Duurzaam voor Dummies – Too Good To Go

In Duurzaam voor Dummies zal ik elke keer kort een tip uitlichten om duurzamer te leven. Deze tips zijn laagdrempelig en makkelijk te realiseren. Ook kan je lezen hoe je met deze kleine aanpassingen een verschil maakt. Want het maakt niet uit hoe groot de stappen zijn die je maakt, of hoe snel je ze maakt, het gaat erom dat je ze maakt. Zodat we samen, stap voor stap, toe kunnen werken naar een groene, leefbare aarde. Doe je mee?

Ik heb Too Good To Go recent herontdekt. Eerst had ik de app alleen op mijn telefoon staan, maar sinds ik ontdekt heb dat het aanbod het laatste jaar enorm is toegenomen, ben ik er ook daadwerkelijk gebruik van gaan maken.

Wat is Too Good To Go?

Too Good To Go is een app die je gratis op je telefoon kan downloaden. In de app zie je welke winkels, restaurants, tankstations, etc. meedoen bij jou in de buurt. Als die winkels dan producten over hebben die de houdbaarheidsdatum naderen, zoals groenten, fruit, melk, vlees en brood, zetten ze er pakketjes op die je kan kopen en tegen sluitingstijd bij de winkel kan ophalen. Wat in het pakketje zit, is altijd een verrassing. Je betaalt dan standaard maar één derde van de waarde die in je pakketje zit, dus je bent ook nog goedkoper uit. Of je haalt verse broodjes, sapjes en warme maaltijden op bij cafés, bakkers en restaurants. Maar je moet wel snel zijn, want op is op.

Waarom is Too Good To Go zo’n goed initiatief?

Er zitten veel voordelen aan de app, waardoor een er win-win situatie gecreëerd wordt voor supermarkt, consument en milieu. Namelijk:

  • De supermarkt krijgt nog geld voor producten die ze normaal zouden weggooien.
  • De consument is goedkoper uit voor zijn/haar boodschappen en heeft een leuk verrassingspakketje waardoor het ook nog als een cadeautje voelt.
  • Er wordt minder eten weggegooid, dus hoera voor het milieu!

Waarom eten weggooien slecht is voor het milieu

Je ziet hieronder een figuur die ik zelf samen heb gesteld om je in een oogopslag een idee te geven van welke weg voedsel moet afleggen voordat het in je koelkast terecht komt. Ondanks dat dit een versimpelde weergave is, geeft het wel een indruk van de hoeveelheid energie, water, land en materiaal die er nodig is om de voedingswaren te produceren die gemakkelijk uit de schappen in de supermarkt kan pakken. Je kan je voorstellen dat als je voedsel weggooit, als die moeite en milieubelasting voor niets is geweest. Hoe vaker je dat doet, hoe meer energie, water en land je verspilt. En als iedereen dat doet… dan stapelt die verspilling enorm op. Zonde van onze beperkte (fossiele) bronnen en zonde van ons geld.

Figuur 1. De reis die voedsel aflegt en wat daarvoor nodig is

Hoeveel voedsel verspillen supermarkten?

Het is heel erg lastig hier goede cijfers over te vinden. Dit is wat ik heb gevonden:

  • Een artikel van de NRC uit september 2019 benoemt dat er 180.000 ton aan voedsel in de prullenbakken van de supermarkt beland. Onduidelijk is of dit om voedsel gaat dat nog eetbaar is.
  • In 2015 meldde de NOS dat supermarkten verantwoordelijk waren voor 3 tot 5 procent van de totale voedselverspilling. Catering en horeca waren volgens dit artikel verantwoordelijk voor 11 procent.
  • Volgens een rapport van WUR uit 2013 (dus verouderd) werd er in België tussen de 400.000 en 500.000 ton aan eetbaar voedsel weggegooid in de productieketen (supermarkt, opslag, landbouw).
  • Volgens het Voedingscentrum zijn we echter in de afgelopen tien jaar minder gaan verspillen, dus dat beidt hoop! 17% minder ten opzichte van 2016 en zelfs 29% (!) minder ten opzichte van 2010. Nog steeds gooiden we in 2019 helaas een flinke 34 kilo eten weg per jaar. Dat is ongeveer 120 euro. Zonde!
  • Echter geeft MilieuCentraal aan dat de verspilling door de productieketen tussen 2009 en 2015 nog niet gedaald was. Tijd voor actie dus!

Aan de slag!

Wat jij kan doen, is daarom de Too Good To Go app gaan gebruiken! Laat me vooral weten wat je ervan vindt.

In mijn volgende post zal ik nog meer tips geven om voedselverspilling tegen te gaan, dus blijf op de hoogte! Je kan bijvoorbeeld op de “Volg Fulltime Rabbit” knop klikken om updates te ontvangen via de e-mail als ik iets post. Je kan natuurlijk ook mijn Facebook pagina of mijn Instagram volgen.

Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s