Kleurrijke Bietenstamppot met Walnoten en Cashewkaas

De eerste keer dat ik bietenstamppot maakte, weet ik nog goed. Het was voor mijn opa en oma die op bezoek kwamen in mijn eerste studentenkamer. Ik had bieten gekocht en wilde iets lekkers voor ze maken en vond toen dit Allerhande recept, dat ik vegetarisch maakte.

Laatst had ik mijn beste vriendin te eten en moest ik plots weer denken aan die lekkere frisse stamppot met een beetje citroen. Ik besloot er een hele nieuwe twist aan te geven in de vorm van diverse kleuren bietjes, wat fris bladgroen en een flinke dot cashewkaas. En lekker dat het was! Daarom wil ik het graag met jullie delen, zodat jullie ook kunnen genieten van dit frisse, lichtzoete comfort food.

Kleurrijke Bietenstamppot

= Een beetje handigheid vereist

Ingrediënten voor 2-3 personen

Voor de stamppot

 • 2 gele en 2 rode bieten
 • Een kilo aardappelen
 • Twee handenvol veldsla, postelein of rucola
 • De rasp van een kwart citroen
 • Een scheutje ongezoete plantaardige melk
 • Peper en zout

Voor de cashewkaas

 • 125 gram ongebrande cashewnoten, min 4 uur geweekt in warm water of 8 uur in koud water
 • Een kneepje citroensap
 • 1 eetlepel edelgistvlokken
 • Een halve theelepel zout
 • Walnoten, als topping

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Zet ze net onder water en breng aan de kook. Kook intussen de bieten in de schil. Je kan de bieten ook schillen en in stukken snijden en stomen. Als je ze echter kookt, verliezen ze veel van hun kleur. En dat is juist wat deze stamppot zo vrolijk maakt!

Maak intussen de cashewkaas. Giet de geweekte cashews af en spoel nog even na. Doe ze samen met de edelgistvlokken, het zout en het citroensap in de blender en blend totdat het een mooie egale consistentie heeft. Voeg wat water toe totdat het je gewenste dikte heeft.

Als de aardappelen en de bieten zacht zijn, mogen ze bij elkaar. Als je de bieten in de schil hebt gekookt, moeten ze nu wel eerst geschild worden. Stamp het tot een mooi geheel en voeg de citroenschil, melk, zout en peper toe.

Meng op het allerlaatst het bladgroen erdoorheen en serveer met cashewkaas en walnoten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s