Fulltime Rabbit Kerstmenu: Jingle Bell Shrooms

Zoals jullie wellicht intussen al weten ben ik gek op de kerstperiode. En bij kerstmis hoort een volwaardig plantaardig kerstmenu! Mijn streven is om elk jaar weer een lekker, gevarieerd en duurzaam kerstmenu voor jullie te verzinnen en ook dit jaar ben ik weer flink losgegaan. Met groenten en fruit van het seizoen, bij voorkeur biologisch en lokaal. Zie ook het menu van 2017 en het voor-, hoofd- en nagerecht van 2018 voor meer inspiratie! Bij het voorgerecht van 2018 heb ik ook een aantal duurzaamheidstips toegevoegd die ook zeker de moeite waard zijn om te bekijken!

Aangezien er vorige twee jaren al soep als voorgerecht op het menu stond, besloot ik het dit jaar anders aan te pakken. Als voorgerecht heb ik daarom voor jullie een soort borrelplankje samengesteld met heerlijke hapjes die perfect bij elkaar én bij de kerststemming passen. Maar het is niet zomaar een flats-flats in elkaar borrelplankje, maar eentje met flair. En niet onbelangrijk, alle dingen kunnen de dag van tevoren al klaargemaakt worden. Wel zo handig met de planning.

Jingle Bell Shrooms

oftwel

Paddenstoelen met Balsamicoreductie, Cashew”kaas” en Toast

= voor de kookliefhebbers

Ingrediënten voor 4 personen

Gebakken Paddenstoelen met balsamicoreductie:

 • Olijfolie
 • 450 gram gemengde paddenstoelen, bijvoorbeeld kastanjechampignons, oesterzwammen en shiitake, in kwarten
 • Twee kleine uien of drie sjalotten, in dunne halve ringen
 • Twee tenen knoflook, fijngehakt
 • 60 gram plantaardige zoetmaker, zoals agavesiroop, ahornsiroop of veganistische honing
 • 125 milliliter balsamicoazijn
 • Een handvol verse, gemengde kruiden, zoals bieslook, munt, peterselie en dille

Romige cashew”kaas”:

 • 285 gram ongebrande cashewnoten, een nachtje geweekt in water
 • 2 eetelepels edelgistvlokken
 • 1 theelepel zeezout
 • Een kneepje citroensap
 • Een paar sneetjes luxe volkorenbrood, bij voorkeur zuurdesem
 • Vijgencompote, optioneel (ik vind deze lekker)
 • Krachtige staafmixer, blender of keukenmachine
 • Mooie koekenpan of vuurvaste schaaltjes om in te serveren

Bereiding

De dag van tevoren

Begin met het maken van de balsamicoreductie. Doe de zoetmaker met de balsamicoazijn in de pan en breng aan de kook. Laat het geheel langzaam inkoken terwijl je regelmatig roert. De reductie is klaar als het de dikte en textuur van honing heeft. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.

Verhit de olijfolie in een koekenpan of andere lage pan (het is leuk als je het in de pan kan serveren, een alternatief is vuurvaste schaaltjes die je even opwarmt). Bak de uien en de knoflook tot de uien zacht worden. Voeg dan de champignons en de balsamicoreductie toe en laat het geheel op laag vuur stoven, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Roer regelmatig door.

Maak intussen de cashewkaas. Giet de geweekte cashews af en spoel nog even na. Doe ze samen met de edelgistvlokken, het zout en het citroensap in de blender en blend totdat het een mooie egale consistentie heeft. Voeg wat water toe totdat het je gewenste dikte heeft.

Proef de paddenstoelen en breng op smaak met peper en zout. Snijd de verse kruiden grof.

De dag zelf

Toast het brood. Stel de plank samen door de cashewkaas erop te scheppen en in de vorm van een kaasje te maken. Warm de paddenstoelen even op en bestrooi met de verse kruiden. Zet het pannetje (op een onderzetter) op de plank. Leg de toast en de vijgencompote erbij en serveer.

Geniet ervan in goed gezelschap 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s