Fulltime Rabbit kerstmenu: Have Yourself a Merry Little Pear Tart

Last but not least: het toetje! Dit jaar maakte ik voor jullie een supersimpele taart met veel effect: de tarte tatin. Het is een Franse uitvinding, om misschien beter gezegd: een Frans foutje. Een betere naam zou namelijk op-z’n-koptaart zijn, want volgens het verhaal ging er iets mis in het bakproces waardoor de kok de vulling eerst in de taartvorm deed en toen pas het deeg. Maar toen hij/zij de taart omdraaide, bleek het een enorm succes! Het fruit kan doordat het onder een dakje van deeg zit lekker sudderen en stomen, waardoor het heerlijk zacht en smaakvol wordt en de bodem wordt mooi krokant door de bovenwarmte van de oven.

De variatie die ik maakte is met peren, kruidensiroop en hazelnoten om er een echte kersttaart van te maken. Deze taart is het lekkerst als hij dezelfde dag nog gemaakt is: gelukkig kost het maar een kwartiertje voorbereidingswerk. Mocht je ervoor kiezen om de siroop zelf te maken, dan kan dit natuurlijk wel de dag van tevoren. Enfin, op naar het recept!

Have Yourself a Merry Little Pear Tart

Oftewel

Peren Tarte Tatin met Hazelnoten

= een beetje handigheid vereist

Ingrediënten voor één taart (ongeveer zes stukken)

Drie grote of vier kleine peren

100 ml kruidige siroop (100 gram suiker, 200 ml water, een kaneelstokje, sinaasappelschil en een scheutje rode wijn of port)

Een theelepel kaneel, optioneel

15 gram hazelnoten

6 plakjes diepvriesbladerdeeg (de naturelvariant is vaak vegan)

Bereiding

De dag van tevoren

Als je ervoor kiest om de siroop zelf te maken, dan is het handig om hier op tijd mee te beginnen. Dit doe je door de ingrediënten samen in een steelpannetje te doen en aan de kook te brengen. Zodra het kookt, zet je het vuur zacht en laat je de siroop langzaam pruttelen totdat het de dikte heeft van ahornsiroop. Laat even afkoelen of gebruik direct als je meteen aan de taart begint. Je kan de siroop een aantal maanden in de koelkast bewaren.

Als je liever niet de moeite neemt om de siroop te maken, kan je ook siroop gebruiken die je in de winkel hebt gekocht, bijvoorbeeld karamel- of stoofperensiroop. Je kan je gekochte siroop eventueel nog op smaak brengen met wat kaneel en sinaasappelrasp.

Een derde optie is, in het geval dat je ook stoofpeertjes maakt in de tijd voor kerst, je het kookvocht daarvan met wat extra suiker in kan koken en kan gebruiken.

De dag zelf

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooi het bladerdeeg. Vet een taartvorm in met wat olie.

Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kwarten. Leg ze met hun rug op de taartbodem.

Besprenkel ze rijkelijk met de siroop. De mijne was iets te dun, dus vandaar dat hij niet zo goed zichtbaar is.

Hak de hazelnoten grof en verdeel ze over de taartvorm. Als je net zoals ik van kaneel houdt, kan je nog wat extra kaneel toevoegen.

Leg de vellen bladerdeeg over de peren heen en stop ze goed in.

Zet de taart 30 minuten in de oven of tot het bladerdeeg mooi goudbruin is geworden.

En dan de laatste stap… keer hem om!

Eet smakelijk en een vrolijk kerstfeest!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s