat ik de challenge na acht dagen een beetje zat begon te worden. Niet per se omdat ik het combineren van outfits vervelend vond, maar omdat ik zo vaak moest wassen. Ik hou ervan als mijn kleren fris zijn en als ik ze zo vaak aan hebt, betekent dat een heleboel kleine wasjes. Ugh. Maargoed, mijn streepjesjurk was uit de was, dus die combineerde ik met een opgeknoopt spijkerblousje en de warme maillot. Aangezien het koud was, pakte ik een stel beenwarmers erbij. Die zaten niet bij mijn tien items, maar aangezien de uitdaging geen straf is maar een uitnodiging, voelde ik me vrij om dit soort warme kledingstukken erbij te pakken als dat nodig was.

Dag 10: Voor mijn laatste outfit pakte ik simpelweg het jurkje en deed het vestje erop. Leuke ketting erbij en klaar is kees 🙂

Mijn ervaringen

Ik vond het ontzettend leuk om de 10×10 te proberen en ga het zeker nog vaker doen! Mijn creativiteit werd er door aangewakkerd merkte ik, en dat bevalt me wel. Door deze uitdaging te doen heb ik nieuwe kledingcombinaties ontdekt die ik nu ook buiten de challenge om aantrek. Ik denk dat als ik deze uitdaging vaker zou doen, dat ik een goed beeld zou krijgen van in welke items ik me goed voel en welke in de kast blijven liggen. Zo schreef ik bij dag 2 bijvoorbeeld al dat ik mijn andere zwarte broek veel minder lekker vind zitten; hij voelt heel stug aan, waardoor ik niet zo lekker kan fietsen en bewegen. Het is fijn om een extra broek achter de hand te hebben, maar als ik in de tweedehands winkel een zwarte broek vind die beter zit, zou ik hem zeker inwisselen.

Verder vond ik het wassen wel een gedoe. Normaal heb ik een stapeltje zwarte shirtjes omdat ik ze dan om kan wisselen als ze niet fris meer zijn, nu moest ik twee tot drie keer in de week wassen. Het is voor zo’n project niet erg, maar daar heb ik normaal gesproken geen zin in.

Het allerfijnste van deze uitdaging vond ik echter het overzicht en de duidelijkheid. Ik hoefde ’s morgens geen kleding uit te kiezen, heerlijk! Het uitzoeken van de kledingcombinaties was in het begin wel even puzzelen en kostte me wel wat tijd. Het was echter wel leuk en ik kan me voorstellen dat het makkelijker gaat als ik het vaker doe.

Daarnaast voelde ik me ook nog eens mooi en comfortabel in de dingen die ik droeg. Zo zou ik me eigenlijk wel elke dag willen voelen in mijn kleren, maar ik kwam er door de 10×10 achter dat dit lang niet altijd het geval is. Hierdoor ben ik geïnspireerd geraakt om kritisch te gaan kijken naar wat er in mijn kledingkast ligt en in welke dingen ik me echt lekker voel en in welke niet.

Mocht je het leuk vinden om de 10×10 ook te proberen, kijk dan vooral eens op de beschrijving op de blog van Style Bee. Ik vind het ook leuk om te horen of te zien hoe het je is afgegaan en welke kleren je hebt gekozen. Laat het me weten!

Meer lezen over mode? Bekijk vooral eens mijn blogpost over tweedehands kleding en mijn blog over een minimalistische gardarobe.

Tot snel!

2 gedachten over “Een minimale gardarobe – 10×10 challenge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s