Duurzaam voor Dummies – 12 Tips tegen Voedselverspilling

In Duurzaam voor Dummies zal ik elke keer kort een tip uitlichten om duurzamer te leven. Deze tips zijn laagdrempelig en makkelijk te realiseren. Ook kan je lezen hoe je met deze kleine aanpassingen een verschil maakt. Want het maakt niet uit hoe groot de stappen zijn die je maakt, of hoe snel je ze maakt, het gaat erom dat je ze maakt. Zodat we samen, stap voor stap, toe kunnen werken naar een groene, leefbare aarde. Doe je mee?

Vorige week schreef ik over het probleem van voedselverspilling en hoe de Too Good To Go app je helpt om voedselverspilling tegen te gaan. Nou had ik nog 12 andere ideeën over hoe je dat nog meer kan doen, en die wilde ik jullie natuurlijk niet onthouden. Hier komen ze:

Koop producten die bijna over de datum gaan

Vooral als je ze toch snel gaat gebruiken voorkomt dit enorm veel voedsel dat weggegooid wordt. Bij de meeste supermarkten krijg je er nog korting op ook.

Lang leve lelijke groenten

Probeer de producten met plekjes of vervormingen niet meteen terug te leggen. Ga je het snel opeten? Dan is een plekje helemaal niet erg. Zolang iets niet rot is kan je het prima eten. En bij sommige producten kan je het rot er gewoon uitsnijden en de rest opeten zonder dat dit de smaak aantast.

Niemand zou eenzaam moeten zijn

Koop eenzame bananen. De meeste mensen kopen bananen in een tros, waardoor de eenlingen zielig achterblijven. Koop de eenlingen om weggooien te voorkomen.

Direct bij de boer kopen

Koop als het kan direct bij een boer of landwinkel. Dit scheelt een hoop tussenpartijen waardoor de verse producten minder kans hebben om te bederven. Ook kan je daar precies zoveel kopen als je wilt en ben je niet verplicht een zak uien of aardappels aan te schaffen. Bovendien is het ook nog verser!

Smooth het op!

Verwerk fruit dat iets te zacht is of te bruin is nog in een lekkere smoothie. Ook restjes bladgroen die een beetje slap geworden zijn kunnen erbij. Van de textuur proef je in de smoothie namelijk niets meer, maar van de volle smaak wel! Probeer bijvoorbeeld eens een groene, paarse of blauwe smoothie.

Kruidenvrouwtje

Koop kruidenplantjes. Zo hoef je nooit meer (dure) verse kruiden te kopen in de supermarkt, waar je vaak wat van overhoudt en niet meer opgebruikt. Zo knip je af wat je exact nodig hebt. Pro tip: Koop je kruidenplantjes bij het tuincentrum. Die zijn van betere kwaliteit en houden het dus veel langer vol dan supermarktplantjes. Geen lichte plek in huis? Zet dan je verse kruiden in een glas met water om het rottingsproces te vertragen.

Mealplanning

Eet je verse producten op in de volgorde waarin ze bederven. Eet dus eerst de sla, dan de boontjes, dan de knolselderij en dan de pompoen.

Vries het in

Als je doorkrijgt dat je eten (rauw of gekookt) niet snel genoeg gaat opeten, doe het dan in de vriezer. Zo blijft het veel langer goed en kan je het pakken wanneer je het nodig hebt. Dingen die wij bijvoorbeeld invriezen zijn: brood, etensrestjes, vlees en vis (voor mijn vriend), voorgesneden of geblancheerde groenten, overgebleven smoothie, taart en fruit zoals bessen.

Stop met schillen

Schil groente en fruit minder vaak, zodat je er minder van hoeft weg te gooien. Zie ook mijn blogpost hierover.

Rot het op

Composteer je gft. Als je een tuin hebt, zou ik je ten zeerste aanraden om te gaan composteren. Dit zorgt niet alleen voor goede en gratis bemesting voor je tuin, maar ook voor een minder volle en stinkende restafvalzak. Win-win! Heb je geen tuin? Er zijn ook opties om binnen te composteren en je compost weg te geven, zoals met een Bokashibak.

Kweekexperimenten

Veel groentes kan je opnieuw opkweken als je daar geduld voor hebt. Denk bijvoorbeeld aan prei of avocado. Hier is een lijst met groenten waarmee dat lukt.

Dat was het weer voor vandaag. Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s