5 creatieve en duurzame ideeën voor de donkere dagen

De dagen worden weer korter en we krijgen met z’n allen de neiging om weer naar binnen te gaan. Nu er buiten minder te doen is, krijg ik behoefte aan dingen die ik binnen kan doen. Ik voor jullie een aantal leuke activiteiten verzameld die ik de laatste tijd gedaan heb op koude herfstdagen. De ideeën zijn een mengeling van activiteiten voor regenachtige herfstdagen, of juist een reden om wél even naar buiten te gaan; ideeën om voor samen te komen of juist lekker even alleen te doen. In ieder geval leveren ze allemaal een fijn resultaat op waar je vol voldoening op terug kan kijken. Kies wat leuks uit en ga lekker aan de slag!

1. Pompoenen snijden

Natuurlijk moest dit idee op één, ook al is Halloween al voorbij. Ik heb het zelf ook al twee keer gedaan deze maand en het snijden van een mooi gezichtje in de pompoen is zo voldoenend. Je kan grote pompoenen vaak voor een schijntje bij de boer kopen. Wat je doet, is dat je eerst een “deksel” maakt door de top van de pompoen eraf te snijden. Vervolgend hol je hem uit – maar maak de wand niet te dun. Je kan het gezicht het beste van tevoren even op papier schetsen en dan met stift op de pompoen tekenen zodra je tevreden bent met je ontwerp. Dan snijd je het gezicht uit. Kaarsje erin en klaar is kees! Het vruchtvlees kan je verwerken tot een pompoensoepje. En als hij begint te rotten kan hij gewoon in de groenbak of op de composthoop.

2. Zelf kaarsjes maken van resten kaarsvet

Als het donkerder en kouder begint te worden, gaan bij mij de kaarsjes aan. Het viel me daarbij op dat niet alle kaarsen mooi opbranden en dat ik vaak bleef zitten met grote stompen kaarsvet. Nou kwam ik online het idee tegen om van deze restjes nieuwe kaarsen te maken! Ik vind dat het in deze blogpost van (th)athomepage heel duidelijk uitgelegd wordt hoe het werkt. Je kan ze net zo maken als je zelf wilt, met verschillende kleuren, of juist in één kleur. Met een drupje aromatische olie maak je zo een geurkaars. Het smelten van kaarsvet geeft wel een hoop rotzooi. Ik leerde dat als je kokend water op de aangekookte kaarsvetresten giet en dan met een schuursponsje of doekje eroverheen gaat, de resten gemakkelijk te verwijderen zijn. Nog even napoetsen met wat afwasmiddel en klaar is kees!

3. Een herfst-/kersttak maken

Dit kunstwerkje is eigenlijk door puur toeval tot stand gekomen. Mijn vriend vond een prachtige tak in het bos en stond erop hem mee te nemen. Ik was in eerste instantie niet zo’n voorstander, maar toen we in het bos materialen hadden geraapt die we er met een lijmpistool opplakten en hij er een lichtsnoer omheen gebonden had, zag het er heel erg sfeervol uit. En het was verrassend makkelijk om te maken. Plus, als de takken beginnen te verleppen, kunnen ze vervangen worden door nieuwe. Of door kerstballen, figuurtjes, bloemen, noem maar op! Zo kan de tak aangepast worden aan elk seizoen. Met de dennen- en hulsttaken die we overhadden, maakte ik een “kerstboeket”, zoals je hieronder kan zien.

4. Taart bakken

Natuurlijk staat deze in het lijstje. Jullie weten dat ik van taart hou. Want wat is er nou gezelliger dan een heerlijke taart te bakken en samen op te eten als het buiten regent en koud is? Ik zeg: helemaal niks. Probeer bijvoorbeeld eens één van deze taarten:

5. Kastanjes rapen en poffen

In het bos zijn ontzettend veel tamme kastanjes te vinden. Je onderscheidt de tamme van de wilde door te kijken of ze in een bolster zitten met dunne, prikkelige stekels (in tegenstelling tot dikke, stompe stekels). Tamme kastanjes zitten vaak met meerdere in een bolster en zijn dus ook wat platter dan de bolle paardenkastanje. Snijdt er met een fruitmesje een kruisje in en leg ze in een hete koekenpan zonder olie totdat het velletje rond het kruisje open begint te staan. Je kan ze dan pellen en eten.

Naast kastanjes kan je ook op veel plekken walnoten en hazelnoten rapen. Zorg dat je ze goed te drogen legt, dan kan je ze lang bewaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s