Kiemen Kweken – voor Dummies

Aan het begin van deze winter ben ik me steeds meer in planten gaan verdiepen. Zo kreeg ik van mijn schoonmoeder een boekje over kiemen kweken. Er ging een wereld voor me open!

Niet alleen omdat het kweken zo makkelijk en leuk was, maar ook omdat kiemen lekker, voedzaam en heel divers zijn. Het gaf me veel voldoening om zelfgekweekte plantjes op mijn bordje te hebben en daarom gun ik het jou ook! Bovendien zijn kiemen megagezond. Dit komt omdat de voedingsstoffen van de plant opgeslagen liggen in het zaadje. Door de kiem te eten krijg je al die voedingsstoffen binnen, waar je normaal een hele plant voor eet. Ze zijn daarom heel fijn om je vitamines en mineralen even op peil te krijgen als je deze winter wat tekorten hebt opgebouwd.

Daarom hier wat tips om snel aan de slag te kunnen.

Kiemen Kweken – de Beginnersgids

Zaden kopen

De beste zaden om te kiemen zijn biologische, kiemkrachtige zaden. Dan weet je zeker dat ze niet bespoten zijn en goed uit zullen lopen. Ik vind zelf de “knip en eet” zaden van Buzzy erg fijn, zeker als je net begint. Zelf vond ik alfalfa een hele fijne kiem om mee te beginnen.

Materialen verzamelen

Je hebt echt heel weinig nodig. Een schone, glazen pot, een stukje fijnmazige stof, zoals een kaasdoek en een elastiekje.

Weken

Week eerst een eetlepel zaden een nachtje in water in een glazen pot. Dek het af met een stukje kaasdoek dat je met een elastiekje om de opening van de pot vastmaakt.

Spoelen

Als de zaden hebben geweekt, laat je het water weglopen. Spoel vervolgens de zaden een paar keer met kraanwater. De bedoeling is dat je het kraanwater in je potje laat lopen, een beetje schudt om de zaden te doen bewegen en het vervolgens weer afgiet. Spoel de zaden twee tot drie keer per dag.

Afdruipen

Na het spoelen kan je de potjes in een afdruiprek zetten om het overtollige vocht eruit te laten lopen. Je kan het overal in af laten druipen, als je het potje maar schuin op zijn kop neer kan zetten. Ik gebruikte zelf een oude maatbeker, dus wees creatief! Het water dat nog van de kiemen afkomt is heel voedzaam voor je planten.

Bewaren

Als de kiemen volgroeid zijn, spoel ze dan nog één keer en zet ze vervolgens met het deksel op de pot gedraaid in de koelkast. De kiemen zijn ongeveer even lang houdbaar als dat ze erover deden om te groeien.

Eten

Kiemen zijn lekker op brood, door salades, in yoghurt en als garnering op gerechten. Dikkere kiemen zoals taugé kan je ook kort meewokken. Kiemen zijn zo gezond, dat je ze het liefst elke dag zou willen eten. Zeker als je ze zelf gekweekt hebt!

Meer weten? Lees dan ook eens het boek van Peter Bauwens over kiemen en microgroenten kweken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s