Fulltime Rabbit Kerstmenu: Walking in a Veggie Wonderland

Welkom terug bij het kerstmenu van dit jaar! All wonderful veggies en andere awesomeness. Heb je het voorgerecht gemist? Klik dan hier om het recept voor Jingle Bell Shrooms te bekijken.

Voor het hoofdgerecht heb ik me dit jaar laten inspireren door Tal Ronnen, een veganistische chef uit Amerika. Daarom hoop ik dat dit hoofdgerecht een beetje de allure heeft van chique eten, want dat mag met kerst best wel een keertje. Ik heb echter geprobeerd de ideeën van Tal te vertalen naar een recept dat gemaakt kan worden met ingrediënten uit de supermarkt en met de keukenapparatuur van een doorsnee huishouden. En eerlijk is eerlijk, eigenlijk vind ik dat het best goed gelukt is. Maar ga het vooral zelf proeven!

Je kan dit gerecht zo serveren als je wilt. Voor de foto heb ik het natuurlijk er een beetje fancy uit laten zien, maar als je de gerechtjes in mooie schaaltjes op tafel serveert, is het net zo feestelijk als een mooie presentatie op het bord. Ook hier zal ik toevoegen wat je de dag (of twee) van tevoren al klaar kan maken, zodat je met kerst minder hoeft te stressen.

Walking in a Veggie Wonderland

Ofwel

Zachte Pompoenpuree met Gebakken Spruitensalade, Rode Gekarameliseerde Ui, Frisse Zuurkool en Rozemarijnaardappels uit de Oven

= voor de kookliefhebbers

Ingrediënten:

Zachte pompoen-wortelpuree:

  • Een halve Hokkaido pompoen, geschild en pitten verwijderd, in grote blokjes
  • Eén dikke of twee dunnere winterpenen, geschild en in grote blokjes
  • Een snufje cayennepeper
  • Zout en peper naar smaak

Gekarameliseerde uien met port:

  • Drie witte uien, in halve ringen
  • 200 milliliter rode port
  • Twee eetlepels bruine suiker
  • Drie tenen knoflook
  • Acht takjes verse tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie om in te bakken

Gebakken spruitensalade:

  • Twaalf spruiten, steeltjes verwijderd, in kwarten, de blaadjes los gepeld waar mogelijk
  • Een grote handvol met rucola melange
  • Een kneepje citroensap
  • Een eetlepel pompoenpitten
  • Een theelepel zwarte mosterdzaadjes
  • Verse kruiden, zoals bieslook en peterselie, optioneel
  • Plantaardige olie om in te bakken

Rozemarijnaardappels uit de oven:

  • 650 gram aardappels, ongeschild en gewassen
  • Twee eetlepels plantaardige olie
  • Grof zeezout naar smaak
  • Een theelepel gedroogde rozemarijn

Zoete zuurkool met walnoten:

  • Een half zakje zuurkool
  • Een halve appel, in blokjes
  • Vijf walnoten (of tien helften)

Oven

Staafmixer

Bereiding

De dag van tevoren

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de blokjes van de pompoen en de wortel in een ovenschaal en zet er een klein laagje water in. Zet het in de oven en laat een minuut of dertig stomen tot de stukken zacht zijn.

Verwarm wat olijfolie in een pan. Bak de uien, de knoflook en de tijm op zacht vuur tot de uien zacht zijn geworden. Dit duurt ongeveer twintig minuten. Voeg dan de port, de bruine suiker, peper en zout toe en laat het geheel met een deksel op de pan nog een half uurtje sudderen tot de uien mooi gekarameliseerd zijn en er niet zoveel vloeistof meer in de pan ligt. Als je de uien de dag van tevoren maakt, is het aan te raden om iets eerder met koken te stoppen, omdat je dan het laatste deel van het kookproces op de dag zelf kan voltooien als je ze opwarmt in de pan.

Verhit in een andere pan een beetje plantaardige olie en doe de spruiten en de mosterdzaadjes in de pan. Bak tot de spruiten mooie goudbruine plekken krijgen en laat even uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.

Je kan de aardappels de dag van tevoren alvast voorbakken als je wilt. Snijd de aardappels in partjes en besprenkel met olie. Doe ze in een ovenschaal in de oven zodra je de pompoen eruit haalt (je kan dezelfde ovenschaal opnieuw gebruiken, wel even afwassen natuurlijk). Laat de aardappels dan in de oven tot ze net niet gaar zijn, dit verschilt per oven en hoe dik je de partjes snijdt, maar zeg twintig minuten. Je hoeft dan op kerstmis zelf alleen de laatste tien minuten van het kookproces te voltooien.

Verder kan je de dag van tevoren alvast walnoten kraken.

De dag zelf

Begin met met het opwarmen van de aardappels in de oven. Bestrooi ze met rozemarijn, voeg het zeezout toe als ze uit de oven komen om te voorkomen dat de partjes uitdrogen.

Warm ook de pompoen- en wortelblokjes in een pannetje of de magnetron.

Warm de uien langzaam op in de pan.

Warm de zuurkool op samen met de appelblokjes. Garneer met walnoten.

Maak de salade door de gemengde salade in een mooie saladeschaal te doen en de vermengen met wat citroensap en de verse kruiden. Leg de spruiten erop en maak af met wat pompoenpitten.

Maak de wortel-pompoenpuree door een derde van de uien samen met de pompoen- en wortelblokjes te pureren met een staafmixer. Breng op smaak met cayennepeper, peper en zout.

Doe alles in mooie schaaltjes en serveer aan je gasten. Vrolijk kerstfeest!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s